11 juni 2010

Formidabel runda med Frank

Idag är benen förvånade! Är det såhär den kan kännas efter en löparrunda? Lite stumma sådär. Okända muskelgrupper ropar: Hallå här är vi, vi finns.
Idag var det min första distansrunda med Solvikingarna. Bara jag och Peter kom till Franks grupp, den långsamma på 6.30. De andra smalisarna som springer 4.30, 5 och så vidare per kilometer pilade iväg bortåt skogen. Vi gjorde sammaledes i Franks fotspår. Iväg bar det på små stigar med stenar och rötter. Härligt att få annan stimulans efter en dag framför datorn. Vi galopperade som tre stengetter under en timma. Ingen gång fanns en chans att funder: varför gör jag detta? för vyn var hela tiden ny och överraskande i skogarnas grönska.
Självklart frågade jag honom om tips inför Lidingöloppet, som jag i ett övermått av tillförsikt anmält mig till.
Frank, som sprungit 25 Lidingölopp, tyckte milen i Skatås var en bra väg att springa. Lagom kuperad.
Så får det bli. Långsamt fint med tillförsikt.
Mjukstartade min dag med yoga. Kroppen längtar efter yoga nu. Min själ också. Men hur ska man ha tid med allt. Äta rätt,motionera rätt, umgås med sin familj och vänner och sedan yoga och meditation på det?
Blir galet om jakten på den fulländade hälsan blir prickig av stress. Coooool ska det vara.

10 juni 2010

Lyckligare nu!

Hur går det med ditt projekt? Vad ska du göra när året gått? undrade Dragan, som följer mig på bloggen. Och fortsatte:
- Jag, som träffar dig mer sällan än förr tycker att du är så förändrad.
Hur då? På vilket sätt? undrade jag nyfiket, omgiven av mina arbetskamrater.
- Jag det inte hur jag ska uttrycka mig, för att inte säga något ofördelaktigt om hur du var förr, men du är fräschare, piggare och verkar mer alert.
De andra runt om nickar instämmande.
Annica höll med dagen därpå:
- Ja du verkar lyckligare nu.
Lyckligare. Fräschare. Piggare.
Ett himla bra resultat.
Kan det bli bättre?
Tror själv visst det handlar om maten och livsstilen. Men också om att det är väldigt uppiggande att ha ett projekt att undersöka en fråga; Hur når man fullständig hälsa? I undersökningen ligger lyckan.
Läser om positiv psykologi i SVD, där Gretchen Rubin jagat lyckan och testat allehanda lyckorecept under ett år. En av hennes slutsatser är att det är som med annan träning. Det går att träna lyckomusklerna. Hon är lyckligare nu än förr.
Jag med, även om våra vägar dit sett lite olika ut.

09 juni 2010

Förbli vegetarian?

Leker med tanken på att förbli vegetarian.
Så många tecken pekar för vegetarisk livsstil.
Läser om Hippocrates Health Institute i Florida, som drivs av makarna Clements. Deras budskap låter likt Ares. De talar om att bota sjukdom och förhindra för tidigt åldrande.
Nu kommer de till Stockholm för att berätta mer.
Råden är enkla, baserade på modern forskning:
Var positiv.
Ät levande föda, ät vegetariskt, veganskt
Rör på dig, motionera och träna musklerna

Värsta sjukdoms- och förtidigt-åldrande-bovarna är SALT och SOCKER.
Båda två orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Våra värsta dödande välfärdssjukdomar. Med fler dödsfall än den stora skräcken: cancer.
Ändå kan vi faktiskt försöka undvika dem, genom att ändra livsstilen.
Ett av de bästa förebyggande besluten är att äta grönt och frukt varje dag.
De är laddade med antioxidanter.
Vårt eget rostskyddsmedel.
Med hjärtsjukdom i släkten är detta kanske ett avgörande beslut för framtiden?

08 juni 2010

Två levnadsregler - och sedan?


