30 januari 2010

"Sjung som en arg häxa" sa körledaren

Tyckte inte jag fick ljud i pipan under första delen av körövningen igår.
Inte som de andra 250 sångarna i alla fall.
Ändå var musiken härlig, medryckande gospel.
Det började lossna när körledaren uppmanade oss att sjunga bredare, bräkigare, som "arga häxor". Hon visade genom att göra munnen bred och vräkte ur sig en bred vajling, så att hon lät nästan som Tabitia i Klara och Mia. Då hittade jag luften och tonen.
Mindes i den glädjen en intervju med Birgit Nilsson. Hon sa att alla kan sjunga.
Det handlar bara om att kunna andas.
"Bara att kunna andas".
Låter enkelt. Låter självklart. Det ska jag nog kunna.
Hennes ord gav mig power. Jag tog i som en arg häxa, istället för att försöka sjunga vackert. De andra gjorde likadant. Å då blev det mindre dansbandskäckt och väldigt mycket mer power i salen.
Starkt, innerligt på en gång, så att jag rös av välbehag.
Satt bredvid Carina, sopran som jag. Utöver det inga liknelser. Hon har en stark, klar vackert tonsäkerhet, som jag avundas. För några år sedan var hon bra, då tog hon sånglektioner, då var hennes röst, vacker. Det handlar om ett instrument, som behöver stämmas, sa hon.
Det handlar om mer än att andas så klart.
Fast det är där jag befinner mig. På nivån, där jag försöker upptäcka nya sidor av min andning. Med ett arg häxleende över läpparna.

29 januari 2010

Positiva peppande tankar


Ibland är tillvaron konfliktfylld och tung.
Piggar upp mig med att försöka plocka fram minst tre positiva saker.
1) Att glashalkan får oss att trippa sakta, försiktigt, eftertänksamt. Lite spontan mindfulness på fredagen, som avslutningen på en stressig vecka? Det känns bra för mig i alla fall.
2) Läste en god bok igår:
Hälsosam livsstil och det goda livet, av Sveriges enda Livsstilsprofesor Mai-Lis Hellénius. Tilltalet var trevligt, tillåtande (typ alla kan misslyckas, alla gör så gott de kan, ett litet steg är bättre än inget, de bästa förändringarna är de du kan hålla, helst resten av livet, mina formuleringar). Dessutom pedagogisk,snygg, aptitlig formgivning med vackra bilder. Ett av de goda råden var hur viktigt det är att duka vackert och skapa god stämning runt matbordet. Spara de svåra samtalen (gnället?) till efter måltiden.

3) Att ännu en överlevande hittats i Haiti. Efter 15 dagar grävdes en flicka i tonåren fram. Något positivt i den fruktansvärda situationen människor har där.
Se där. Tre goda saker att mota de svarta tankarna med. Räcker inte det, under dagen får jag leta fler. De finns.
Vet jag.

27 januari 2010

Lingon på lunchen
Förgyller dagens lunchkruska med lingon från frysen. De innehåller den superstarka antioxidanten quercetin. Även innehållet av C-vitamin, beta-karoten, B-vitaminer, kalium, magnesium och fosfor är högt.
Plockade lite lingon i somras och köpte ännu mer. En del frös jag ner som de var, naturella. Gillar att locka fram lite sensommarkänsla genom att äta lingon.
Minns glädjen från en augustipromenad i hemmaskogarna då vi hittade massor av lingon på varje kvällsvandring.
Ett löjligt litet bär kan tyckas.
Men nu, när vinterstormen ryker utanför fönstret och jag är fundersam på om jag alls tar mig hem idag, är det extra mysigt att minnas sensommaren.
Värme finns. Värme kommer. Annars blir det ju inga bär.

26 januari 2010

Lägre vikt med kruska

.... har du gått ner i vikt, frågar Henrik.
Jo, det går väl upp och ner några kilo, svarar jag. Mest ner, faktiskt.
Bryr mig inte så mycket om kilona. Njuter mest av att magen fungerar så bra. Men visst är det härligt att känna sig slank och kunna välja kläder som är minst en storlek mindre än i våras. En 38, ibland 36 mot en storlek 40.
Bästa vännerna i dieten är linfrön och katrinplommon. Lägger jag dem i blöt på kvällen i lite vatten blir blötläggningsvattnet finfin morgondryck tillsammans med nypressad citron. Och så lunchens kruska förstås!
Viktnedgången har gått utan ansträngning tycker jag.
Vadå utan ansträngning, invänder vännerna. Du äter ju bara kruska och råkost!
Men för mig är det ingen uppoffring, eftersom jag mår så mycket bättre.
Mår jag bättre är det dessutom lättare prioritera löptur eller promenad framför en kväll i soffan.
Det ena valet leder till fler goda val.
En större utmaning för mig är att ändra min löpträning. Springer helst i samma meditativa lunk. Värjer mig inför att ens prova intervallträning.
Rädd för att ta ut mig.
Rädd för att bli föööör trött så att jag tappar sugen att ge mig ut alls.

24 januari 2010

Blåbär mot glömska?

Förr när jag drack alkohol gillade jag vin på fredagskvällen. Ett glas dovt rött vin medan jag lagade maten var belöningen och gav lugnet efter veckans intensiva puls. Vad gör man för att belöna sig - utan både kaffe och alkohol?
Själv har jag blivit förtjust i blåbärsdryck, kravmärkt, som finns i min hemmaaffär. Bara blåbär, med nästan samma dova färg som vin. Jag häller upp drycken i vinglas, sätter på musik och sätter igång med maten.
Smaken är märkligt lik vin. Tänker att det handlar om de nyttiga antocyaninerna, som finns bär med mörk mättad färg som blåa druvor, tranbär, aroniabär och blåbär. Antocyaninerna är proppade med antioxidanter. Läser om en ny studie där blåbär förbättrade minnet hos försökspersonerna jämfört med en kontrollgrupp.De som fick dricka 2 koppar blåbärsjos om dagen, förbättrade sina resultat i minnestesten efter tolv veckor.
Djurstudier har tidigare visat att blåbär förbättrar minnet. Det förklaras med att antioxidanterna,motverkar den inflammation som enligt annan forskning leder till alzheimers. Antocyaninerna har tidigare visat sig förbättra de neurola signalerna i hjärnan,vilket skulle förklara de goda resultaten.
Men: Studien är liten. Bara 16 deltagare, inklusive kontrollgrupp.
Den är visserligen gjord av Universitet i Cincinnati och med bidrag från National Institutet of Health Men med stöd av företag som lanserar vilda blåbär.
Klart de skulle glädjas om vi börjar dricka blåbärsjos on masse.
Men trots dessa invändningar så är blåbär ett fantastiskt dunderpaket av vitaminer. Vi kan ju dessutom plocka dem alldeles gratis. Leve allemansrätten.
Det är bara orken och tiden som krävs som insats.
Nu på vintern brukar jag lätt fantisera om hur mycket blåbär jag ska plocka på sensommaren. Men Bohuskusten är ingen hit. Där brukar tuffa vindar och brist på regn förvandla dem till små skrutt.
Så jag köper och njuter dem i paket.
28:e dagen utan kaffe
Fördel: Dricker gärna yogate (Classic) på helgförmiddagen istället. Mitt doftsinne blir lyckligt av denna ayurvediska kryddblandning. Extra lyckligt idag då jag också rostar veckans lyxmüsli i ugnen med kokos och kanel som kommer i doftpuffar, när jag rör om laddningen i ugnen.