30 december 2011

Boken utlånad hela tiden!

Blev så glad idag, när bibliotikarien Katarina berättade att min bok Jakten på den fulländade hälsan finns i fem exemplar i Göteborgs bibliotek. Ett exemplar finns på Kåkens bibliotek och har varit utlånad fyra gånger sedan den ställdes ut den 20 oktober. Det betyder att den varit utlånad i princip hela tiden! Andra mailar mig för att köpa ett exemplar och så den signerad. Roligt. Hälsofråga 108 (av 108) från boken. Vad är största hoppet för framtidens hälsa? Det är du själv, eftersom du har makten i din hand att bestämma vad du äter, hur du motionerar, lever och vilar dig.

28 december 2011

Familjen vila, sa Samir

När jag var i grönsaksaffären hemma för att fylla på förrådet av clementiner, Cox orange och ingefära lade jag märke till att Samir, grönsakshandlaren såg annorlunda ut. Han var slät i ansiktet, särskilt kring ögonen på ett sätt som han inte brukar vara. -Jag har varit ledig, log han. – Vad gör du när du är ledig, undrade jag som tillbringat min dag på en lång ensam promenad och sedan en 2,5 milatur på min racer. - Är med familjen, barn och barnbarn, sa han som om det valet var självklart. - Vad härligt, sa jag. – Ja, familj och barnbarn är härligt, sa han och såg genuint lycklig ut över att han hade dem. Av hans fyra barn är en gift, en skild. Att de alla ska gifta sig är vad han hoppas på. - Att bilda familj genom att gifta sig och skaffa barn och skapa ett hem med en varm känsla är vad livet går ut på. Jag nickade och lyfte upp mina matkassar och gick hemåt, lycklig över att jag har ett gäng som behöver mina omsorger och som jag kan värma mig hos. Men som också accepterar att jag gillar att ta långa promenader eller löpturer eller cykelturer på egen hand.

27 december 2011

Bli expert på dig själv

Lyssnade på ett radioprogram där Blossom Taiton var gäst. Hon avslutade sin intressanta berättelse om hur viktigt det är att träna och vila, med tre hälsoråd. 1) Bli expert på dig själv. Följ inte slaviskt andras råd, utan förstå vad just du mår bra av. En del i det är att låtsas vara den du vill vara: Fake it til you make it. (klokt, det är precis vad jag utforskar: Vad mår jag bra av?) 2) Le fem minuter i sängen på morgonen. Själv hade hon varit på en kurs där man skulle skratta fem minuter i sängen,men det väcker ju alla i huset. Le, däremot har samma effekt och är TYST. (Prövade i morse, det var jättehärligt, kändes som om varje muskel som var med i leendet skickade glädjestrålar ut till hela kroppen) 3) Gå upp och gör nummer 2 (bajsa), innan du ger dig av från hemmet. (Absolut ett bra råd, som jag försöker följa. Are Waerland ler i sin himmel. Att tömma mage och tarmar minst en gång per dag är ett av de mest grundläggande hälsoråden, enligt honom) Så enkelt är det. Punkterna två och tre har jag redan klarat av. Nu ska jag ut på en promenad i blåsten. Det vet jag om mig själv: rörelse i friska luften mår jag bra av.