06 november 2010

Vill du bli en frisk hundraåring?

I USA finns alltfler friska hundraåringar. Bara i USA finns idag 88 000 hundraåringar. Det finns också en växande grupp 110 åringar. I USA kallas de superhundraåringar.
Majoriteten av hundraåringarna är kvinnor, 85 procent mot 15 procent män. Vad är hemligheten bakom deras friska ålderdom?
Det började med en studie av 46 hundraåringar i Boston, som hittats i en befolkning på 460 000 individer. Nu har forskningen växt till en studie som omfattar hela USA och andra delar av världen.(New England Centenarian Study)
En av slutsatserna från studierna av hundraåringarna är att myten om att ju äldre du blir desto fler sjukdomar får du, är just en myt.
Snarare gäller: ju äldre du blir desto hälsosammare har du levt.
Visst spelar generna en roll. Har du föräldrar som levt länge och förblivit friska så har du stora chanser att göra det också. Men livsstilen spelar (förmodligen) en större roll, än generna, slår forskarna fast.
Den som vill bli en frisk hundraåring ska
- hålla sig slank (få av hundraåringarna har varit feta)
- inte röka (få av hundraåringarna har varit ivriga rökare)
- inte stressa (en preliminär studie visar att hundraåringarna är bättre på att hantera stress än majoriteten av befolkningen)
- gärna ha fött barn som 35-åring eller till och med 40-åring (slutsatsen av studierna är att kvinnor som naturligt fött barn efter 40 fyllda har fyra gånger större chans att leva friska till sin hundraårsdag. En förklaring kan vara att förmågan att föda barn länge visar att kvinnans kropp åldras långsamt)
De amerikanska sjundedags adventisterna toppar långlevarlistan i USA. Deras medellivslängd är 88 år för män och 89 för kvinnor. Den vanlige amerikanen dör 8-10 år tidigare, enligt statistiken.
Hur lever sjundedagsavdentisterna då?
- de är oftast vegetarianer
- de röker inte
- de motionerar regelbundet
- de tillbringar mycket tid med familjen
- de ägnar sig åt sin religion.
(Nu får jag ut och ta en promenad innan det är frukostdags)

05 november 2010

13 kilometers vandring

– Det är ditåt, pekade den unge killen jag mötte på Odenplan.
– Du ska nog ta tunnelbanan, tillade han. Det är långt.
Jag kom från Norrtull och hade just frågat honom om riktningen mot Gamla stan.
– Nej, jag går! sa jag inför hans förvånade blick.
Ville inte säga att jag skulle ännu längre, ända till Fjällgatan och Hermans vegetariska restaurang.
Inte var det särskilt långt även om det tog sin tid.
Åt mig tyvärr proppmätt på Hermans goda mat. Problemet var att denna den andra kvällen i rad var maten lika god som den första. Spelade ingen roll att jag drack tre koppar grönt yoga te. Var pinsamt mätt när jag vaggade hemåt i mörka natten. Hur kan man vara så glupsk?
Hemma på hotellet igen, denna sista kväll på min stockholmsvecka, var jag mätt och nöjd. Med morgonpromenaden till Norrtull, eftermiddagspromenaden från Norrtull till Fjällgatan på söder och kvällspromenaden hem till Nybrogatan gick jag 13 kilometer denna soliga, men blåsiga novemberdag. Finfin motion efter en dag då jag annars mest suttit stilla och njutit av att lyssna på kreativa personer. Vad ska man vill buss och tunnelbana till när man kan gå och har tid?
Lyxliv i huvudstaden.

04 november 2010

Stressad? Ta kommandot

Har stressen börjat plåga dig i novembermörkret?
Enligt en amerikansk läkare är stress, en storm som orsakas av tre faktorer i ditt liv.
Minskade resurser. Du har inte styrkan eller energin att få jobbet gjort. Se till få mer resurser, kanske i form av mer tid.
Brist på kontroll. Du kan inte påverka hur jobbet skall göras.
Frånvaro av mening eller riktning. Enligt författaren Tolstoy sa att det snabbaste sätt att göra en människa galen var att ge henne ett jobb utan mening.
Bästa lösningen på situationen, var att ta kommandot över situationen, tyckte läkaren. Istället för att se dig som ett offer för omständigheterna sätt dig själv i förarsätet. Ta över ratten helt enkelt.
Ett sätt kan vara något så enkelt som att se till att du äter bra, eller försäkra dig om att du får en lång härlig sömn. Ibland kan det vara något mycket mer komplext som ger stress. Då kanske det krävs större förändringar, som att flytta, byta jobb eller bryta en skadlig relation.

