05 februari 2011

Har du varit ute idag?

Ja, vill jag svara på den frågan.
Ja, jag har gått, sprungit eller cyklat en timma i friska luften idag.
De dagar jag inte har gjort det, hoppas jag kunna säga att jag tog trapporna där det fanns hiss eller rulltrappa. Jag stod upp, om jag har ett stillasittande arbete. Jag hoppade av en hållplats innan den vanliga.
För jag vill bli min egen peppande coach. Istället för att bli besviken och sur på mig själv de dagar jag inte varit ute en timme, kan jag göra andra saker.

Enligt kinesisk filosofi har även små steg betydelse.
Även små steg mot målet leder i rätt riktning.

02 februari 2011

Nyttig nitritkick av spenat och rödbetor

Njut av spenat och råriv rödbetor till din sallad. Visst har vi lärt oss att de båda innehåller nitrat, som ska ätas i måttliga mängder, men nu har forskare vid Karolinska institutet visat att nitrat påverkar kroppens syreomsättning på ett positivt sätt.
Förklaringen, som presenteras i tidningen Cell, är att nitrat gynnar cellernas energifabrik, mitokondrierna.
Redan i munnen hjälper bakterier till att omvandla nitrat till kvävedioxid. Konsekvensen blir att man gör av med mindre syre när man tränar aktivt.
Låter perfekt för alla oss som tränar.

30 januari 2011

Regndroppsbehandling

Fryser sedan två dagar tillbaka.
Ligger med dunvästen på under filten och lyssnar på musik. Vet inte vad som är på tok. Gör som kroppen vill - vilar mig.
Hör en glad röst i telefonen. Hon har varit på regndroppsbehandling. En massage som börjar med fötterna, men med mjukare tag än zonterapi och fortsätter på ryggen. På ryggen faller nio olika örtoljor. "Man börjar med Oregano, Timjan,Basilika,Vintergröna, Cypress, Mejram,Pepparmint och avslutar med två ljuvligt doftande blandoljor." läser jag på en hemsida när jag letar efter mer information.
Oljorna masseras in en efter en.
Jag letar efter mer information och får 2 970 träffar på ordet regndroppsmassage.
Massage mer örtoljor. Det låter som rena lyckopillret och ges av kroppsterapeuter.
Minns massagen jag fick med örtoljor på auyrvediska hälsohemmet i Kerala. Tre massörer, varm olja och utanför i värmen papegojors tjatter.
Obegripligt längesedan och långt borta.
En kroppsterapeut hemma, som ger regndroppsbehandling är närmare och därmed miljövänligare på alla sätt. Kanske ska jag unna mig det och få en kvittrande glad röst jag med?