09 juni 2011

Barfota eller inte?

Fick gräsligt ont i högra knäet när jag sprang förra veckan. Smärtan kom efter sex kilometer och tvingade mig att sakta ner och till sist att gå en stund. När jag konsulterade mannen trodde han på löparknä. Brorsan, som är van löpare anade att jag inte tagit ut steget tillräckligt.
Tanken att det skulle vara löparknä förskräckte mig, så jag testade brorsans teori efter några dagars vila.
Sprang den platta grus-8:an hemma i Skatås och si, det gick bra. Efter sex kilometer kom smärtan tillbaka. Då sprang jag uppmärksamt ett tag mycket fokuserad på att vara avspänd i hela kroppen (även i axlarna och hålla bålen rak) och sätta ner fötterna mjukt, utan dunkande hälisättning. Och framförallt tog jag ut steget som jag gör när allt känns finfint.
Faktiskt gick smärtan över.
Går allt bra fantiserar jag om att bli barfotalöpare.
Det lockar särskilt nu när vädret är varmt. Men ska man pröva något nytt om man inte har skador?
Nej, är du skadefri så håll dig till din springstil, menar forskare som samlats på konferens
Och vill du absolut prova så ta det långsamt i början - annars kan du få skador av barfotalöpningen också såklart.

07 juni 2011

Lev förändringen du vill se

- Äter du inte kött? Och dricker inte kaffe? Kaffe som är så nyttigt?
Grannen på studentkalaset var skeptiskt till mina livsval. Han berättade om ny forskning som visar att kvinnor som dricker 5-6 koppar kaffe om dagen har minskad risk för bröstcancer. Och män minskar sin risk för prostatacancer.
- Jag, som druckit 3-4 muggar om dagen i trettio år, tror att jag fått min dos av kaffe, invände jag. Dessutom gjorde den mig bara speedad.

Det tar på krafterna att avvika från det "normala". Inte bara grannen ifrågasätter hur jag lever. Andra gör det också. De frågar hur länge jag ska äta min "diet". Både vänner och de i familjen. De vill att jag ska dela deras njutning över kött som huvudrätt.

Hittar stöd på en yogasajt, som Maria tipsat om.
Där hittar jag citatet som hjälper:
Lev den förändring du vill se i världen, sa Gandhi.
Det gillar jag.
Min livsstil, med vegetarisk kost är klimatsmart.
Den är god. Och den ger hälsa.
Det räcker gott för mig.

06 juni 2011

Födelsdagspicknick vid Härlanda tjärn

Vilken är bästa födelsedagspresenten?
- En frukost i det gröna, föreslog Maria.
Den 6:e juni gick vi med födelsedagsbarnet Annika, till Härlanda tjärn på morgonkulan. Marias väska var laddad med hemmagjord smothie, gott kryddigt te, hummus och mycket mer. Min med nybakat bröd, hemmagjord ost och rabarbermarmelad och lite annat smått och smaskigt.


Annika och Maria på bästa frukosthumör vid utflyktsborden i strandkanten.Pia och Annika skålar i smothie. En bra uppladdning inför eftermiddagens Picknickfestival.