31 mars 2011

Hur ska man hinna allt?

Förstår inte hur jag ska hinna allt jag vill. Morgonen räcker inte till för både löpning, minst fem kilometer, yoga minst en timma, lugn frukost innan det är dags för cykelfärd till jobbet. Å var ska meditationen komma in?
Måste organisera min tillvaro litegrann. Och dra ner på mina ambitioner. Jag vill ha alla delarna, men måste korta ner passen eller välja bort något. Annars blir det som idag: Jag skippar allt. Tar bara min torrborstning innan duschen och frukosten.

Som morgonmänniska gillar jag morgonlöpningar och yogapassen innan frukost. Tycker det blir en underbar start på dagen, som gör mig pigg och glad hela dagen.
Men eftersom jag också gillar att ta det lugnt och läsa tidningarna till frukost, blir det magert producerat på jobbet innan lunch.
Ge mig en kvart om dagen, sa Arne Tammer för länge sedan. Det skulle räcka för att bygga upp en sund kropp. Nu vet vi att det behövs åtminstone trettio minuters rörelse, gärna utomhus varje dag. Och styrketräning.
Hur ska jag få denna matematik att gå ihop?
Under tiden tröstar jag mig med att mathållningen är en enkel del nuförtiden. Med Ares råd om en lätt frukost (fil och frukt), kruska till lunch och ett grönsaksmål med potatis till middag räcker det att jag låter min kreativitet flöda kring maten, annat än på helgerna. Det frigör tid.

29 mars 2011

Rena rama kolhydrat-skräcken

Såg ett inslag på teve igår om att det råder rena rama kolhydratskräcken i Sverige nu. Tidigare rådde fettskräcken. Nu har det slagit om.
Nu är det kolhydrater alla vill undvika för att inte bli tjocka. Kolhydrater finns i vegetabiliska livsmedel som frukt, potatis, bönor, grönsaker, mjöl och frukt. Kolhydrater som omvandlas till glykos och ger vår hjärna sitt bränsle.
Hur många av er känner någon som blivit tjock av denna kost? Förmodligen ingen.
I teveinslaget gick en kille med röda rosor på kinderna och berättade hur bra han mådde numer, sedan han blivit LCHF:are (Low Carb High Fat). Han gick i en affär och packade kundkorgen med bland annat smör. I en bisats sa han att han numer inte åt godis längre heller! Klart han mår bättre om han inte längre äter sötsaker!
De verkliga faran är inte bönor, potatis och grönsaker, utan söta drickor, godis, bullar, kakor och vitt bröd. Skippa de sockrade kolhydraterna och förlora i vikt.
--------

En löptur med nya skor, lätta vita varianter piggar upp. Till den behöver kroppen kolhydrater till bränsle.

28 mars 2011

Lång löpning i medvind över rötter


Härlig utsikt över isfritt vatten fick jag efter att ha tagit mig upp för trapporna mellan Ängön och Rapön.
Efter en kopp te tog jag morgonen till en långlöpning. Kan inte bara ägna mig åt 5 eller 8:a kilometersturer om jag ska klara Göteborgs-Varvet i maj.Började med fem kilometers löpning på asfalt. En tuff medvind sköt mig framåt i god takt och jag fick nattens sömn ur benen. Därefter vek turen in på Kuststigen.Från asfaltlöpningen där det bara var att lunka på fick jag öva mig att springa avspänt och helskärpt för att parera mellan rötter, stenar, vattenpölar, istäcken och nedfallna eller nedsågade träd. Underbart start på dagen.
När jag duschade efter 11 kilometer började snön falla.
Så många gånger har det varit likadant: Morgonlöpningen görs i finfint väder, sedan kommer det väder som skulle fått mig att ställa in dagens löptur. Tur att jag är en morgonpigg typ.