30 december 2010

Kokade morötter bättre än råa?

Är råa grönsaker nyttigare än råa. Eller är det tvärtom?
I ett försök som gjordes på SIK visade det sig att ja, visserligen minskade antalet antioxidanter under uppvärmningen av morötter, tomater och broccoli - men biotillgängligheten ökade.
- Ska man se till helheten blir svaret att det är nyttigare att äta kokade grönsaker än råa, sa forskaren Maud Langton.
Vår förmåga att ta upp näringen ökade alltså vid tillagningen.
Bäst var att tillaga grönsakerna var för sig. Gör du en soppa ökar alltså näringsvärdet om du kokar de olika grönsakerna i varsin kastrull, innan du i slutet lägger ihop dem.
Forskningen handlar om tre vanliga grönsaker.
Vad ska jag dra för slutsats av detta?
Att svaret gäller dem.
Tills motsatsen är bevisad tänker jag äta mina gröna salladsblad råa.
Och komplettera salladen med något kokt och något rått. Ungefär som i Tallriksmodellen. En tredjedelar, ja gärna nästan två tredjedelar grönt och rått och resten kokt (potatis/råris/hirs) och ångkokt broccoli och en näve bönor.
Fast det gäller inte nyårsmaten.
Då överlämnar jag mig åt andras fantasi.
Dagen ska jag tillbringa som funktionär på Sylvesterloppet, eftersom jag är medlem i Solvikingarna.
En inspirerande avslutning på 2010 hoppas jag.
Kanske väcker det modiga tankar om vilka lopp jag ska springa 2011.
------------------------------

(Tack för alla tips om hur jag ska hålla händerna varma under cyklingen. Ska försöka mig på Torbjörns tips om att tillverka någon slags motorcykelhandskar. Bra pyssel på Nyårsdagen...)

29 december 2010

Cyklar igen - fingertopparna gråter

Jag trodde det knappt. Men det går faktiskt att cykla i 11 minusgrader också.
Jag har prövat i två dagar nu.
Fast det är hemskt kallt om fingertopparna, trots dubbla supervantar. De stelnar till efter Östra kyrkogården. När jag kommit till Ullevi känns de knappt. Framme vid Nordstan rör jag på dem hela tiden men de är tjurigt stumma.
Först i hissens värme upp till femte våningen talar de till mig igen. Ilsket: vad har du utsatt oss för.
Sorry.
Minns vandring på 4 200 meters höjd i Kashmir för länge sedan. Där i det kyliga regnet lärde mig nomaderna som räddade mig in i värmen i vindskyddet att gnugga fingrarnas naglar mot varandra för att få upp värmen. Prövar det när jag sitter framför datorn. Behöver mina fingertoppar levande och glada hela dagen för att landa snällt på tangentbordet.
Efter en stund är de med mig igen.

28 december 2010

Stolt över ett bröd


Hur barnsligt stolt får man vara för ett brödbak?
Jättestolt, säger jag.
Bilden visar mitt första Levain-bröd, där jag till punkt och pricka följt Martin Johanssons recept i nya boken Enklare bröd. Surdeg har jag ständigt i skåpet numer. Den är mitt husdjur, som jag lydigt matar en gång i veckan. Vi har fin kontakt numer, efter en kris i somras då jag glömde bort den helt och fick en riktigt sur möglig sörja som luktade hiskeligt.
Den nya pigga varianten, som får kärlek, blev grunden till detta bröd, som jag ägnade en stor omsorg under tillblivelsen i går kväll,ända fram till den sista halvtimmen, då jag satt framför ugnen i yoga ställning och öppnade luckan en gång var femte minut, för att lufta.
Inget TV-program i världen var bättre just då än att åsynen den vackra skapelsen innanför ugnsglaset. I morse njöt jag av den sega härligheten.
Blev så glad att jag tog en löparrunda trots att det var tretton minus och cyklade de sju kilometerarna till jobbet bara farten.
Tänk att glädjen över att lyckas med ett brödbak kan ge sådana effekter!

27 december 2010

Smarta val - efter jul?


Dags för lite smarta val efter julfrossan?
Livsstilsprofesor Mai-Lis Hellenius har kommit ut med nya boken Smarta val som går att köpa på Apoteket.
I den finns det frukostrecept med tips på vad du kan äta istället för din vanliga frukost. Enkla tips är det som Byt flingor mot musli. Eller ost mot sardiner. Själv har jag bytt osten mot en egengjord bönpasta.
Eller smygjympa på jobbet - sätt telefonen på Upp-och-Hoppa-Jympa en gång i timmen. Ingen mår bra av att sitta stilla timma efter timma, vare sig framför datorn eller TV- Upp och rör på dig i TVn:s reklampauser också.
Och vad du kan göra istället för snabbmat eller andra snabbval: Vad sägs om
nötter istället för smågodis - bra fett och inget socker. Själv har jag ett förråd nöter i kontorsskåpet, att ta till när hjärnan går på lågvarv.
Kanske kan du allt det där. Och lever redan efter alla råden.
Då kanske boken är den perfekta nyårspresenten när du ska på kalas.

En pigg påminnelse om alternativ för ett sundare liv att ta fram dagen efter kanske är den bästa presenten av alla?