27 november 2010

Piggdrink i adventsstöket


En piggdrink i adventsstöket? Det var precis vad jag behövde idag.
Efter veckor av resande, sena kvällar och hårt arbete är jag trött.
Att det är kallt ute gör mig inte piggare.
Vill inte träna.
Vill inte gå ut.
Tänker krypa ner i soffan med en bok resten av dagen.
Inser att jag behöver något stärkande och uppiggande för att fixa adventsstöket. Inspirerad av gröna drinkar som bjöds av Hälsofrämjandet på Hälsomässan gjorde jag en egen idag.
I mixern tog jag:
en näve nysköljd bladpersilja med stjälkar och allt,
en näve nysköljd babyspenat,
2 dl vatten (hade inget kallt grönt te annars skulle jag tagit det)
1 tesked kokos fett (ekologiskt)
1 tesked honung (mors och fars ljunghonung)
och 1 tesked Krav rapsolja.
På med mixern. Liten smaktest och jag blev väldigt nöjd. En smaskig grön drink, dunderladdad med antioxidanter, en piggkick en novemberdag som denna.

26 november 2010

Inget sötsug längre

Någonting har hänt med mig.
Jag har inget sötsug längre. Eller snarare, suget finns där, men när jag väl får sötsaken i munnen smakar det inte alls som jag minns det. Ta choklad, som jag älskade förr. Jag kunde lätt äta en 200 grams Marabou frukt och mandel som belöning en fredagskväll. Eller för att få energi att ta mig hem från jobbet. Nu tycker jag den är alldeles för söt och märkligt smaklös.
Färsk frukt, eller torkad är ju mycket godare.
Kanske beror min ändrade smaklust med att jag slutat med kaffet? Den ena drogen drar den andra i släptåg? Utan den ena (kaffet) släpper den andra (sötsaker) taget?

Läser undersökningen om hur mycket snabbmats och sötsaks reklam barnen utsätts för genom TV-reklamen.
"Ett barn mellan tre och tolv års ålder i Sverige möter i snitt ett 50-tal TV-reklaminslag varje vecka som gäller livsmedel. De livsmedel som dominerar under barnens TV-tider är i fallande ordning snabbmat, alkohol, choklad och godis."
Inte undra på att det blir krav och kris vid godishyllorna i affärerna ibland. Då gäller det att vi vuxna ligger på och snackar för den andra varan: Frukt och ett liv där snabbmat, choklad och godis ska undvikas.
En gerillarörelse. För inte vill du att ditt barn ska bli beroende av socker och snabba kickar?

25 november 2010

Äpplechips


Vad gör man med en påse bedagade Signe Tillisch?
Inte äppelmos, eftersom det innebär massor av socker. Varför inte äppelchips? Fick idén förra vintern då jag saknade svenska äpplen och bara hittade besprutade från andra sidan jorden. Ville hitta ett sätt att bevara alla fantastiska svenska äpplen hela vintern. Russin, torkade vindruvor, äter jag hela året. Varför inte göra likadant med äpplen.
Sagt och gjort. Äpplena som jag fått från en trädgård i Bohuslän, skalades där det behövdes, men skivades sedan tunt som de var med kärnhus och allt. Jag lade dem på bakplåtspapper på en plåt med hål i och vips in i ugnen. Varmluften på och graderna under femtio. Tänkte på raw food folket som inte vill upphetta något mer än 40 grader. Tid tog det, men fin fina blev de.
Mina nya äpple chips.
Smaskiga att äta som mellanmål, eller bryta ner i müslin. Kanske blir de till och mer ett alternativ till popcorn en fredagskväll?

22 november 2010

Pånyttfödd


Känner mig pånyttfödd.
Tre dagars resa till Brigthon i England har väckt mina livsandar.
Tror alltmer på dedär korta omväxlingarna i tillvaron. Jag springer numer korta turer på mina löpningar. Hellre än att det inte blir någon träning alls på grund av tidsbrist. Jag tar korta ledigheter. Hellre än att skjuta upp all avkoppling till en sommar då det bara regnar.
Min tripp till Brighton bekräftar min nya underbart-är-kort-filosofi. Dagarna bestod av promenader med guidande dotter som läser och arbetar där, god mat på flera av Brigthons många vegorestauranger, spaningar på lördagsmarknaden, Yerba mate på Marwoods finfina hemlika kafé.
Började söndagsmorgonen med en "brisk walk" längs Brigthons Hälsopromenad utmed havet.
Avslutade samma dag hemma i min egen säng.
Perfekt.
Tror på orden: Underbart är kort.