22 maj 2010

Värmeslag på loppet?


Jag klarade det. Inte på den tid jag hoppats. Ändå är jag denna gång stolt över mina 2.15,33. För det var grymt varmt och då ska man räkna med att inte springa sitt snabbaste, sa kommentatorerna när vi sprang i mål. Tröstande.
Det var rena rama värmeslaget på årets Göteborgsvarvet. Kusligt många löpare låg utslagna längs med banan. En av dem, som låg gråblek med slutna ögon på Götälvbron skrämde mig.
"När man ser sådant, blir det inte så viktigt att jaga minuter", sa en tjej bredvid mig och nickade åt mannen som låg utslagen, med två sjukvårdare vid sin sida och ambulansen på ingång.
Min räddning innan Götaälvbron blev en energikick, som broder Ola rekommenderat. När jag skulle köpa den i Frölundaborg på morgonen, kostade den 45 kronor. I min naivititet hade jag bara med mig 30 kr till en sådan. När jag stod där besviken och argumenterade med säljaren kom en annan löpare och betalade mellanskillnaden! Gulligt.
Ville ju under två timmar, men lade ner den ambitionen. Redan efter fem kilometer var jag varm som efter en mil i bra tempo annars. Rusade gärna rakt in i vattenstrålarna som de som satt utmed loppet sprutade över oss löpare.
Drack flitigt hela vägen. Och på Avenyn greppade jag villigt tre druvsockertabletter. De blev min bensin de sista kilometerarna från Avenyn till mål.

Laddad för löpning

Klockan närmar sig avfärd från hemmet.
Snart är det dags för årets Göteborgsvarv.
Nyduschad med löparshortsen på letar jag efter mina vita löparsockar. Har flera par, men de är puts väck.
"Så är det när man bor i hus", säger en av döttrarna, van vid att hennes sockar "försvinner". Kan jag springa i mina vintersockar i 20 graders värme? Eller utan?
I-världsproblem.
Kruskagröten är på svällning. Snart ska den i kroppen och så bussen mot stan och så 2:an till hållplats Botaniska.
Ska göra som Isabellah Andersson. Ta det lugnt i början. Lubba på i min takt. Med fart som min kropp säger är okey.
Tiden? Det får vi se.

21 maj 2010

Nummerlappen är hämtad!


Lappen är hämtad i det välorganiserade myllret på Frölundaborg.
"Hoppas du är lika glad imorgon" ropade en man som passerade när bilden togs!
Det hoppas jag med.
Fick en slurk acai, av göteborgsk försäljare av superfrukten.
Han hävdade att detta brasilianska vildväxande bär var mer laddat med antioxidanter än våra superbär som toppas av slånbär.
Gott var det i alla fall.
Ska ladda med pasta och hemgjord pesto och basilikatofu. Till fredfagasfilmen popcorn.
Ikväll kokar jag också ekopotatis och morötter. Ska dricka avkoket i morgon. Are, hävdade att det är bra vara basisk inför fysisk prestation.
Å fysisk prestation ska det bli. 21 kilometer i sol (och kanske åska och regn)
Om halsondan, som busar i avgrunden, håller sig i schack.
Å så ska jag prova göra mitt första sudoko.

20 maj 2010

En av 1 112 anmälda i årets närvaro-race

Jag är en av 1 112 anmälda kvinnor i min åldersgrupp
Hela gänget anmälda är 58 122 stycken. Vi får se hur många som kommer i mål på det 31:a Göteborgsvarvet., enligt statistik i GP.
En av de bästa sakerna med joggning eller löpning är att det är rena rama här-och-nu övningen. Medveten närvaro, mindfulness alltså.
Springer du i skogen, med fågelkvitter och utsikt över vitsippebackar och dofter från jord och blänk från vattnet är det svårt att inte vara här och nu efter en stund. Särskilt när kroppen börjar bli varm.
Efter varje kilometer läggs dagens pyssel och problem och krav bakom en. Kvar blir benen, stegen, kroppen och - naturen. Våren.
Att springa Göteborgsvarvet blir annorlunda såklart.
Men där finns de som hejar och säger: Du klarar det. Kämpa på. Jag älskar dem. Särskilt de som står på Älvsborgsbron och Götaälvbron. Och Avenyn.
På Övre Husargatan har här-och-nu-känslan svämmat över.
Efter närmare två timmars är det överdoserat med mindfulness.
Den som har tur lyckas nå den högre nivån: euforin.
Känslan av att hitta hem, som Katarina Lundblad, minfulnesslärare berättar i SvD idag.
"Det är ett tillstånd vi längtar efter. Det är läkande och vi känner oss mer genuina. Det är som om vi kommit hem, för en liten stund i alla fall."


Sedan är det gott med mat. Och dusch.

19 maj 2010

Joggningstur i ottan

Behöver ingen väckarklocka när jag sover ute.
Somnar som en stock i den friska luften. Vaknar av skatfamiljens tonåringar som brötar, tjafsar och retas med varandra. Mot deras nojs räcker inga öronproppar.
Fyra dagar till varvet. Idag blev det morgonjogg med Maria.
Träff 6.10 för en fyrakilometersrunda. Soligt, vårvarmt. Skatornas tjafs ersatt av finstämt kvitter.
Tjärnet spegelblankt och under björkarnas vita stammar skogsbäddar med vitsippor.
En lycka och ynnest att få uppleva.
Springa ensam eller tillsammans? Oftast njuter jag av ensamheten och tystnaden (springer aldrig med musik). Härligt att ta det i min takt. I andra delar av livet måste jag följa andras takt. I skogen gäller min egen och dagsformens.

