29 juli 2010


Idag är det ösregn. Vilken tur att vi passade på att äta gemensam middag ute igår. I kvällen penslades vår vegetariska middag med varm sol. Tur att vi har varandra. Som ny forskning visat är det de som har ett rikt socialt umgänge som är friskast och mår bäst. Surprise!
Fast lagom dos gäller som i allt. Ibland är ensamheten mest lockande. Väljer du den själv är den rena hälsan och enda sättet att hitta din egen röst i sorlet.

Vilken tur att jag började min dag med en löpartur (annars hade det nog inte blivit någon motion alls, med tanke hur regnet som fallit sedan jag kom tillbaka).
Med luften ännu fuktig av nattens dagg stack jag iväg på öns smala asfaltväg. Efter fem kilometer är kroppen, vaken varm och glad och det är dags att vika in på Kuststigens mjuka underlag, en ringlande skogstig kryddad med stenar, rötter och kantad av blåbärsris. En kick för anden som får vila och stimulans av den omväxlande vyn.
Hemma igen, efter 12 kilometer blir det plankan, sit ups och en dopp i salta vattnet. Så är det dags för frukost.

Efter morgonens löpning har jag följt doktorns ordination: Inga krav, var inte ”duktig”. Läs en bok istället. Har frossat i en bok av Are Waerland: Omvändelsen till livet.
Ska avsluta dagen med en dos musik också, som hon tyckte var vilsamt.
Nästa vecka planeras resa till Jämtland, med vandring i min 14-årings takt. Precis som doktorn ordinerat.
Då blir det nog blogguppehåll några dag, som doktorn ansåg var nödvändigt.

27 juli 2010

Hur mår jag?


Var hos doktorn i morse för blodprovstagning.
Måste såklart ha ett skäl för min visit. Att bara kolla upp om jag har några brister efter ett år som vegetarian "räcker inte". Så jag sa, som det var att jag ibland är väldigt trött, särskilt efter träningspass. Är det normalt? Andra jag tränar med tycks inte bli det, varför jag?
Hon lovade ta blodprov på väsentligheter som ämnesomsättningen, B12, HB, järnvärdet, kolesterol och många fler.
- Men är det normala värden kanske vi får titta på psykologiska faktorer, sa hon.
Den som stressar mycket blir trött. Kanske är du utmattad.
Hur ser ditt liv ut?
Visst är det stressigt, medgav jag, plötsligt just stressad över att tröttheten som drabbar mig ibland beror på stress.
- Har du haft semester, frågade hon. '
Jag bara pekade på mina bruna armar, som om det vore bevis nog.
- Har du rest?
- Nja, lite.
- Du ska byta miljö, ta din familj och åk utomlands.
- Vi ska åka till landet, där mina föräldrar bor...
- Nej, det duger inte. Du ska ha det helt kravlöst för att kunna vila dig.(Vågar inte berätta hur alerta mina föräldrar är). Vet du att yoga och meditation kan vara bra metoder för dig att använda för att få ro. Och lyssna på bra musik.
- Jo, det är bra att få en påminnelse om det, sa jag förvånad över hennes entusiasm för dessa metoder.
Cyklade direkt till stan för frukost med vännen Marie. När jag berättade om samtalet hos doktorn blev hon arg.
- Det är så typiskt att hon inte alls har någon helhetssyn och försöker ta reda på vem personen är som sitter framför henne, utan bara säger det hon själv nyss kanske lärt sig.
Vad hade du för nytta av de råden? frågade Marie.

25 juli 2010

Mölksyrat efter surdegsvurm?


Vad kommer efter surdegsvurmen, frågade reportern Christopher Friman på tidningen Filter mig.
Jag var på väg ut från jobbet och tog samtalet i trapporna ut i solen på gården vid Kronhusbodarna.
Spontant dök mjölksyrade grönsaker upp direkt. Svaret resulterade i ett citat i senaste numret av tidningen tidningen Filter (läsmagasinet för nyfikna) nr 14 augusti&september. Den finns i samband med en artikel om vad som är surdegens arvtagare. Bloggaren Martin Johansson är intervjuad och berättar att han gillade surdegsbakandet för att:
”Den naturliga surdegen låg helt rätt i tiden. Den krävde tålamod, omtanke och tid. Processen var avancerad, men inte för avancerad.”
Och att han jämför surdegen med den likaledes blomstrande espresso och cykelkulturen där man lägger ner väldigt mycket tid på att göra något så enkelt som möjligt. Man vill nå själva kärnan.
Orden skulle kunna användas för att beskriva lusten att mjölksyra. Det är avancerat, men inte för avancerat.
Vad kommer då efter surdegen? Mjölksyrade grönsaker, föreslår jag i min kommentar i Filter:
Syrade grönsaker, fångat i farten av Christopher.
”Mjölksyrat ingår i samma familj som surdegen. Det handlar om att gå tillbaka till sina rötter och använda bra, enkla råvaror. Man syrar genom att råriva grönsaker, tillsätta salt och låta grönsakerna stå i några veckor. Då bildas bakterier som är bra för immunförsvaret och sägs hjälpa mot allergier. (Min förklaring var längre och gick ut på att genom att immunförsvaret i mage och tarmar stärks med mjölksyrebakterierna och då står sig människan bättre mot allergier, vilket bland annat barn som lever antroposofiskt bevisat. De äter dagligen mjölksyrade grönsaker och har färre allergier än barn i gemen)
Citatet fortsätter:
När jag har gäster idag kommer de ofta med ett surdegsbröd, som de är jättestolta över. Nästa grej är kanske att komma med en burk mjölksyrade grönsaker.
Själv har jag ambitionen att byta ut blomman på kalas med mjölksyrat i höst.