09 november 2011

Laddar GABA och talar på Hälsomässan

Började dagen med att ladda mina GABA-depåer. Det är transmittorer för det system i kroppen som gör oss lugna och tillfreds. Vad jag gjorde? Först en löptur i maklig takt under 30 minuter. Hemma igen yoga i 45 minuter. Sedan dusch och en lätt frukost med frukt, en näve hemrostade pumpafrön och en stor kopp grönt te. Ville inte äta för mycket eftersom jag ska byta ut min dagliga kruska till lunch mot en vegetarisk lunch på anrika Solrosen i Haga. ----------- Ska berätta om min bok Jakten på den fulländade hälsan på Hälsomässan i Stockholm nu på fredag. Kul. Klockan 14.00. Efteråt finns det chans att köpa boken och få den signerad såklart.

08 november 2011

Yoga mot depression

Yoga är bättre än promenader för att förbättra humöret och minska depressioner. Forskare jämförde personer som utövade yoga en timme tre gånger i veckan med personer som tog lugna promenader vid lika många tillfällen. Båda grupperna följdes under tolv veckor. Innan och efter försöket mättes deltagarnas GABA nivåer. GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) är en transmittorsubstans och fungerar som hjärnans bromspedal. Vid flera tillfällen tillfrågades de friska deltagarna om hur de mådde. De som utövade yoga rapporterade lägre nivåer av oro och hade en ökad känsla av välmående jämfört med de som promenerade, Efter analyser drog forskarna vid Boston University School of Medicine slutsatsen att yogautövarnas positiva förändringar hörde ihop med högre GABA nivåer. Slutsatsen blev att yoga skulle kunna användas som behandling för olika slags psykiska tillstånd och sjukdomar. Det intressanta är också att trots att yoga är en lugn aktivitet gör deltagarna i en typisk yogaklass av med 144 kalorier under ett pass på 55 minuter, lika mycket som under en långsam promenad.

07 november 2011

Människor bästa motivationen

Nu har jag kommit på vad som ger mig bästa motivationen.
Andra Människor. Vänner.
Cyklade fem träningsmil med mannen i lördags. Härligt i höstväder. En fin runda längs gammal banvall uppåt Olofstorp, vidare över Lerum, Jonsered och Partille.
Söndag milatur i Skatås med Annelie och sedan bastu.
Det var där i lugnet i bastun, under vårt samtal om vad som motiverar oss att träna som jag kom på det.
Det är sällskapet och det gemensamma intresset att må bra, som lockar mig ut. Att göra det tillsammans är sååå bra omväxling till de ensamma turerna i höstmörkret.
Genom att vara med i en löparklubb har jag chans till sällskap, åtminstone två gånger i veckan. Det räcker långt.


------------
Vet du att du kan köpa boken Jakten på den fulländade hälsan via mig?
Skicka ett mail till vingros@gmail.com
130 kronor plus frakt.
Kanske läsning för dig själv, eller en julklapp till den som behöver inspiration?