Men ibland är det roligt att springa med andra. För samvaron och pratet, som i morse klockan 6.10.

18 maj 2010

Trovärdig mobiltelefon-forskningen?

Inga tumörer av mobiltelefoner står det med stora rubriker i två av våra främsta dagstidningar. I den tredje är storyn lite annorlunda.
I Svenska Dagbladet konstateras att trettio procent av den nya forskningsstudien finansieras av telefonbolagen.
Kan man lita på att forskarna känt sig oberoende? Inte tänkt ett uns på att inte bita den hand som föder dem?
Själv är jag skeptisk. Och glad över att inte bara en sida av storyn publiceras. Den som säger att det är riskfritt att hålla en superpotent liten manick mot det känsligaste vi har: vår hjärna.
Älskar min telefon, men helst på avstånd, med en handsfreepropp i örat.
För säkerhets skull.
Angående hjärnan fick jag en mail efter inlägget om hjärnträning och sudoku:
"Hjärnträning. Ja viktigt! Siffror är min passion. Korsord nej! Någon sa till mej, korsord är inget för en logiker. Jag är logisk på gott o ont. Men så är det, att lösa sudoku kan ge mej en euforisk känsla. Men man får inte ha den minsta stresskänsla när man börjar, då hamnar man fel. Kanske är det inget för dej för du har kanske en blockering mot siffror=matematik? Glöm det! Sätt dej i solen en dag med ett lätt. Jaha, så här gör man...Löjligt enkelt. Sen kommer utmaningen...Men fan vad svårt! Satt du o tänkte på något annat? Ska strax göra de o det, Glöm ditt sudoku. För mej är det både koncentration o kontemplation. Låter det konstigt? Pröva." skriver Tänkande pensionär.
Satsar helst på träning för hjärnan som ger eufori nu
än hjärnsmälta som väcker ångest när det är för sent.

17 maj 2010

Löpning - fem månader utan kaffe


Vårkallt. Långärmat och långbent behövs på löpturen. Men inget kaffe är nödvändigt.
Nu är det fem månader utan kaffe.
Konferens på gång i Stockholm om kaffets nytta och fara. Karolinska institutet skriver: Koffein är det i särklass mest spridda psykoaktiva centralstimulerande medlet i världen. Minst 70 procent av den vuxna befolkningen konsumerar varje dag koffein – i kaffe, te, energidrycker och andra livsmedel – i en sådan mängd att det på olika sätt har en påverkan på kroppen. Till de positiva hälsoeffekterna med koffein som nu får allt mer stöd i forskning är effekter på den kognitiva förmågan hos äldre, samt på Parkinsons sjukdom, diabetes typ II och Alzheimers sjukdom.
Men det finns också risker. Bland annat för fostret under graviditet, och vid hjärt- kärlsjukdom. Dessutom påverkar koffeinet sömnen negativt.
Jag har märkt att en typ av huvudvärk som jag ofta hade tidigare har försvunnit. När någon liknande värk någon enstaka gång dyker upp vid väderväxlingar minns jag förvånat: Såhär hade jag det jämt förut.
Är glad att jag slutat.

16 maj 2010

Ät efter din gentyp - gå ner i vikt



Fettsnål sallad med grönkål. Surdegsbröd med bönröra. Lägg till potatis.

Läser i dagens DN om reportern Anna Bratt, som använder nytt gentest för att se vilken diet som passar henne bäst.Rubriken lyder: "Gener kan avslöja hur bantningen ska lyckas". Testet visar att det ska vara en diet med lite fett och mycket kolhydrater och.
Men när hon ska hitta recept får hon problem:Men det är svårare att hitta en diet med litet fett och mycket grönsaker och potatis”. Hon har inte hittar Waerlanddieten förstår jag. Han tycker att vi bara ska äta 30 gram fett per dag. Mycket grönsaker och potatis.
Hon får till slut hjälp av dietisten Henriette Philipsson, vid Göteborgs Universitet. Som sätter samman ett kalorisnålt schema med gröt till frukost, sallad till lunch, fullkornsmacka på eftermiddagen och olika fettsnåla maträtter med ett berg av sallad.”
Låter som rena rama Are Waerlandkosten, tycker jag.
Enligt den genetiska testen ska ungefär 39 procent av de som gjort testen ha den genuppsättning som håller vikten bäst med denna diet. 45 procent mår bäst av låg andel kolhydrater och mer fett. 16 procent mår bäst av balanserad kost.
Har jag påpekat att jag inte tror att alla passar att äta samma kost. Ja, flera gånger.
Träffade Peter D´Adamo, mannen med blodgruppsdieten i USA 2003. Han sade redan då att det snart kommer att finnas mer kunskap hur vi ska äta efter våra egna behov, tack vare forskning kring nutrigenomics. Läran om föda enligt våra gener. Han har fått rätt.
Intressant med hånade pionjärer som får rätt, tycker jag.
Are är en.
Peter en annan.