19 april 2012

Cancer älskar socker

Are Waerland har fått rätt igen. Socker är livsfarligt. Det är ett gift.
Cancer älskar socker.
I veckans vetenskapens värld berättar professor Kerstin Brismar, Karolinska om sambandet mellan högt blodsocker och cancer.
När du sett programmet kommer du få svårt att äta lösgodis. Eller sockerhaltiga saker överhuvudtaget.
Reportern och forskaren ska äta varsin tallrik lösgodis, för att se om kroppens tillväxtsystem påverkas av sockret. Det gör det. Särskilt för diabetesforskaren. Hon blir riktigt förskräckt över sina värden på insulin och tillväxthormon. De ligger skyhögt över den vältränade reporterns värden.
- Åldern har betydelse, förklarar forskaren som kanske är dubbelt så gammal som reportern, men också det faktum att reportern har mer muskler och är vältränad.
Tillväxthormonet IGF-1 är ett nödvändigt hormon för att vi ska växa, men också för att reparera de dagliga förlusterna i kroppen. Men det är också en bov i tillväxten av cancer.
En grupp personer med den ovanliga sjukdomen Laron syndrom saknar tillväxtfaktorn IGF-1. De förblir kortväxta. Men de drabbas inte av cancer.

Är glad att jag planerat att sticka ut på en löptur med Solvikingarna idag. Även om cykelturen på 3,6 mil i tisdags ännu känns i kroppen.
Vet såväl att rörelse är liv.
Vi är gjorda för att röra på oss. Inte att sitta still på en stol hela dagarna.

17 april 2012

Tidsbrist - hinner inte träna

Stress inför brist på tid för träning.
Ägnar mig knappt åt löpning, trots att det är mindre än en månad till Göteborgs-varvet. Hur ska det gå? Köpte ett par nya skor igår. Valde mellan ett par lätta men traditionelle med proneringsstöd och ett par lätta, mer barfotalika. Blev kär i de barfotalika. Kanske inte så klokt med tanke på att jag pronerar rejält med högerfoten. Men föll för de gröna Saucony lätta platta. Vill bejaka min inre indian.

Knappast särskilt mycket cykling heller, trots att jag behöver 100 mil i benen innan Vätternrundan.
Hittills har det blivit 20 mil. 80 kvar. Det är en del.
Mitt vanliga vårproblem: hur ska jag få ihop mina löpmil och mina cykelmil? För att inte tala om min yoga.
I-landproblem, liksom.