Jag kan bli stressad, även om situationen inte har alla de tre faktorerna, som är beskrivna tidigare, i stresstormen. När jag hamnar i en stresscirkel märks det ofta på sömnen. Jag vaknar mitt i natten full av tankar på det som ska lösas. Inget vidare bra, eftersom jag bara blir tröttare på dagen vilket gör att allt blir så mycket mer komplicerat och trögjobbat. Och jag blir ännu mer uppjagad.
Jag har flera olika antistressmetoder, som passar mig.
Springa är en såklart. Frisk luft och rörelse i vacker natur och tankarna tar en krök bort från stressmonstret: vad spelar detdär problemet för roll om hundra år, tänker jag i duschen efteråt.
Och yoga, särskilt yoga som avslutas med en tio minuters djupandning. När du andas djupt och lugnt blir du - Lugn.
En annan favorit är att göra något som jag tycker är busigt. Alltså något som bryter dendär duktighetscirkeln som jag hamnat i.
Gå ut och ta en fika mitt på dagen.
Prata med en vän.
Lyssna på musik.
Vila – ta en tupplur under arbetstid.
Köpa mig en blomma att ha på jobbet. Gärna en gladlynt en med stark röd färg. Den nickar och säger till mig:
Det ordnar sig!
För det vet jag att det gör.

02 november 2010

Motionera mer och slipp förkylning

Motionera mer och slipp förkylning.
Slutsatsen kommer från en studie på tusen personer, som nu publiceras i The British Journal of Sports medicine. De som motionerade regelbundet halverade risken att få en förkylning. Men även de som ansåg sig vara i god form hade minskad risk att bli förkylda. Förklaringen antas vara att immunsystem blir bättre på att slåss mot farliga bakterier när vi är aktiva.

Personerna i studien fick hålla koll på om de hade hosta eller kände sig förkylda någon gång under en tremånaders period på vintern. Vuxna kan räkna med att råka ut för två till fem förkylningar per år. De tillfrågades också om sin livsstil, sin mat och om de upplevt något som stressade dem, då man vet att dessa faktorer spelar roll för hur bra vårt immunsystem fungerar. De tillfrågades också hur ofta de motionerade minst tjugo minuter så att de blev svettiga.

Att vara äldre, man och gift minskade risken för förkylning, likaså att äta mycket frukt. Men den faktor som spelade störst roll var motionen. De som var aktiva fem dagar i veckan hade färre förkylningar än icke aktiva och deras förkylningar var mindre allvarliga.
Surprise!
Jag tror Are ler igenkännande uppe i sin himmel.
"Vad var det jag sade- redan för 70 år sedan!"

31 oktober 2010

Vill inte bli konserverad


Naturella pumpafrön, utan konserveringsmedel, ett alternativ.
När jag är ute och reser köper jag gärna mellanmål för att fylla på reserverna. Förr var det kexchoklad, numer alltså nötter.
Senast valde jag en av Anja Pärsons nya små mellanmål, kallat tranbärstankar.
Naturellt och utan salt. Det lät toppen. Men när jag läste mer noggrant var det också konserveringsmedel.
Måste torkad frukt och nötter balsameras med konserveringsmedel?
Hur mycket konserveringsmedel tål kroppen och naturen?
Jag vill inte ha konserveringsmedel i kroppen. Och jag vill inte genom mina köp gynna en ökad användning av dem. Läser på Kemikalieinspektionens hemsida att antalet konserveringsmedel ökar. "Antalet kemiska produkter som innehåller konserveringsmedel ökar hela tiden. 1994 innehöll ca. 6000 produkter i KemI:s produktregister konserveringsmedel. Nu är det nästan 11 000 som gör det. " Livsmedelsbranschen använde 180 ton (2004). Inte långt från limindustrin som använde 224 ton. Och det var redan 2004!
Och då ska vi veta ett det behövs ytterst lite konserveringsmedel i maten för att den ska förhindra mögel eller bakterie tillväxt.
I Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelstillsatser finns cirka 45 konserveringsmedel, som är tillåtna att används i livsmedelstillverkningen.
Bästa sättet att undvika konserveringsmedel är att köpa ekologiskt och kravodlat och undvika färdiga produkter, enligt Naturskyddsföreningens experter.
Går in på Mats-Eric Nilssons hemsida Äkta vara och läser vidare.
Hittills har jag litat på mitt sunda förnuft.Genom att välja basvaror och laga det mesta av min mat själv har jag inte behövt oroa mig. De få gånger jag köper färdiga varor kollar jag innehållsförteckningen. Har varan tillsatser med E-nummer väljer jag någon annan.
Så Pärsons nya nötter går bort. Istället blir det naturella pumpafrön.