15 maj 2010

Löptur och nattsömn under parasoll

Tog en snabb löptur på fem kilometer. Enligt schemat är det snabbhetsträning som gäller nu med bara en vecka till Göteborgsvarvet.
Stack ut, trots att jag egentligen inte trodde jag skulle orka och hade jag inte lite ont i halsen, huvudet?
Glad att jag sprang.
Tänk att varje gång är det lika magiskt. Det går, jag kan och efter tre fyra kilometer kommer orken och kroppen är glad, snäll och snabb. Rena rama uppåtkicken. Varje gång.
Kanske ska jag till och med våga gå med på fler träningar med Solvikingarna? Lite löpargemenskap vore kul. Saknar mina löparkompisar Marie och Maria från förra årets laddning inför varvet.

Tänkte syraladda enligt Are och somnade, lycklig över våren, ute i natt. Utrustad med öronproppar för att dämpa den ystra vårfågelsången på morgontimmarna.Och pannband för att hålla propparna på plats. Uppfällt över mig ett solparasoll. Ger regnskydd om det blir några droppar och skapar ombonad myskänsla.
Sover som en baby på militärsängen i min dundersovsäck, inköpt till Himalaya-vandring 1982.

14 maj 2010

Olikhet - rena rama vinsten!


Basilikasticklingar, först sådda sedan omplanterade samma dag i samma jord, men ändå ingen den andra lik.
Stå för det särskilda, det annorlunda perspektivet, sa Harald Wallach, tysk forskare inom integrativ medicin. Att plocka in alternativa metoder i den vanliga medicinen är rena rama fällan. Då blir det inga nya tankar i vården, menade han på konferensen Medicin 2010, anordnad av Ekhagstiftelsen.
Piggas upp av hans tanke.
Gillar det sär-skilda. Det som bryter av, som är strävt. Den rännil som kilar sin egen väg, en regnig dag.
Även om grundidén är gemensam, som i vården att hjälpa en sjuk människa, kan metoderna få skifta. För vi är olika. Och behöver olika saker olika tider i livet.
Sällan (förhoppningsvis) operation och läkemedel.
Varje dag bra mat med mycket nyttiga bakterier, för hela hälsan.
Ibland massage och tröst.
Alltid omsorg, respekt och kärlek, hur olika vi än är. För vi är inga maskiner, som gått sönder när vi blir sjuka. Inte delar som ska lagas. Utan personer som behöver helas.
Det är ett annat perspektiv. Det är en god början att öppna för hypnos och massage i vården. För samtal och för personliga möten, för berättelser.
Rännilar som söker sin egen värld. Och kan förändra på sikt, för att de tillåtits söka fritt.

13 maj 2010

Utmana dig själv - och hjärnan!


Ta hand om din hjärna. Ät valnötter.

Ett av syftena i livet måste vara att utmana sig själv. Hur skulle vi annars utvecklas genom evolutionen?
Tänker på det när jag läser tidningen PS senaste nummer med en Hjärnspecial. Där är ett av tipsen att ägna sig åt hjärngympa.
Fastnar för orden:
Den som vill träna sin koncentrationsförmåga gör också klokt i att träna minnet – detta hänger nämligen ihop.” och vidare:
”Att minnesträna skapar också lugn. Hittar du en bra minnesteknik kan du minnas allt du vill”, säger Jenny Åkerman, hjärnpedagog och författare till flera böcker på temat hjärnan.

Det låter fantastiskt. Ibland saknar jag både lugn och minne. Jag minns nästan ingenting. Särskilt inte årtal. Och lugnet galopperar lätt sin kos, när jag har mycket att göra, som nu.
Rädslan att inte klara av, eller fixa det tillräckligt bra, eller i tid piskar mig.

Läser att minnesträning är bra, liksom sudoku, korsord, pussel och frågesporter. Alla begreppen framkallar rysningar i mig. Måste jag lära mig sudoku och lägga tusenbitarspussel för att rädda min stressade minneslösa hjärna från härdsmälta? Värjer mig instinktivt.
Har minsann försökt, men tycker det är URTRÅKIGT. Det går långsamt och jag känner mig DUM. Ge mig ett komplicerat stickmönster och jag är med, eller uppmana mig att skapa ett själv: Då väcks min lust. Men det är väl inte samma slags träning antar jag.
Ändå – utmaningen lockar mig. Tänk att kunna lösa ett korsord eller ett Sudoku.
Vad är en spänstig frisk kropp värd om hjärnan inte också är vältränad?
Dags att hitta favoritgympan för hjärnan.

