31 oktober 2009

Morgonstart med kall avrivning


Rask morgonpromenad inledde min dag. Tjärnet var ljuvligt spegelblankt denna morgon, den sista på oktober 2009.
-Visst är det fantastiskt vackert, sa en okänd man på stranden. Jag nickade instämmande och log, som han mot vattnet.
I mitt ettårsexperiment att leva efter vegetariske gurun Waerland (död 1955, mitt födelseår) har jag nu tagit ett steg till. Jag har letat upp hans levnadsråd ur skrifter magasinerade djupt nere i Biomedicinska biblioteket.
Då ska morgonen inledas med en rask promenad.
Men först i hemmet: Morgontoalett, med huvudmassage (precis som i auyrveda) och sedan, speciellt för Are, en kall avrivning. Varma duschar gör oss veka, hävdar han. Jag som älskar min varma morgondusch, tvekade inför detta steg i min väg mot den fulländade hälsan i Waerlands spår.
Tappade inte upp ett halvt badkar med kallvatten, utan tog mina modiga steg in i duschen.Vred till det kallast möjliga. Annars brukar jag få vänta en stund, innan jag fått upp värmen, nu var kylan där direkt. IN steg jag. Urgha. Från sängens ljuvliga värme till detta! Kylig kyss över hela kroppen. Nog vaknade jag. Nästa steg: Torrborstning. Efter duschens kyla, strömmade värmen ut i hela kroppen av torrborstningen. Kände mig levande, vaken, stark och - modig. Vad utsätter man sig inte för i vetenskapens tjänst? Sanningen ska fram: Är detta vägen till den fulländade hälsan - för mig? Om det är sant: hur kommer jag då att må? Knäppt kanske, men spännande är det.

En stor mugg med nyponte och blötlagda linfrön var nästa steg, innan den raska morgonpromenaden i oktobersolen.

29 oktober 2009

Vegetariskt kräva kanelbullar - ibland


Valde ta en ledig dag idag.
Vaknade med längtan efter kanelbullar. Ibland finns den bara där. Smaken i gommen som kräver en barndomsdoft.
Hade inget socker hemma, tog Stevia, som är kvar från Indienresan. Ekologiskt odlad växt, som Coca Cola vill ha som ersättning till socker, eftersom Stevia inte innehåller kalorier.
Det är 20 gånger starkare, så hur doserar man? Skulle vara 1 dl socker i smeten, tog 2 matskedar.
Resultatet? Smaskigt tyckte två lovlediga morgontrötta tonåringar.
Och jag.
Hur många får man ta? Så många man vill.

28 oktober 2009

Lättare och mättare

Hur nöjd kan man bli? Känner mig lättare än förr (vilket också omgivningen påpekar) och mättare. Slipper de där blodsockerdipparna som fick mig att knata ut i jobbköket och kolla om det inte fanns några knäckemackor som kunde rädda mig.
Så genom att jag inte småäter som förr, går vikten ner förståss.
Skönast är att när det är lunch eller middagsdax känner jag mig hungrig på ett sätt som jag kände i barndomen. Alltså riktig, sund hunger: Wow vad gott det vore med mat!
Läser en intervju, (Tara nr 15) med läkaren Helena Nyblom som skrivit böckerna Supermat och Livskraft. Ämnet är maten som håller oss friska och unga:
"Det som verkligen gäller är back to basic. /.../ Snabba kolhydrater som vitt socker, vitt bröd och kakor ger höga blodsockertoppar, vilket leder till ökat socker i blodet. Sockret binder till olika proteiner, det kallas glykosylering, och försämrar succesivt proteinernas funktion. Det kan bidra till olika sjukdomar".
Precis det Are Waerland hävdade för snart 70 år sedan. Han kallade socker och vitt mjöl för: Det vita giftet.
Dramatiskt javisst. Men effektivt.
Vem vill äta gift?

27 oktober 2009

Klarblå himmel!


... hemma bubblar det i mjölksyrningskrukan. Var lite fundersam igår på om vi verkligen har tillräckligt varmt i hörnet där jag ställde den först. Köpte termometer. Nix, bara 18 grader. Ska vara åtminstone över 21 grader de första dagarna. Flyttade den till ett varmt ställe. I badrummet.
Cyklade i blöta lövhögar och upptäckte att solen sken! Inte bara det. Himlen var klarblå.Hur ofta gör den det i oktober? Lycklig rullade jag i racerfart till jobbet.
För morgonens kaffetår och prat med kamraterna. Vad ska vi diskutera denna morgon, tro? Nyttan eller faran med svininfluensan kanske?

26 oktober 2009

Hett förhållande till kaffe


Som de flesta svenskar har jag ett hett och innerligt förhållande till kaffe. Vi dricker efter finländarna mest i världen. Sedan lattevågen är vi flitigare än någonsin.
Vetenskapliga bevis för nyttan med kaffe finns också:
Kaffe kan minska risken för hjärtkärlsjukdom bland kvinnor


Men inte för många koppar per dag.
Om man som jag vill ha kaffe starkt, helst mörkrostat, självklart Krav och rättvisemärkt gäller det att hålla ner volymen. Har minskat från det stora glaset till mellanglaset. Nu är det dags för lilla glaset.
Njutning, ja men som med choklad. Hellre en liten utsökt smakkick än en en stor mugg, smaklös svärta.

25 oktober 2009

Mjölksyreputter i vintertid


Mjölksyrade grönsaker ingår i min Waerland-kost. Självklart ska man göra den själv.
Mjölksyrningen alltså. Men har aldrig gjort det förr. Bara skrivit om det.
Tog det enklaste först. Vitkål. Vintervarianten har kommit. I motsats till sommar och höstkål är den tät och fast. Tog modern teknik till hjälp (skar allt i en matberedare) och urmoderlig kunskap i form av min mor i tätt sällskap med Schönecks berömda bok om mjölksyrning. Vassle från avrunnen fet fil och salt för att sätta fart på processen.
Som kryddning ville jag ha det enklast tänkbara: några cox orange (ekologiska),kummin och enbär. Inget mer.
Två krukor blev det av 10 kg vitkål (ekologiskt). En stor hos mor, en mindre hos mig.
Väntar med spänning på att den ska börja puttra när jäsningen börjar.
Två tre dagar i rumstemperatur ska räcka.