19 december 2009

Miljö och hälsa - vardagliga beslut viktigast

Läser om det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn. Att man inte enats om mål för att rädda livet på jorden. NU.
Låter i rapporteringen som att skiljelinjen finns framförallt mellan rika i-länder och växande u-länder, eller nord och syd.
I-länderna vill fortsätta vår nuvarande livsstil (ständig tillväxt) – men ser gärna att de växande Kina och Indien dämpar sin takt.
Ser kopplingen till hälsa så tydligt.
Lusten att både äta kakan och ha den kvar. Gå ner i vikt, bli stark och frisk – och samtidigt leva som förut. Och kanske lyckas nå målet om någon hittar på ett piller som löser allt. När det gäller klimatfrågan tycker i-länderna att det är u-länderna som ska skärpa till sig. När det gäller hälsan och kroppen hoppas vi på mirakelkurer.
I båda fallen – miljö/klimat och hälsa – tror jag på staket.
Särskilt vi i de rika västländerna måste själva ta ett ansvar, både individuellt och statligt, för vår konsumtion och vårt leverne.
För vår egen del, med det överflöd vi ständigt lockas av och har tillgång till, måste vi införa begränsningar. Regler, rutiner.
På vardagarna gäller enkelhet och måttlighet. På helgerna blir det lite guldkant.
Inte ja till allt hela tiden.

18 december 2009

Snön faller - sover inne

Nu faller snön på taket jag byggt över min utesovarplats.
Men jag flyttade in redan innan snön föll.
Läste i Are Waerlands bok igen.
Upptäckte att hans vurm för utesovarlivet handlade om sommartid.
Pinsamt.
När jag fick syn på ordet sommar i den långa målande utläggningen om nyttan av att andas frisk syremättad luft på natten kände jag en viss lättnad.
Det kräver viljestyrka, mod och mycket övertygelse om nyttan att lägga sig utomhus, även i höstkyla. När vinterkylan slagit till som nu krävs det ännu mer övertygelse.
Så, kan jag erkänna, jag blev glad när jag insåg att det är en annan årstid som jag ska sova utomhus. Väntar till april- maj.
Sovit ute har jag gjort tidigare, påminde en gammal vän mig om. På 80-talet när jag bodde i Nyköping sov jag en vår, sommar och höst på den långa inbyggda balkongen, med utsikt mot ett skogsområde. Hade plockat ut säng, stol, lampa och njöt oerhört av den friska luften.
Problemet var bara att sommarsolen och fåglarna väckte mig i ottan.
Inför vårens utesovaräventyr tänker jag ladda med ögonbindel.

17 december 2009

Friskvård hellre än sjukvård

Träffade Karin på glögg hos K12 Pratade om friskvård. Hur självklart det var att läkaren tog allehanda prover på henne när hon besökte dem hemma i Nice eller Oman. Blodprover på det hon ville helt enkelt, järnvärde, kolesterol med mera. Bra tyckte hon eftersom hon då har en chans att ändra sin livsstil i tid.
Här är det svårt, för att inte säga omöjligt att få liknande tjänst hos doktorn. Fast man vill betala.
Min läkare på vårdcentralen ville inte, när jag bad om det i höstas.
Men vart vänder jag mig om jag vill veta läget innan jag blir sjuk? OM jag känner att något inte är riktigt bra? Sjukvården tar bara hand om oss, som namnet säger (sjuk-vård, vård av sjuka) när vi redan blivit sjuka.
Då är ju skadan redan skedd och vägen tyngre att vandra.
Söker jag en hälsorådgivare, oavsett genre, får jag betala själv. Denna preventiva åtgärd belönas inte av samhällets offentliga system. Snarare tvärtom. Inte nog med att du får leta upp bra, lämpliga hälsorådgivare, du får betala ur egen ficka.
Det gäller att ta ansvar för sin hälsa och sin kropp, tänker jag, glad över att ha ben, armar och en mage i full funktion.

15 december 2009

Kaffe bra mot typ 2 diabetes

Kaffe är bra mot typ 2 diabetes, visar ny forskning. Att det inte är koffeinet som är det nyttiga vet forskarna, eftersom studier med kaffe utan koffein också minskar risken. Nytt är att också te minskar risken.
Men vad är det som ger skyddet frågade radioreportern en diabetesforskare?
Ingen vet, blev svaret. Och än är det knappast läge att råda människor att dricka tio koppar kaffe om dagen för att minska risken för ålderdiabetes. För resultaten bygger på epidemiologiska data. Dessutom är de inte över lång tid, menade forskaren.
Fortfarande finns det nackdelar med kaffe. Inte minst för matsmältningen, som Are hävdade.
Så min plan ligger fast.
Kaffe ska fasas ut ur mitt liv (åtminstone på prov några månader).
Då får jag se om mitt liv förändras av detta steg.

14 december 2009

Håll dig ung-dö senare

70-åringar som ser unga ut för sin ålder lever längre än jämngamla individer som ser gamla ut för sin ålder. Det visar en dansk studie som låtit personer titta på bilder av tvillingpar och bedöma deras ålder. En uppföljning efter 6.5 år visar att desto större skillnad mellan uppfattad ålder mellan tvillingarna desto större var sannolikheten att den tvilling som såg äldre ut dog först.
Vad gör att en person ser äldre ut än sin ålder?
Brukar tänka på ett möte med min yogalärare Leela G Hansen. Hennes hår är silvergrått som på många som är närmare 60 och vill vara naturliga. Men hennes blick och hållning vare sig man möts i yogaklassen eller på väg in i köpcentrat signalerar energi, glädje och samtidigt tillfreds lugn.
I en intervju någongång sa hon att det egentligen inte är de yttre attributen (kläder, saker) som ger intryck av en persons ålder utan utstrålningen.
Utstrålningen av nyfikenhet, kraft och lust.
Hon har den utstrålningen. En ålderslös energi, som inspirerar och smittar.
Hennes hållning väcker åtminstone min lust att rulla ut min matta om morgonen.
Hur är nu ordspråket? .... hellre ungdomlig och frisk än gammal och fattig?