26 juni 2010

Bada i solen

Solbad.
Idag finns bara ett mål i mitt liv.
Att bada i solen.
Vaknar i värme. Morgonsolen lyser in genom det lilla stugfönstret. När jag drar undan gardinen möter jag färg. Utanför har någon hällt blå färg. Ljus blå färg.
Det är havet.
Obegripligt stilla, blått och i ena hörnet av viken , glittrande solkyssta vågor.
Ovanför hela sommarbilden hänger den: Solen.
Inser då, där i värmen. Idag vill jag inte göra något nyttigt, hurtigt.
Det enda vettiga är att ligga i solen.
Bada i solen.
Så får det bli.

Bada i solen

24 juni 2010

Mjölksyrat nästa trend efter surdegsbakat

Vad kommer efter vurmen för surdeg? frågar mig journalisten Christopher Friman på tidningen Filter.
Tidningen ska skriva om surdegsvågen som går över landet och frågar några personer vad nästa trend blir.
- Mjölksyrade grönsaker, säger jag efter en kort tankepaus.
Han har inte hört talas om begreppet och lyssnar intresserat.
Om många lärt sig uppskatta njutningen kring att föda upp sin egen surdeg och sedan baka ett bröd som smakar helt annorlunda än affärens köpebröd, och dessutom är vackrare och nyttigare, varför inte då ta ett steg till och förgylla bordet med mjölksyrade grönsaker.
Visst, det är lite jobbigt att mjölksyra, eftersom det kräver lite passning, rätt temperatur och för att mjölksyrnignsprocessen tar tid. Men sedan kommer belöningen. Wow, så gott det smakar. Snart är du fast. Du bara måste ha mjölksyrat till middagen, annars känns den inte fulländad. Genom jäsningsprocessen (fermenteringen) ökar grönsakerna i näringsvärde. Bland annat i järn, vilket är bra att veta för oss vegetarianer med löpning i blodet.
När de nyttiga små mjölksyrebakterierna hamnar i mage och tarm, hjälper de sina släktingar som redan är på plats att bli starkare och mer finurliga på att fajtas mot de gifter vi utsätts för dagligen. När dessa nyttiga mag- och tarmbakterier är i fin form har vi det bästa skyddet mot de sjukdomar som hotar oss.
En sund tarm ger en sund kropp helt enkelt.
Allt detdär hävdade Are Waerland, baserat på forskning han läst, men även av egen erfarenhet. Från sjukdomens mörka grotta steg han fram i den solglänsande upplysningen sedan han ändrat sin kost.
Från det överkokta till det råa, med en matsked mjölksyrat på toppen.

23 juni 2010

Kan man älska kruska?

Svaret på frågan Kan man älska kruska är obetingat ja.
Halv tolv signalerar min kropp: Hunger.
Inte vilken hunger som helst utan Kruska- hunger.
Sitter på cykeln på väg från en intervju och inser att det inte är någon idé att svänga in på någon restaurang och ge kroppen vad den behöver. Sallad eller en smörgås duger inte när kroppen ropar på saftig, välkokt, mättande Kruska.
Alltså pinnade jag raskt på till jobbet och började tillredningen: hann inte lägga russinen i blöt utan gjorde en snabbvariant med dinkelflingor och dinkelkli.
Annica som satt mitt emot fick de andras tillrop: så gott det ser ut!
Jo, nog ser rårivna rödbetor på grovt bröd, ruccola och rödlök smaskigt och färgrikt ut. Det är gott och ser gott ut.
Kruskan är mer blygsam. Lingonsylt piggar upp det grå. Men idag hade jag fintfint äppelmos, som var åt det ljusa hållet, som vinklade lite åt grått.... inget vidare snyggt alltså.
Ändå älskar jag och nmin kropp kruskan.
Den är som en go hemmadress, man ogärna använder ens till närmaste butiken eftersom den är så ful. Men oh så skön den är, oh så "hemma" den känns.
Sådan är kruskan för mig: Det är gott (även det inte är vackert), jag blir mätt och jag vet att det är mättnad som räcker hela eftermiddagen. Jag kan lita på kruskan i alla väder.
Kruskan får mig inte att falla för sina yttre egenskaper. Men för sina inre!

22 juni 2010

Hur mycket och ofta ska man träna?

Träning är nyttigt, det vet vi alla. Vi håller oss friskare, gladare och mer alerta. Läser att träning minskade suget efter alkohol hos hamstrar. Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska, säger i Göteborgs-Posten att resultatet inte är överraskande. Troligen stämmer det även på människor.
"Träning har flera gynnsamma effekter på kroppen och påverkar liksom alkohol och andra droger, belöningssystemet i hjärnan." Träningen ger alltså den kick, som alkoholen annars kan ge, men utan andra biverkningar än eventuell träningsvärk.
För egen del har det inte varit svårt att avstå från alkohol under projekttiden, med undantag för champagne vid bokreleaser. En viktig anledning har varit att träningen går sämre efter vin på kvällen. Löpningen (eller yogan) blir jobbigare, huvudet trögare.
Men hur mycket ska man träna? Tänkte följa marathon.se träningsschema för att klara Lidingöloppet. Tittar på det och värjer mig.
Vill inte gå hårt in i ett träningschema mitt i semestern. Det blir ju rena rama jobbet-känslan. Vill inte jaga tid och riskera att tappa lusten.
Så nu funderar jag på en varannandagsvariant. Det viktigaste är ju att det ska vara roligt, eller hur?
Tidshets som gör en sjuk (eller riskerar att leda till olyckor) är ingen hit, eller hur?

21 juni 2010

Ibland tar livet en oväntad krök.
Det som skulle bli ett nytt rekord på Vätternrundan (under 8 timmar) slutade på Kärnsjukhuset i Skövde, för mannen. Okbensfrakturer, skrapsår och hjärnskakning. Operation väntar. När de framför honom stöp i backen, hann han inte väja. Sedan blev han själv påkörd av andra.
Jakten på sekunder i kombination med trötthet hos alla inblandade? Vi vet inte. Han minns inget.
Maten på sjukhuset var ingen tröst. Efter 20 mils cykling behövs mer än lite potatismos, en köttbit och en morot. Allt blekt, urkokt och trist. Inte en "levande" grönsak i sikte. Likadant vid frukosten: ljusa energilösa bröd och smaklös ost. Hur ska sjuklingar bygga hälsa på den maten?
Själv fick jag gå ner i caféet och fylla på. En liten låda råkost och en mikrovärmd paj, var vad som bjöds en vegetarian.
När maten är som viktigast, när man är trött, ledsen och chockad och sjuk är den som tristast.
Tröstar mig med Torbjörns uträkningar av näringsinnehållet i fyra råkosttallrikar.
Här finns 4 st näringsberäknade och balanserade råkosttallrikar:


http://www.nyttgrepp.se/grotar/rawfood1.html

http://www.nyttgrepp.se/grotar/rawfood2.html

http://www.nyttgrepp.se/grotar/rawfood3.html

http://www.nyttgrepp.se/grotar/rawfood4.html