12 maj 2010

Ät mer, säger Pehr-Johan

Har jag järnbrist eller ej, undrar Pehr-Johan Fager i ett vänligt mail.
Måste tillstå att jag inte kontrollerat mina järnnivåer hos doktorn.
Pehr-Johan skriver:
"När du ökar träningsdosen kan man lätt känna sig trött. När du springer 15 km förbrukar du säkerligen 1000-1500 kcal. För att kompensera det krävs en extra ordentlig middag per dag."
Inte har jag ätit en middag extra precis. En smörgås extra kanske. En rågmacka bakad med surdeg. Och ibland en ljusare variant.
Läser vidare i hans mail.
"Ät mer, och inte tror jag att kruskan gör att du får järnbrist. Kruska ska ju också ätas med kärnrussin som innehåller en del järn (lika mycket som biffstek per 100 g). Visst innehåller kli och fullkorn en del fytinsyra som komplexbinder både järn och zink, men med en god vegetarisk kost med mycket fullkorn har man också bakterier i tarmsystemet (samma som i surdegsbrödet) som kan bryta ner fytinsyran och frigöra mineralerna. Och som sagt om du äter surdegsbröd med fullkorn får du också i dig en hel del järn. Läs gärna min artikel på Hälsobygget från september 2008, http://www.halsobygget.se/nyhet.php?m=1&s=1&id=33 om "Det bästa brödet". "
Tack. Jag ska se till att bilda mig.Men var får man tag i kärnrussin? Det betyder väl russin med kärnor i, som Waerland vurmade för. Har frågat mig för i flera affärer, utan att få napp. Har använt ickeekologiska, eftersom de är betydligt billigare, men kanske ska jag unna mig mörka fina från ekoodlingar i fortsättningen.
Känner mig förövrigt piggare, fri från sticken i mungiporna.
Ska definitivt ta det vilsamt nästa vecka, en uppmaning han avslutar mailet med.
Nästa vecka blir det vara lugna kortrundor, särskilt dagarna innan loppet.
Ska bli såååå spännande.
Visst är det tillräckligt bra att ens springa? Tiden spelar mindre roll. (Försöker jag inbilla tävlingstypen som bor inne i mig.)

11 maj 2010

Löpträning vid havet

Kort runda på ön. Lite trögt i kroppen, efter långturen i söndags. Skönt att ta det i lungt tempo uppför. Förkylningen som känns på lur i kroppen försvinner efter löpturen.
Var det bara en genomkörare i lagom tempo som behövdes?
Känner behov av att göra Göteborgsvarvet till "mitt" eget lopp.
Det är väl bra nog att ens springa det?
Inte behöver jag jämföra mig med nån eller ens med mig själv?

10 maj 2010

Middagen är plockad och sköljd: Kom och ät!


Nyplockade maskrosblad och pigga nässlor, sköljda och klara att äta!
Hur svårt måste det vara att laga mat?
Med min nuvarande kost har det blivit betydligt enklare måste jag säga. Särskilt nu när årstiden är med mig. Vad är lyxigare än att gå direkt ut, i trädgården eller skogen och göra fynden? Gratis är de dessutom.
Maskrosbladen blandade jag till en sallad med fint strimlad vitkål och grönkål från frysen. Lite gurka och små tomater gav färg. Unnade mig och far o mor som jag gästar en dressing på olivolja, pressad citron, rosmarin från förra årets skörd, fint skivad vitlök, också förra årets skörd och lite timjan.
Nässlorna kokade jag snabbt upp i lite vatten (sedan jag sköljt dem minst tre gånger). I med en knapp tesked fin buljong, ett uppkok och så i med stavmixern. Nässelsoppan blev entredryck. Sedan väntade klyftpotatis, grönsallad, ungsbakad lök och basilika tofu.Till dessert två ostar, en fin hård getost och en fransk fårost desserttyp. Ljuvligt till aftonsol över stilla hav.

09 maj 2010

Järntips från Torbjörn


Lockande, tänkte biet och tog en slurk av maskrosens vårliga nektar.

Tack till alla de som engagerat sig i att jag misstänker att jag har järnbrist.

Nu senast Torbjörn, som styrketränar och läst nutrition på högskola, vars tips jag gärna vill dela med mig.

”Ät bara 100% rågfullkorn, bakat med surdeg. Det innehåller 6,1 ggr mer järn än vitt bröd. Surdegen gör dessutom att fytinsyran i kliet bryts ner av ett enzym som heter fytas.
Ät alltid något c-vitamin rikt till varje måltid, drick eller ät inte mjölkprodukter till alla måltider.

Av samma skäl tror jag inte kruska är bra då kliet innehåller stora mängder fytinsyra som hindrar järn och zink upptaget. Dessutom är fullkorns produkter förutom råris väldigt fiberrika, så då är det lite overkill att tillsätta kli.

Kanske har han rätt? Kanske innehåller min kost väl mycket cerealier? Musli på morgonen, jätteportion kruska på lunch och sedan grovt rågbröd till middag? Eller beror känslan av järnbrist på att träningsdosen ökats från tre till fyra dagar i veckan,plus daglig cykling till och från jobbet?
Något är det. Bättre har det i alla fall blivit med Blutsaften.
Å andra sidan har jag lite känning i halsen. Vågar jag ge mig ut på 15 kilometaren, som jag ska enligt träningsprogrammet inför Göteborgsvarvet?
Är på ön, med fågelkvitter och frisk luft.
Avvaktar några timmar och ser om huvudvärk och halsrassel minskar.

Vårliga ormbunkar på väg att utvecklas till sin fulla potential.