29 maj 2010

Närväxt&Vildväxt


Satsa på närväxt och vildväxt.
Självklart ska vi välja närproducerat så ofta vi kan. Ekologiskt och rättvist producerat. Men ännu bättre, denna fantastiska årstid, är att välja det som växer i våra skogar.
Det är både nära och vilt.
Och vilt är gratis.
Åtminstone sådant jag är intresserad av: Nässlor, maskrosblad och harsyra.
Spanade efter nässlor i min lilla närskog. Valde idag, en solig dag eftersom det är mindre nitrin i nässlorna då. Fann lite här och där. Nu blir det, efter sköljning i minst tre vatten, nässelsoppa till middagens förrätt.
Hittade flera recept i Aftonbladet. Och ännu fler argument för att äta nässlor i nr 5 av HÄLSA. Ska definitivt spana efter nässelfrön när de blommar och blanda bland nyponen.
Nässlor är rena dunderkuren för trötta. Eller pigga som vill förbli pigga. Ska testa att göra pesto av nässlor.
Nässlor, olivolja, mandlar, vitlök och västerbottensost. Och kanske några maskrosblad.

28 maj 2010

Flädersaft, potatis och kreativ ensamhet



Förra årets flädersaft, blev grumlig. men god. Nu dricker vi de sista slurkarna. Har vi tur är det blomning på gång i vår stora buske snart, så att vi kan sätt en ny sats. men måste man ha så mycket socker som det står i recepten? Undrar om det blir gott med hälften så mycket.


Potatisen kommer med fart upp ur mina krukor. Kanske blir det potatis till midsommar?
Påtade ensam i trädgården på morgonkvisten. Satte frön till sockerärtor och sallad. Njöt av fågelkvitter och ensamhet. Hur ska kreativitet och nya tankar födas, om man inte unnar sig lite solitude ibland?
Läser på Zen habits att just ensamhet är bästa sättet att få kreativiteten att flöda enligt kreativa personer.
Det var under just ensam vecka förra sommaren jag fick idén att leva som Waerland. Nu vill jag öppna mig för nya flöden av idéer.

27 maj 2010

Springa för att tävla. Eller tvärtom?

Mötte en kvinna på bussen till Göteborgsvarvet. Hon skulle sitt springa sitt 14:e varv.
Hon gillade att springa. Därför tävlade hon ibland. Inte tvärtom.
Funderar över det. Och över andra, som mailat och sagt att de sprang förr. Att de numer föredrog skogsturer på egenhand. Jag som aldrig tävlat i något tycker det fortfarande är spännande. Dessutom är varvet en folkfest.
Det syns inte minst på filmen Ragnhild skickat från vårt möte i Majorna, under loppet.

Smör eller olja?



Ska man satsa på smör eller olja i den dagliga lilla fettdosen? Vi har lärt oss att olja är bäst, men rönen från Lunds universitet komplicerar svaret. De visade att smör ger lägre blodfetter än olivolja, särskilt hos män. Smör gav en betydligt lägre blodfettshöjning efter en måltid jämfört med olivolja och en blandning av raps eller linfröolja.

"Den främsta förklaringen till smörets relativt låga blodfettsstegring är att cirka 20 procent av fettet i smör består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används direkt som energi och påverkar därför aldrig blodfetterna i någon större omfattning. Sjukvården använder f ö dessa fettsyror till patienter som har svårt att ta upp näring - de är med andra ord bra fettsyror."
Men forskaren Julia Svensson säger också:
"- En ytterligare förklaring som vi spekulerar i är om tarmcellerna föredrar att lagra smörfett framför långkedjiga fettsyror från vegetabiliska oljor. Smöret ger dock en liten högre halt av fria fettsyror i blodet, vilket är en belastning för kroppen."
kanske är den klokaste slutsatsen att dra att det gäller att variera sina fetter.
Själv är jag för tillfället mycket förtjust i ekologisk rapsolja från Bärby Östergård i norra Bohuslän, som jag gärna väljer före olivoljan. På min rågsmörgås har jag inget fett, utan hellre lite ekologisk trecitrus marmelad , som jag köpt via Hedenborgs under ostskivan. Inget smör, eller bregott eller liknande.
Forskarna ska gå vidare och undersöka om fetterna ger olika mättnad, men även se hur hormonstatus, träning, midjemått och övriga vardagsmaten påverkar hur kroppen tar upp fett.

25 maj 2010

Hur mycket vatten ska man dricka?

Pratade med Pavle, som sprang på 1.59,33 trots hettan på årets Göteborgsvarv.
Han hade börjat dricka vatten för att fylla på sina "celler" som han sa redan måndagen innan lördagsloppet.
Minst en liter varje dag.
Det är en lärdom jag ska ta med mig till nästa lopp.
För nu var jag törstig hela tiden.
Och jag funderar på om det verkligen är bra med kruska inför ett lopp. Efter en kruska måltid är jag väldigt törstig hela eftermiddagen. Antar att kroppen behöver vätska för att hantera alla cerealier.
Och då är det ingen bra kombination att dessutom springa och bli ännu törstigare.
Samtidigt behöver kroppen kolhydrater att springa på.
Har ingen lösning på problemet idag.
Är också fundersam på hur jag skulle klara att springa så långt utan alla dessa energidrycker vid varje vätskekontroll. Rena rama sockerkicken. Behövs den verkligen? Under loppet fanns ingen tvekan.
Men vill kolla vad som passar min kropp under sommarens löpningar.
För i höst väntar ett nytt lopp. Längre denna gång; Lidingöloppet.
Är jag knäpp?
Inte alls sa Anna.
- Du gör väl som tonåringarna. Testar dina gränser.
Ja. Hur långt kan jag springa. Och må bra? Min test skadar ingen annan. Tvärtom säger mina ättlingar att min träningsiver är: INSPIRERANDE!
Det ger lättare steg i skogen.
Jag kom faktiskt på 6000:e plats av alla 17 018 startande damer.

23 maj 2010

Tack fötterna - nu väntar barfotasommar


Tack fötterna
…för att ni tog mig runt Göteborgsvarvet. I sommar ska det bli mycket fri lek. Och barfotalycka på kala klippor, i sanden och i skogen.
Läser en intervju med Daniel Karsberg, sjukgymnast på Löp- och skokliniken i Göteborg i Svd:
Dina fötter är skapta för att röra sig på fritt och ojämnt underlag/…/ När du rör dig barfota på ett lagom mjukt underlag tvingas foten möta ojämnheter genom att parera i sidled och vertikalt./..Effekten blir dels att fötterna blir starkare och rörligare. Dessutom förbättras koordinationen mellan fötternas muskler, balansen blir bättre och risken minskar för allvarliga fotskador om du trampar snett.
Men det allra bästa, vet jag av lång erfarenhet av barfota somrar, är att det är himla skönt.