19 mars 2010

Vad är fulländad hälsa?

Hur ska du veta att du nått fulländad hälsa, frågade Åsa, på jobbet.
Just nu, för mig skulle det vara ett år utan ens småkrämpor, som förkylning, trötthet eller dåligt humör.
Ett försök till definition på fulländad hälsa, efter nio månaders jakt:
Frisk, energisk och fri från småkrämpor som förkylning, magonda och huvudvärk, och ett gott, generöst humör och en framtidstro präglad av tillit: Allt ordnar sig på bästa vis.


Har förresten börjat ta ett kryddmått algolja varje dag, för omega 3-fetter anpassade till vegetarianer.

18 mars 2010

Grönt resten av livet?



Aldrig!
Sa Ingert Maxon, när jag frågade om hon någonsin funderat på att överge sin gröna kost. Hon har levt hela sitt vuxna liv som vegetarian, efter Waerlands råd. Och den som ser henne kan inte annat än inspireras:
Snygg är hon. En 78-årig mormor och farmor, som tränar med vibrationsträning, går på gympa två gånger per vecka, dansar tre gånger i veckan och utstrålar sådan energi och livslust. Skype, spotify är självklart för henne som att håll sig uppdaterad om det senaste inom hälsoforskningen.
En sak är att göra som jag gör och undersöka om en kost passar och påverkar en på ett positivt sätt, några månader eller ett år.
En annan sak är att hålla sig till dessa levnadsregler resten av livet. Funderar över saken nu, när året börjar närma sig sitt slut. Hur ska jag göra efter 1 juli?

17 mars 2010

Avdrag för hälsotjänster?

Ragnhild kommenterade min blogg häromdagen och skrev att hon misstänkte att Are med sin asketism led av ortorexi, en sjuklig hälsofixering.
Insåg då att jag fokuserat för mycket på individen.
Visst är det du och jag själva som är ansvariga för vad vi äter och om och hur mycket vi tränar.
Men vi är också beroende på de strukturer som styr landets friskvård och sjukvård.
Vilken idé och politik som styr ideologin.
Are gick till storms mot hela det medicinska etablissemanget. Han ansåg att mellan människan och hennes hälsa står läkarna, en slutsats han drog av sin egna bittra erfarenheter.
Han menade att sjukvården ägnar sig (enligt hans åsikt fruktlöst) åt att mildra symtom, inte att bota orsaken till sjukdom.
Vi borde satsa på att förebygga sjukdom, menade han. det tycker de flesta idag är helt rätt.
En strukturell förändring, nu sådär 70 år senare, vore att gynna hälsoundersökningar. Skriv om avdragen för hushållsnära tjänster till avdrag för hälsosamma tjänster istället.
Låt folk ha råd att kolla sin hälsa, eller underhålla den genom besök hos massörer, kiropraktorer, akupunktörer, stresscoacher, terapeuter - så slipper vi kanske bli sjuka alls.

16 mars 2010

Fågelkvitter, solskensglitter och cykelgnissel

Är på bättringsvägen.
Tog cykeln till jobbet, trots att gatan hemma bara fläckvisa visar nakna asfalten.
Måste vara modig.
Härligt att susa nerför backarnas grusklädda isfläckar igen. Tre månader sedan jag var på cykelhjul senast.
Inte på tio år har cykeln stått i källaren så länge.
Ljuvligt lycklig.
Sitter med fönstret öppet här på jobbet, talgoxen kvittrar, staden brusar.
Våren är på gång!

15 mars 2010

Springer kvinnor 50+?

Är det få kvinnor, som är femtio+ som springer?
Kollar in andra löpare i skogen, för att se om fler är som jag +50 år. Tycker att de flesta är i 30-40 års åldern. Det är kvinnor och män i 30-40 års åldern och ett gäng karlar som är i min ålder och äldre. Men få kvinnor att identifiera mig med. Kanske tror jag att de är yngre, för att de ser så alerta ut?
Eller är det som jag anar: Få kvinnor som fyllt 50 år springer.
Söker på internet:
”Löper kvinnor över 50 år?”
Jag får 60 200 träffar. De första jag ser handlar som vilken hög risker kvinnor löper att få bröstcancer, eller livmoderscancer, höftfraktur, hormonbehandling, cellgifter och så vidare.
Anar att frågan är fel ställd.
Skriver ny: Springer kvinnor över 50 år? Det blir 63 100 träffar. De första handlar om cougars, äldre kvinnor som springer efter yngre män.
Från höftledsfrakturer till detta!
Men så hittar jag äntligen en diskussionstråd på favoritsajten jogg.se. Rubriken lyder:
+ 40 kvinna. Där skriver en om hur knäckt han blev när han blev omsprungen av en 60 årig kvinna.
De flesta är uppmuntrande och menar att det mesta (som vanligt) handlar om träning. Träning. Och återigen träning. Tar fasta på det.
När jag blir frisk ska jag starta igen. Försiktigt.
The sky is the limit.
Lusten avgör.
Inte åldern. Framförallt inte föreställningar om vad som går att göra i en viss ålder.

14 mars 2010

Se upp när vinter blir vår

Ayurveda säger: watch out vid årstidsväxlingar.
De är tuffa för människan och kan orsaka sjukdom om vi inte lyssnar på våra kroppar. Ayurvedaläkarna (sju års utbildning, de första tre årens kurser samma som för västerländska läkare) uppmanade oss att använda sjal som skydd mot sol och vindar när vi skulle ta en båttur i Keralas backwaters.
Onödigt tyckte vi, som ville njuta barhuvade av de ljumma vindarna.
Vi borde lyssnat.
Vi, åkte från kyla och mörker, utsvultna på värme och sol. Vi damp ner på indiska västkusten och vände våra januaribleka ansikten mot ljuset. Men chocken för kroppen blev stor. Vi som inte täckte oss blev – förkylda, rejält.
Lika sol och värmegalna är vi på våren här hemma. Klär av oss tunga vinterjackan, mössan och bootsen så snabbt vi kan. Vänder nunan mot solen.
Minns ordspråk min mormor använde: Man ska svettas in våren och frysa in hösten. Alltså klä sig väl, länge på våren och behålla sommarstassen på långt in i hösten.
Gammal klokskap räcker (ofta) längst.
Var vi än är på jorden.