14 januari 2012

Yoga utan ego

Debatten om yogas farlighet fortsätter.
Fick ett mail från Maria, som är yoga utövare. Hon länkar till Dashama som skriver klokt om risken för skador inom yoga.
Under rubriken Är yoga säkert skriver hon bland annat att de som skadade sig
- ....försökte göra något utöver sin egen förmåga.
- Deras ego styrde, de försökte vara lika duktiga och viga som andra i rummet, istället för att utgå från sig själv och den egna förmågan.
- De var inte närvarande i rörelserna, och i sin andning vilket gjorde att de försökte för mycket, med skador som följd.
Vi ska veta, menar Dashama, att vi ska vara den vi är, det är perfekt. Inte försöka likna någon annan.

Aloha love,

This week there has been a great deal of discussion about an article written in the New York Times Magazine. I read the article and saw the photos. And I have to say, I agree with some of what was written. Here's why.

Many people have come to me over the years for healing, after injuring themselves in another yoga class. Whether it was a neck strain, a strained or torn muscle, shoulders, wrists, joint problems or any other issue, these stories have always concerned me.

Continue reading this article, click here...

13 januari 2012

Jag är en morot!


Till det yttre är jag en morot. Rak, lite jordig och okomplicerad. Rotad i den svenska myllan. Nyttig.
I det inre är jag en ingefära. Oregelbunden i formen, med flera utskott och ett skimrande skal. Exotisk uppväxt. Otroligt välgörande.

Fick bilden när jag var på väg att somna igår.
Var jag inspirerad av boken jag just läst klart: Haruki Murakamis 1Q84s drömlika världar. Där är det svårt veta vad som är sant och riktigt.
Eller har min jakt på den fulländade hälsan gjort dörren till mitt undermedvetna vidöppen?
Eller har jag blivit spritt sprängande galen?
Något är det.
Framförallt är det spännande. Ser fram mot insomningen i kväll.
Blir det fortsättning? Kommer de två att mötas?

12 januari 2012

Våga yoga!


Läser i New York Times om hur farligt yoga är. Att antalet yogautövare i USA ökat och att det nu är dags att tala inte bara om fördelarna med yoga, utan också om skadorna det ger.
Skador som ingen tidigare vågat tala om.
Det är hälsenor som brustit när utövarna gjort Adho Mukha Svanasana (Downward facing dog). Eller ryggar som fått kroniska skador vid ryggradsvridningar. Andra har fått stroke efter huvudstående.
Klart oroande eller?

Längre ner i texten står också några av orsakerna som kanske är förklaringen till skadorna.
Allt fler gör yoga. För några år sedan var det 4 miljoner yoga utövare i USA. Idag beräknas de vara 20 miljoner. Säg den sporttrend, som inte också leder till att människor skadas. Det gäller för löpningen, som är en stor trend, liksom för andra sporter.
De som rör sig och testar sina gränser kan riskera skador.
Det problematiska och en av orsaken till skadorna är att det finns en hel del som utövar yoga i stora grupper, där läraren faktiskt inte har möjlighet att veta eller känna till den enskilda elevens behov och svaghet. Då är det inte konstigt att det blir skador. Särskilt inte om personen inte heller lyssnar på sin kropp utan försöker pressa sig (prestera) i snabbare takt än kroppen vant sig vid övningen.

I de Iyengarklasser jag gått i här i Göteborg har läraren alltid varit noga med att fråga oss om vi har särskilda problem som de bör veta om (ryggbesvär, ont i nacken, svaga handleder, ont i knäna). För dem som behöver det anpassas dagens övningar för den personer. Det är en självklarhet.

En annan uppmaning är att alltid lyssna på sin egen kropp. En dag kanske det går bra att göra Hunden med hälarna i marken, en annan dag (eller kanske tidigt på morgonen innan kroppen är uppvärmd) går det inte alls.
Yoga är en väg att bli medveten om sin egen kropp och dess gränser. Självklart är det också en möjlighet att tänja sina gränser, att utmana sig själv. Men det ska vara i försiktiga portioner.
Framförallt går inte yoga att likna vid en vanlig sport. Det handlar inte om att prestera. Tvärtom är det snarare motsatsen till sådana ambition. Det handlar inte om att göra ett visst antal rörelser, utan om att vara i rörelsen, helt närvarande med andning, tanke och känsla. Antalet rörelser är inte den stora utmaningen utan förmågan att vara i rörelsen, i armen som sträcks, i lårmuskeln som strävar utåt, i andningen som är lugn, och vara avslappningar i övriga kroppen, inte minst ansiktet.
Yoga är fantastiskt. Regelbundna (gärna dagliga) yogaövningar ger dig en möjlighet att bli smidig, stark och avspänd. Särskilt om du lyssnar på din kropp.

11 januari 2012

Recension om boken

Äntligen har recensionen från Bibliotekstjänst kommit.
"Här skriver hon självbiografiskt om sina hälsoproblem och mångåriga strävan att bli frisk och stark. Boken gör nedslag i decenniers vedermödor i med- och motgång./.../Positiva resultat rapporteras framförallt från löpträning, yoga och Are Waerlands vegetariska kostregim. Budskapet handlar om en livsföring som kan ge ökat välbefinnande med relativt enkla och biverkningsfria medel.
Den annars lättlästa boken avslutas med `108 frågor om hälsa du alltid velat få svar på`. T.ex är kaffe nyttigt?: Svar: Både och. Vad är största hoppet för framtidens hälsa? Svar: Du själv.
Motzi Eklöf har skrivit recensionen om boken Jakten på den fulländade hälsan för Bibliotekstjänst.