11 december 2009

Älska rutiner

Älskar mina rutiner.
Förr skydde jag all form av likriktning i livet.
Jag uppfann varje dags göromål och ordning var morgon.
Nu i efterhand, tycker jag att jag gjorde det onödigt jobbigt för mig själv. Särskilt under småbarnsåren. I det kaos, präglat av sömnbrist och ideliga öroninflammationer (barnens) skulle det varit skönt med rutiner.
Idag är jag mognare och en älskare av rutiner.
Vill gå upp samma tid och göra mina morgonritualer, en efter en: duscha, dricka te, yoga, äta frukost, cykla till jobbet. På jobbet gäller samma sak. Först en kopp kaffe, espresso med skummad mjölk som intas tillsammans med mina kamrater medan de dagsfärska tidningarna bläddras igenom. Viktiga ämnen diskuteras, som en nattlig dröm. Idag var Mats glad för att hans nya skiva är på Spotyfi.
Sedan är det dags för arbete.
I rutinens vagga ges de dagliga funderingarna gott gung.
Istället för att kraften sipprar ut i livets alla valmöjligheter, finns den kvar för dagens kreativa utmaningar.

10 december 2009

Körsång - att överlämna sig

Jag är glad varje onsdagskväll när det är dags för kören.
Andra har vittnat om samma sak. Det finns till och med forskning på det. Körsång gör oss glada.
Thöres Theorell har forskat på sambandet mellan körsång och hälsa. Bland annat visar en studie att nivån av testosteron, som både män och kvinnor behöver, stiger vid körsång. Hormonet påverkar drivkraft, livslust och välmående.
Andra, med inflytelserika ansvarsfulla jobb, har berättat hur de njuter under körsången.
Gemenskapen är en viktig del i njutningen.
En annan del är avkopplingen att överlämna sig åt körledarens instruktioner och att vara en av alla röster.
Ytterligare en del är att våga sjunga ut, att ta plats. Att låta sin röst ljuda i människohavet.
Allas röster behövs för att det ska bli en bra sång.
OM vi gör vårt bästa blir det en körlåt. Inte bara skrålig allsång.

09 december 2009

Hitta tre lösningar på varje problem

Satte upp finfina Hillersbergtältet inför natten. Ställde in militärsängen och la mig med öppen tältdörr. Tätltaket nära. Somnade gott till ljudet av sonens skrällande TV-program inne i huset. Vaknade vid småtimmarna av att jag frös om knäna. Låg ihopvikt med dem mot sovsäckskanten. Lade mig platt på rygg och somnade om.
Vaknade rosig om kind och kall om nästippen vid 6.00 efter fjärde natten utomhus.
Nu har jag ett problem: kan inte sova i tältet med militärsängen. Fina golvet förstörs och det känns lite klaustrofobiskt.
Läser på YogaJournals dagliga nyhetsbrev om positiva lösningar. Visserligen handlar det om att hitta positiva lösningar på jobbproblem, men går såklart att omsätta även på mitt dilemma: hitta bra lösning för utesovarliv.
Tipset är att på varje problem vaska fram tre potentiella lösningar. Hur knäppa idéerna än tycks öppnar de ens energi och tankar för nya möjligheter. Och detta kanske på sikt leder till nyskapande lösningar.
Hittar snabbt tre, om inte knäppa så i alla fall lösningar.
- bygga tak att sova under
- sova inne med öppet fönster i annat rum
- skjuta upp utesovandet till sommar och semester.

08 december 2009

Tufft sova ute

Sov ute, tyckte Are Waerland, hälsoprofeten från 30-talet, vars råd jag försöker leva efter. Den friska luften stärker hälsan, motiverade han.
Men det är tufft, denna årstid.
Jag vet för jag har försökt i tre nätter nu.
Han sov i en utomhusloggia med vägar och tak som han byggt åt sig i trädgården, har andra berättat.
Jag sover i en gammal militärsäng av stål under bar himmel.
Liggunderlag, dunsovsäck och mössa på gör att jag somnar in gott. Men sedan vaknar jag.
Tre nätter har jag försökt.
Men har fått ge upp och krypa in i värmen. Första gången 1.30, andra gången samma tid, tredje gången, i natt 3.44 mitt i en mycket spännande dröm, där jag stod på en bergstopp...Varje gång är det regnet som väcker mig. Tunga våta droppar i ansiktet är effektiv väckarklocka, det lovar jag.
Funderar på tält nästa natt.
Hittade en smart sängkonstruktion med sängstoplar med hängen på Medicinhistoriska museet i Göteborg, men har inte kommit på vilket takmaterial som krävs för utomhusvistelse.
Barnen är skeptiska till mitt projekt. Jag försöker förklara att forskning kräver vissa offer. Ska man finna sanningen får man anstränga sig.
Idag när jag är snurrig av sömnbrist, tvekar jag.
Kanske ska jag inte ta hans råd så bokstavligt?

07 december 2009

Så fri och ung som du själv vill

Forskaren Ellen Langer som kommit ut med boken Couterclockwise undersöker hur våra föreställningar om ålder påverkar oss. Hon är berömd för forskning om män i 70 årsåldern som fick leva som om de vore 20 år yngre. Efter en vecka, förändrades gick de rakare och deras leder blev rörligare. En viktig anledning var att de rörde sig mer, när de tvingades uppträda som om de vore 20 år yngre.
Istället för att be om hjälp att bära väskan, som de vant sig vid, eftersom de var "gamla" bar de den själva. På köpet fick de träning.
Vi styrs alltså av föreställningar om åldrandet som begränsar oss, är en av Langers slutsatser.
Läser i Expressen om ett test av min biologiska ålder. Min kronologiska ålder är en sak. Den biologiska beror på min histoira, mina gener, men framförallt på hur jag lever NU.
Sparar testet för att göra det senare.

06 december 2009

Göra sitt bästa

- Jag har en stark tro, sa grönsakshandlaren på torget hemma.
Såg på kalotten han brukar ha på huvudet och tittade runt om i affären. Alldeles tomt denna söndagseftermiddag.
- Ja? sa jag.
- Det är ingen ide att vara negativ. Det blir bara värre, sa han och visade med handen neråt.
Jag nickade.
Funderade på om han menade att det inte är någon idé att deppa över få kunder, över att konkurrensen med Ica-handlaren vägg i vägg fortsätter. Eller om det var något mer existentiellt.
Har sett honom allvarlig utanför affären, frånvarande, grubblande. Men här inne brukar han vara vänlig, uppmärksam och engagerad i kunderna.
- Man ska alltid göra sitt bästa, vad det än gäller, säger han. Kom och se hur jag skapat en särskild avdelning för äpplen.
Går dit och drar in den ljuvliga doften av svenska höstäpplen i massor. Verkligen läckert exponerat.
Hela tiden funderar han över hur han kan göra saker och ting bättre. Han måste ha något att analysera och utveckla, berättar han. När han bodde i Turkiet var han universitetslärare i teoretisk filosofi. Då vande han sig vid att inte bara se saker som de var, utan att vända, vrida, analysera och ifrågasätta sitt eget tänkande och sin syn. Han skrev poesi också. Var känd.
- När man gjort sitt bästa, får man överlämna resten åt Gud, åt hans vilja.
Fyller min korg med grönsaker och ekologiska äpplen.
Tänker att han har rätt. Kan bara försöka att göra sitt bästa med livet man fått. Det bästa och sedan överlämna sig i tillit. Vare sig man givit tron ett namn eller ser den som sin egen inre kraft.