01 juni 2011

Förkylning på gång

Det var längesedan nu.
Men känslan är välbekant.
Nacken värker. Huvudet tungt. Ansiktet är blekt.
Känner igen symtomen.
Är en förkylning på gång?
Letar efter orsaken. Att en av döttrarna är lite förkyld räcker inte.
Kanske var det för tufft för mig att springa 17,5 kilometer veckan efter Göteborgs-varvet?
Kanske har jag ätit lite för mycket "vanlig" mat under de gångna veckornas många fester, middagar och studentbjudningar?
Ja kanske.
Men så slår det mig.
Mest av allt har jag stressat.
På dagarna har jag försökt jobba effektivt, på nätterna har jag drömt drömmar där jag missar tågavgångar och hamnar på fel ställen.
På morgonen har jag inte orkat yoga.
Slutsats: vanligt liv leder till (i mitt fall) vanlig åkomma. Förkylning.
Balanserar än. Den har inte brutit ut.
Ska försöka ta det lugnt de närmaste dagarna.
Och lyssna på fåglarna.

31 maj 2011

Torbjörns kraftmuffins


Behöver du extra kraft? Satsa då på Torbjörns kraftmuffins.
Såhär berättar Torbjörn:
"Kraftmuffins kallar jag dem av två anledningar:
1. De ger kraft med sitt höga näringsinnehåll. 2. Jag har utvecklat dem för kraftsportare. (Funkar säkert även för uthållighetssporter, om man har någorlunda god aptit.)
Det är en hel måltid ihop med ett glas mjölk och ett normalstort äpple. (Are var ju mycket för äpplen, har för mig han skrev nå’t om Iduns äpplen i Sjukdomarnas häxkittel.)
Jag brukar även äta dessa som ett större mellanmål. Komplett med mjölk och äpple bör det vara runt 500 kcal."
Torbjörn har valt råg som har ett lågt G.I. Med hela rågkärnor och lite vinäger sänks G.I. ytterligare och ger högre fiberinnehåll än dinkel, som ingick i hans första receptförsök.(Råg ger 50% mer fibrer, än dinkel).
Rågen är det av våra fyra sädesslag som ger mest Omega 3, påpekar Torbjörn. Sojaprotein kombinerat med råg ger högre proteinkvalité än dinkel med sojaprotein, däremot sänks proteinhalten något, då råg innehåller mindre mängd protein än dinkel.
Man skållar rågkärnorna (Saltå kvarn har sådana) för att de skall ta åt sig vattnet och svälla. Det är viktigt att hålla uppe värmen under skålningen, så en handduk runt burken.
Aprikoser är rika på E vitamin och Betakaroten, vilket är ett provitamin till A-vitamin. Russin och katrinplommon innehåller också en del betakaroten och E-vitamin, dock inte så höga halter som aprikoserna, men de ger också naturligt socker. "Solrosfröna ger en del omega 6 och E-vitamin. Valnötterna ger omega 3 och kokos har jag i dels för att det är gott, dels för att jag tror att det är bra att de kompletterar övriga vegetabiliers låga halter mättat fett. Men om det verkligen är nödvändigt är jag inte 100 på, i.a.f. så ligger halten mättat fett långt under livsmedelsverkets rekommendation på högst 10E% mättat fett (ca 7E%). Vinäger har jag i av två orsaker: 1. Det aktiverar enzymet fytas som bryter ner fytinsyran. 2. Det mjukar upp fibrerna."
Receptet:


1. Blötlägg 90g rågkärnor i 90 g kokhett vatten i en 400g's syltburk, skruva på locket (var försiktig, så att du inte bränner dig) och isolera med en kökshandduk, låt stå 1h.

2. Häll 370g vatten i en degbunke, rör ut 12g jäst och 1 tsk havssalt, tillsätt rågkärnorna, 90g sojamjöl, 90g grovt rågmjöl, 180g fint rågmjöl, 20g vitvinsvinäger,48g torkad osvavlad aprikos, 48g russin, 48g katrinplommon, 24g kokosflingor, 24g solrosfrö, 24g valnöt.

3. Knåda med maskin eller för hand, ca 10 min. Låt sedan jäsa 1h, övertäckt med bakduk.

4. Mjöla bakbordet med grovt rågmjöl och sleva upp degen. Stryk jämt med en matkniv. Mjöla även ovansidan av degen.

5. Rulla ihop till en rulle. Dela på mitten, dela varje hälft i 3 delar. Rulla till bollar och vänd i grovt rågmjöl.

6. Lägg bollarna i stora pappersmuffinformar (American muffin), som skall stå i en plåtmuffinform. Sätt på ugnen på 175 grader. Låt jäsa tills ugnen är varm.

7. Ställ in muffin på ett galler, lågt ner i ugnen. Grädda ca 45 minuter.

8. Ta ut muffinformen och låt svalna 10 min. Lyft ur muffinen och täck med bakduk. Låt svalna några timmar. Muffinen är kletiga innan de svalnat ordentligt.

9. Servera med ett äpple och ett glas mjölk. (Muffin som blir över går bra att frysa.)

30 maj 2011

Söndag = långpass

Efter en lååångläsning av tjocka tidningar i sängen var det dags att få igång kroppen.
Matlagning och andra förberedelser inför studentfirande av sonen tar musten även ur en någorlunda vältränad person. Lördagen, dagen efter kalaset gick i vilans tecken.
Söndagen, däremot blev det löpning av. Trots lurigt väder med aggressiva vindar och regn i luften stack jag ut. Nerför backen och ut på grusåttan. Vid Svarttjärn vek jag av milspåret. Grönskande vackert och faktiskt tomt på andra löpare. Kanske för att jag sprang mitt på dagen? Andra varvet på milspåret fick jag känningar i hägra höften och knäet. Tittade på pulsklockan och beslöt följa rådet att ligga på 130 i puls för långsammma pass. När jag gjorde det avtog känningarna och jag fick mig en fin runda på 17,5 kilometer.
Hann knappt duscha innan det var dags för övningar inför kvällens körkonsert.
Solosången från Carina, Anica och Monica gav min själ den stretching musklerna inte fick.
Ståpäls var bara försmaken.
Regn och stormar och vårkyla gör inget. Livet är underbart! Sverige i vårskrud är en ynnest att få uppleva, både i löparspåret och som en i ett sångargäng. Och i övrigt.

29 maj 2011

Spelar det någon roll vad jag gör?

- Mina val har betydelse! hävdar jag.
- Politiska beslut måste till. Annars händer inget. Få förändrar frivilligt livet. Men tvingas de hittar de flesta lösningar, invände vännerna.
Under veckan har varje festsamtal handlat om KLIMATET.
En ovanligt fantastisk festvecka med middagar och kalas varje kväll. Stor betydelse för samtalsämnet var inslaget på Vetenskapens värld, "Räcker inte världens resurser för konstant tillväxt?". Det handlade om att världsekonomin nått taket, den ekonomiska tillväxten i den rika världen fungerar inte längre.
I samma takt som tillväxten ökat i väst, har vårt överutnyttjande av jordens resurser stigit och utsläpp av växthusgaser växt.
VAD ska vi göra?
Miljöekonom Peter Victor och Tim Jackson menade i inslaget att lösningen är välstånd utan tillväxt. Lösningen är att vi arbetar mindre. Ta ut tillväxten i ledig tid. Då konsumerar vi också mindre.
Arbeta tycker jag är roligt, så det kanske jag inte slutar med.
Däremot kan jag konsumera mindre prylar, men mer tjänster.
Ett litet steg för mig.
Arbeta mindre - rädda världen.