05 januari 2011

Omge dig med inspiratörer

Dragan har inget problem med motivationen innan en löptur sa han igår.
OM han tvekar ifall han ska ge sig ut brukar han påminna sig om att han aldrig ångrat sig
efter en springrunda.
Jag tänkte på hans ord i morse när jag låg i sängvärmen.
Och på Åsa.
Igår var det nysnö över hela Göteborg, liksom idag. Trots nysnön stack hon ut och sprang. Visserligen tog det mycket längre tid än vanligt, men när hon kom till jobbet var hon en inspiration för oss alla. Tänk att hon sprungit i mörkret, i nysnön och i kylan redan på morgonkvisten!
Idag gjorde jag som de.
Jag peppade mig med tankar på hur nöjd jag skulle vara efteråt och att det faktiskt går att springa i nysnö och stack ut. Lugnt och fint i den tysta morgonen där stadslandskapet var vackert vitpudrat piggade jag upp mig med alla tankar jag kom på om hur bra det är med träning: Mest fixerad är jag vid att det tränar hjärtat. Med hjärtproblematik i familjen är jag såklart mån att göra vad jag kan för att hålla det i form.
Då är det toppen att omge sig av inspiratörer som Dragan och Åsa, för att orka. En gång till och en gång till.

04 januari 2011

Proteinladda med groddar


Mungbönor är perfekta att göra groddar av. Tre dagar efter blötläggning och daglig sköljning har du groddar fullproppade med nyttigheter att mumsa på. Inte minst protein. 24 gram protein per 100 gr.

Men får du som vegetarian (eller vegan) i dig tillräckligt med protein? Det var en vanlig fråga när jag blev vegetarian 1973. Absolut svarade jag, som läst en diskussion i tidningen Hälsa om saken. Där diskuterade läkaren Karl-Otto Aly med Livsmedelsverkets Åke Bruce om hur mycket protein vi egentligen behöver. Aly hävdade att vi inte behöver så mycket som många tror och hänvisade till amerikanska officiella normer rekommenderar ett proteinintag på 1/3 av vad som ansågs rätt på 1800-talet. Ett annat förhållande som talar för att man inte behöver så mycket proteiner, är att när man växer mest, i spädbarnsåren, och modersmjölken är endast 1,3% protein vilket ska jämföras mot komjölkens 3-4%.
Proteinbrist lär vi inte lida av i Sverige.
Enligt Livsmedelsverket idag är det lagom att 10-15 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein. "För en vuxen är det cirka 50-60 gram per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost, och vuxna i Sverige äter i genomsnitt cirka 70-90 gram per dag."
Enligt en artikel i Göteborgs-Posten idag kommer protein vara vår nästa stora trend efter fiber och fett. Kanske det. Men frågan är vilka intressen som ligger bakom en sådan trend? De som tillverkar proteinpulver månne? Köttproducenterna som räds klimatdebatten? Jag bara undrar.
De flesta har lärt sig att det är animaliskt protein och ägg och mjölk som ger oss fullvärdigt protein, men att vegetabilier inte ger det. Det är sant. Förklaringen är att säd har en liten brist på den essentiella aminosyran lysin och ett överskott på den essentiella aminosyran metionin. Hos bönor är förhållandet det motsatta. Den som äter bägge vid samma måltid får därför ett fullvärdigt protein.
Kombinationen en del bönor till två delar säd är en bra tumregel för rätt proteinhalt och kvalité. Sojabönor är mer proteinrika än övriga bönor, där tar man en del till fyra delar säd.
Kombinera såhär:
2 delar råris till 1 del linser.
2 delar råris till 1 del gul ärta.
2 delar havre till 1 del gul ärta.
2 delar korn till en del gul ärta.

Med mjölk till blir de allra flesta kombinationer mer än väl fullvärdiga. (Tack Torbjörn, som har mer att berätta på sin hemsida www.nyttgrepp.se)

En belägg för att människan länge vetat om hur bra det är med kombinationer är den svenska rätten ärtsoppa med pannkakor. Ärtorna i kombination med pannkakornas säd blir en perfekt proteinblandning.
En rågmacka till en linssoppa är också en bra kombination.

03 januari 2011

Superhälsa 2011?


Om du börjat tvivla på att det någonsin kommer en vår kan du pigga upp dig med en titt på snabbt växande vetegräs på Hippocrates Institutes hemsida. Där finns även filmsnuttar på groddars tillväxt. Väldigt inspirerande. Tack för tipset Klas!
På Hippocrates har de ett livsförvandlings program för att locka sina gäster att förändra sitt liv mot en mer hälsosam livsstil, vare sig de är allvarligt sjuka eller bara vill bli friskare.
På kursen lär de sig att tillaga raw mat (inget ska upphettas med än 40 grader), att grodda groddar och odla vetegräs, men också att promenera, yoga, ta emot massage och vila.
Självklart är det mysigt att unna sig en vecka eller två på ett fantastiskt varmt ställe långt borta, men nog kan man ordna en liten hälsovecka på egen hand?
Fin natur nära har de flesta i vårt glesbefolkade land. En promenad varje dag är rena piggkuren, och man kan vill löpa varannan för att få en större utmaning. Eller gå på yogakurs eller simma.
Odla groddar och vetegräs går utmärkt även i januariljuset. Groddarna kommer så snällt ut ur sitt hölje efter att ha blötlagts och fått duschar av ljummet vatten morgon och kväll. Proppfulla med vitaminer, mineraler och fibrer är de krispiga och perfekta som råkost till middagen. Mina favoriter är mungbönor. Jag har alltid en låda på gång i köksfönstret.
Nu ska jag minsann så en laddning vetegräs. Jag längtar efter en grön shot.
Jag vill ta ett steg till i min väg mot den fulländade hälsan.
Kanske ska jag ta en hälsovecka, enligt Hippocrates råd?
Yes, jag ska läsa på och göra upp en plan.

02 januari 2011

Gott nytt förkylningsfritt år

Yipee. Jag är så glad.
Inte en enda förkylning har plågat mig under hösten.
Det är rekord.
Kan inte minnas en enda höst som jag inte varit rejält förkyld någon gång under hösten-.
Är det tack vare D-vitaminen jag ätit sedan september?
Är det tack vare min vegetariska mat, med mycket råkost?
Är det tack vare surkålens goda mjölksyrebakterier?
Är det tack vare träningen, med löpning, skidåkning, cykling och promenader?
Är det tack vare torrborstningen och duschningen i kallt varje morgon?
Är det tack vare att jag är gladare och piggare än förr?
Jag har definitivt utsatt mig för risker. Jag har kramat både sonen och dottern när de varit rejält sjuka med feber, ont i halsen och snuva. Jag har suttit bredvid superförkylda personer på bussen som hostat och nyst.
Ändå har jag klarat mig.
Vilken är förklaringen?
Mitt svar: Helheten.
Det är inte bara tack vare D-vitaminen, vars förmåga att stärka immunförsvaret är vetenskapligt bevisad. Det är inte bara för att jag äter mycket grönt, som vi vet ger mycket antioxidanter som behövs när stressen sliter på oss.
Det är inte bara för att jag att ute mycket. Det är allt tillsammans.
Helheten.
Mitt nyårslöfte är att fortsätta hela mig.
Med massa små dagliga goda vanor, kan jag unna mig avsteg ibland.
Att vara frisk är en ren njutning.