29 augusti 2009

Låt tårarna rinna och förbättra relationerna

Tårar brukar vi förknippa med fysisk smärta och sorg.
Men de är också nyttiga för våra relationer.
Enligt en forskare i Tel Aviv har tårarna knappast funnits genom evolutionen om vi inte haft nytta av dem. Dr Hassons forskning visar att deras funktion är att binda oss samman i nära relationer.
Gråtande är ett mycket utvecklat beteende. Tårarna är en viktig och pålitlig signal från vårt känsloliv. De avslöjar undertryckta emotioner, behov och starka känslomässiga band. Tårarna sänker vårt försvar och är ett rop på hjälp.
Tycker det låter logiskt.
Längesedan jag grät nu. Tårarna brukar mest rinna när jag sätter mig på cykeln nerför backarna kyliga mornar. Då rinner de som bara den och ger saltränder på kinderna.
Kanske dags att låta tårarna flöda ikväll med hjälp av en bra film?
Vore skönt lätta på trycket lite.
Vad kan passa? Tips någon?

28 augusti 2009

Debatt i TV - inget om Varför spikmatta?

Blev så trött av SVTs Debatt igår. Ämnet var Spikmattan, som köpts av 300 000 svenskar. Frågan blev: fungerar alternativa behandlingar eller ej? Dominant var Expressens Anna Bäsén, som beskrev personerna som söker alternativa lösningar som desperata och förtvivlade. Christina Doctare, tryckte på att alternativen självklart ska "beforskas" att vi måste veta om de fungerar eller ej. Men framförallt att det behövs samarbete, integrativ medicin, mellan skolmedicin och komplementär medicin, som i USA, där läkare självklart lär sig båda sidor. Martin Ingvar från Oshercenter fick frågan av Sanna Ehdin, varför han inte publicerat några studier på fyra år, i motsats till de övriga Oshercenter som är mer aktiva. Och framförallt varför studierna som bedrivs är mer skolmedicinska än med integrativ medicinens helhetssyn.
Problemet med debatten var att den aldrig lyfte från ytterligheterna och frågade: Vad är det som gör att människor söker sig till metoder utanför den vanliga sjukvården? Vad är det som sjukvården saknar? Vad är det som gör att vårdpersonalen kan så lite om dessa metoder, som används av så många? Vilka konsekvenser får det för patienterna att dessa världar inte möts?
Framförallt saknades helhetsperspektivet. Är det på allvar någon som tror att en åtgärd (bara operation eller bara läkemedel eller bara akupunktur) gör en människa frisk från en kronisk sjukdom? Oftast behövs flera åtgärder. För dem som lider av hjärtproblem och övervikt och sömnsvårigheter förmodligen mer aktiviteter, bättre mat och andra livsstilsförändringar. Enkla lösningar räcker inte.

27 augusti 2009

Ge allt du har - skrämmande

Ge allt du har, skriver de i boken om pulsträning jag fått i min hand.
Ge allt man har? En läskig tanke att köra slut på sig. Har aldrig gjort det. Känner andra som tar i. De springer alltid på tid. De nästan spyr vid mål.
På tid kan jag springa. Det är kul att sporras lite lagom. Att bli överraskad. Hoppsan, det gick bra idag. Fast oftast vet jag såklart det ändå. Det känns i kroppen, att den är med en, att energin finns där. Som igår.
8:an i Delsjöterrängen gick fint, blev varm och go. Kände mig stark. Andningen, som bara fanns i ytliga andetag när jag började i maj förra året (2008), finns nu i djupare doser. Kroppen har lärt sig. Precis som min önskan var.
Men att ta i ännu mer, att pressa mig till mitt yttersta känns läskigt.
Skrämmande. Lubba på i den takt jag förmår precis idag är en sak, men att lägga upp en plan och förändra lunket till riktigt tufft spring är nåt annat. Är det jag? Vågar jag? Varför skrämmer det mig? Handlar det om att våga vidga sina gränser för den jag tror jag är? Är det den läskiga utmaningen?

26 augusti 2009

Inte bara kroppen - själen också

När det gäller kroppen går det att styra, eller åtminstone att påverka, hur jag mår. Genom att äta bra grönt, genom att yoga, springa i skogen och cykla till jobbet.
Sova såklart. Älskar att sova. För detta har jag rutiner.
Rutiner för när jag går upp, när jag yogar, att jag springer tre bestämda dagar i veckan, alltid cyklar till jobbet. Att jag äter tre gånger per dag, frukost (kruskagröt) vid halv 8, kaffe 9.30, lunch 12, råkost med råris och bönor typ, middag hemma vid 18.30. Läggdags vid 22.00.
Ogillade rutiner förr. Värnar dem idag, för att de underlättar livet.
Slipper fundera, välja.
Men människan är inte bara kropp. Tankar, känslor och själ pockar på. Rutinerna ger dem en mjuk famn att fladdra i. Men hur kan jag skapa rutiner att ta hand om funderingar, tankar, förundran, förtvivlan, framtidsnojor lika bra som jag ger magen fibrer, benen motion, hjärtat övning i uppförsbackarna?
Hur motionerar man tankarna? Hur värnar man känslorna? Hur pysslar jag om min själ på bästa sätt?
Inser att här har jag ett enormt fält att utforska.