Nu är det allvar. Vad ska jag göra?(Här på Alvaret, Öland)

Den 6:e av Are waerlandsregler i fyndbroschyren Hur bör jag äta lyder:
6)Det bästa lunchmålet utgöres avgjort av kruskan, som förtäres tillsammans med äppelmos eller annan fruktkompott och söt helst oskummad och pastörioserad mjölk. Målet kan avslutas med grovbrödsmörgås helst av hårt knäckebröd med mesost som pålägg. Märk väl att detta mål bör ätas i och för sig, utan andra tillsatser. , för att kunna på bästa sätt tillgodogöras.
7)Middagsmålet. är lunchen ett cerealmål som huvudsakligen består av sädesslag, mjölk- och mjölkprodukter, kärnrussin och inkokt frukt, så bör den givetvis kompletteras på ett naturligt och fysiologiskt riktigt sätt med ett vegetabiliskt huvudmål som i huvudsak består av vegetabilier, helst Au naturel eller i den form som mästerkocken Naturen själv gjort dem."
"Mästerkocken Naturen" visst uttrycker han sig underbart.
Mästerinspiratören Waerland.
Måltiden ska vara så enkel som möjligt: Potatis och råkost alltså, vad årstiden bjuder.
Nu inleds råkostätarens bästa årstid.
Gillar enkelheten.
Men snart är mitt år som waerlandist över. Dags för utvärdering och framtidsplanering:
Hur ska jag göra? Fortsätta ett tag till?
Eller utvärdera och gå vidare med min vanliga kosthållning?
Dricka kaffe igen? Alkohol? Och äta fisk och fågel?
Just nu är det bara en massa frågetecken. Hur ska jag rätt utvärdera experimentet?
Så minns jag i form av en utebliven smärta, att huvudvärken jag jämt hade förr plågar mig sällan nu.
Det är ett tecken....

07 juni 2010

Kemikalier och fetma

Flera olika forskargrupper har kommit till samma slutsats:
Det finns ett samband mellan fetma och kemikalier. Feta personer har mer av de skadliga kemikalier i sig.
De kallas hormonstörande kemikalier. De finns bland annat som konserveringsmedel i mat, de finns i plaster som omger oss. Den mest kända heter bisfenol-A. Av kroppen tas den som östrogen, ett könshormon.
Läser en intervju, med en av forskarna, Fredrick vom Saal med stigande skräck:
De har tagit doser som är miljoner gånger lägre än tillåtna gränsvärden och testat på möss.
Deras experiment visade att små mängder som inte var upptäckbara vid vanliga analyser, ändå påverkade djuren. De fann förändringar på alla tänkbara fysiologiska delar av kroppen. Och förändringarna är permanenta. För de manliga djuren blev antalet spermier lägre och prostatan förstorad. De såg bland annat att leverns förmåga att hantera läkemedel förändrades, hur vi påverkas av dem och hur snart kroppen omsatt dem. Hormonerna påverkade också djurens psykologi; sättet att agera, sexlust och aggression.
Vi exponeras för gifterna hela tiden.
Hur ska vi undvika dem?
Någon jag läste sa att vi ska undvika mat som lanseras med flashiga reklamkampanjer, för att slippa skadliga tillsatser.
Välj råvaror: Morötter och potatis och sallad säljs sällan med reklam.

Andra råd Hämtade från sund.nu
Så undviker du bisfenol A
- Byt till flaskor och burkar av glas eller rostfritt stål.
- Värm inte mat i matlåda i micron, lägg över på tallrik innan värmning istället.
- Undvik att äta mat från konservburkar.
- Använd inte plastföremål som är repiga eller trasiga, till exempel nappflaskor, leksaker, matlådor och sportflaskor.
- Undvik nappflaskor och andra plastföremål med symbolen 7 på undersidan.

06 juni 2010

Kolugnt bäst vid måltiden


Kolugn med öländska kor som sällskap vid middagsbordet.
Skapa en god stämmning vid måltiden, föreslår Are, som citerar en Prentice Mulford:
"Dålig matsmältning beror i en icke ringa grad på den stämning , vi befinna oss i när vi äta!
Den hälsosammaste kost verkar, när den ätes i en grubblande, oroad, förtretad eller förargad sinnesstämning nästan som ett gift för vårt blod."

Vem har inte upplevt hur magen knyter sig, efter måltid som ätit i hets och hast med tankarna på nästa steg i livet?
Jag har det i alla fall.
Själv gillar jag att äta långsamt. Och gärna ta en tupplur efteråt, utsträckt på en kökssoffa. Eller på en gräsbacke iakttagen av nyfikna kor.