25 augusti 2009

En ståtlig malört från Tuve örtagård

Kunde tittat på tv igårkväll, men cyklade från centrum till Tuve Örtagård.
Gick snabbare än väntat på platt fin cykelbana i sensommarnatten. Barärmat. Hittade gruppen damer och herrar i lilla örtagården. De flesta 65+ med vitnat hår, några få unga och så enstaka medelålders som jag själv. Med lysande ögon lyssnade vi på berättelserna som Eva, Maria, Arne och Rune kunde om daggkåpans sammandragande egenskaper, att den kan minska rynkor(?), om Johannesörtens förmåga att mildra depression (vetenskapligt belagt), Vänderotens (Valeriana) lugnande effekt. Att citronmeliss (hjärtans fröjd) passar till te på kvällskvisten då också den lugnar. Enligt traditionen lindrar den huvudvärk, stärker minnet och i olja kan dämpa eksem. Ståtliga gula Kungsljuset, som är en prydnad i varje medicinalrabatt. Enligt folktron fungerar den läkande för luftvägarna om en dekokt andas in. Malvor, ringblommor, timjan, rölleka, rosmarin och mycket mer fanns i rabatterna som den ideella föreningen ställt iordning. Och salvia och libbsticka, som hade sin självklara plats i matlagningen förr.
Cyklade hem, nu med kroppen full av lust att skapa en liten örtagård hemma i trädgården. har några växter redan, men vill absolut ha libbsticka, körvel,salvia och malört, johannesört också. Men var hittar man goda exemplar?
Tog vägen via Marieholmsbron. Kuslig kontrast att cykla genom Ringöns ödsliga industriområde där stora vakthundar kastade sig mot staketen, efter vänliga vandringen i örtagården.
Kom helskinnad hem.
Ingen TV till kvällsmiddagen. Bara en kanna te på egen citronmeliss. Och en sista doft på malörten som örtagårdens ciceron gav mig.

24 augusti 2009

Kvinnor behöver balans - män jobb?

Läser om forskning från Högskolan i Jönköping att nyckeln till hälsa skiljer sig mellan kvinnor och män. Kvinnors hälsa blir bättre av ett meningsfullt och balanserat liv, medan viktigast för mäns hälsa är att kunna möta arbetslivets krav. Studien baseras på enkäter till nästan 3000 personer i västra Sverige vid två tillfällen.
Är det verkligen sant undrar jag. Har då inget hänt när det gäller våra könsroller? Skulle inte harmonin i hemmet vara lika betydelsefull för moderna män? Eller glädjen över att ha fritidsintressen som stimulerar? Undrar hur frågorna var ställda. Och om det har betydelse att personerna var anställda i offentliga sektorn.
Tänker på integrativ vård, mitt favoritämne, som menar att för att en människa (både män och kvinnor) ska bli friska (och förbli friska) behövs en balans mellan kropp, själ, tanke och känsla. Helheten är viktig. Alla fyra delar är viktiga. Är en ignorerad eller ickepåfylld påverkas de andra.

23 augusti 2009

Bästa gurkan -

Ligger längs bryggan på Studseröds varv, Saltkällan längst in i Gullmaren. Solen lyser i ena kapellfönstret, åt andra hållet gråsvart regnlystna moln. Tänker på gurka. Gjorde blindtest i morse av två gurkor; en som växt på fiberull, typ vattnad med näringslösning. Den andra uppväxt i jord i mors växthus på Malö på brunnsvatten. M får blunda och smaka, dricker fil emellan för att neutralisera. Säger bestämt att en var godast, hade bättre konsistens, smak, var lite fylligare i smaken, medan den andra var bitter i smaken. Gissa vilken som vann? Kan man köpa gurkor som växt i jord i affären? Vore kul om någon jämfört näringsvärdet mellan dem.
Are Waerland har fått upp mitt intresse för gurka. Han tyckte de var viktiga att äta. Själv har jag mest tänkt på dem som vatten i grön förpackning. Men så utgick han väl från jordodlad gurka. Läser i boken Mjölksyrejäsning av grönsaker (som är min nya höstvurm) att gurka stimulerar levern och är verksamt ända ut i huden.
Får bli resten av gurkan idag. Igår var det 50-årskalas, fast inte så blött. Men levern kan ändå behöva lite rening.