08 oktober 2010

Aldrig mer bantning, sa Oprah

Oprah Winfrey ska aldrig mer banta, läste jag i en notis.
Lika tvärsäkert skulle jag inte kunna uttala mig angående mina experiment med dieter. Banta har jag visserligen aldrig ägnat mig åt, men olika matstilar har jag förtjust provat hela mitt vuxna liv. Är en ny matstil underbyggd med forskning och lovar finfina resultat på hälsa, hud eller åldrande triggas min testlust.
Det är inget fel med det tycker jag.
Varför ska man hålla sig till samma matstil livet igenom, även om man mår ganska bra?
Man kan ju må ännu bättre?
Man kanske till och med når den fulländade hälsan?
Jag äter äpplen, bananer och mandariner till frukost och lockas att kolla in läkaren Helena Nybloms nya bok om hud, "Vägen till friskare hud". Kosten är viktig, menar hon. Frukt och grönt är superviktigt för en fin hy, men snabba kolhydrater är rena rynkfrämjaren.
Slutsatsen låter bekant. Det är det enkla som är bäst och nyttigast för oss, sa redan Are på 30-talet. Mat i så enkel förpackning och så obearbetad som möjligt, alltså.
Måste ha ett äpple till innan det är dags för lunchgröten - kruska.
----------------------------
Nominerad till "Årets hälsoreportage", Svensk Egenvård.

07 oktober 2010

Hungern klingat av

Gårdagens glupande förmiddags-hunger har klingat av.
Idag känner jag mig som jag brukar efter frukost. Nöjd och mätt ända till lunch.
Lustigt nog har det inträffat på tredje dagen med Fit for life dietens fruktfrukost, precis som de själva skriver i sin bok. De som har eventuella obehag slipper dem på tredje dagen, lovar författarna. Att frysa är definitivt ett obehag, men knappast något att gnälla högt över.
Nu ska utrensningen ha satt igång, enligt dessa idéer.
Vi får se hur det går.
Höstmörkret ute på morgonen påminner mig: Nu är det hög tid att börja äta D-vitamin igen. Läser om D-vitamin på läkaren Anders Eenfeldts kostblogg:
"D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång."

---------------
Tack alla ni som gratulerat till min finalplats bland de nominerade till "Årets hälsoreportage", Svensk egenvård. I november gäller det!

06 oktober 2010

Lätt i kroppen, men fryser vid lunch

Att äta enligt Fit for life kräver sin kvinna.
Frukt till frukost är saftigt, gott och vackert, men igår frös jag vid tio. Hungermonstret slog till en halvtimma senare och jag fick trösta mig med nötter. Jag brukar ha naturella nötter i kontorsskåpet.
Tog en stor kopp guavakryddat grönt te och blev mindre frusen och lugnare.
Visst känner jag mig lätt och klar i huvudet av fruktfrukost och lika lätt i kroppen. Men min tomma, arga mage gnyr: Ska livet vara på detta viset?
Frukt till frukost kanske är helt rätt för den som vant sig. Det är kanske helt rätt för den som bor i Kaliforniens soliga värme, som paret Diamond, som hittade på metoden. Men en oktoberdag med blåst i mörka Norden längtar jag (och min mage) efter något med mer koncentrerad substans.
Som en skål med sojamjölk och müsli.
Och en smörgås.
Trots invändningarna fullföljer jag veckan, som jag bestämt mig för.

---------------------------------------------
Min blogg är nominerad till "Bästa hälsoreportaget", som delas ut av Svensk Egenvård i Stockholm den 14 november.

05 oktober 2010

Nominerad till "Bästa hälsoreportaget"

Min blogg är nominerad till "Bästa hälsoreportaget" av Svensk Egenvård!
Jakrten...är utvald till de fyra, av alla bidrag, som tävlar om titeln den 14 november. Prisutdelningen sker på mässan "Allt för hälsa" i Stockholm.
Så oroligt spännande! Håll tummarna!

"Vem skrev bästa hälsoreportaget?

Vad har jakten på den fulländade hälsan gemensamt med D-vitamin, stressmage och naturkosmetik? Jo, att det är ämnesområden som har blivit belysta av fyra potentiella vinnare i reportagetävlingen Svensk EgenAward.

De fyra nomineringar som har gått vidare i årets Svensk EgenAward är:

1. ”Så får du i dig D-vitamin” av Maria Backman, publicerad i Göteborgs Posten
2 . ”Så slipper du stressmagen” av Jenny Wickberg, publicerad i Laura magasin.
3. ”Naturkosmetik special” av Eva Olson, publicerad i tidningen Hälsa.
4. ”Jakten på den fulländade hälsan” av Pia Vingros publicerad i en blogg från Reportagebörsen.

Priset är på 15 000 kronor och titeln. Priset går att dela mellan flera bidrag. Läs mer om Svensk EgenAward på vår hemsida www.svenskegenvard.se under fliken press."

Frukt till frukost?


Hur många matstilar eller dieter har du prövat genom åren? Själv har jag prövat massor. Fånigt? Kanske. Men vem vill inte vara bra i magen, vara frisk och pigg och hålla vikten?
Nu letar jag fram alla gamla böcker och papper jag sparat och äter mig igenom dieterna. En per vecka.
Denna vecka är det Fit for life, från början av 80-talet som gäller. Harvey och Marilyn Diamond, lovade energi, rätt vikt och en mage i balans, bara vi åt mat med rätt sammansättning. Inget protein med kolhydrater. Och alltid frukt som ensamrätt. Himla komplicerat att inte få äta potatis och bönor och grönsaker. Eller en smörgås med ost. Minns att jag prövade ett tag, men lade av. Kanske för att en ny trend var på ingång?
Denna vecka blir det i alla fall ett nytt försök i min mathistoriska resa. Börjar med ett mål: Fruktfrukosten. Morgon är utrensningstid, enligt denna dietmodell inspirerad av "Natural hygiene"-förespråkarna i USA. Och då ska kroppen ha lättsmält föda som ger omedelbar energi för att inte utrensningen ska stoppas upp av tung svårsmält mat. Det fina är att man får äta hur mycket frukt som helst under förmiddagen.
Efter min volymiösa, smakrika och saftiga frukost packar jag med ett äpple, en mandarin och en banan ifall hungerdemonerna anfaller mig på jobbet.

04 oktober 2010

Snacka allvar bättre för lyckokänslan

Fem meningsfulla konversationer i veckan, rekommenderas av forskare vid University of Arizona.
De har lyssnat på 79 studenters samtal och fann att de som pratade mest också var lyckligast. "Missnöjda personer tillbringade mer tid på egen hand, och när de pratade var samtalen i regel ytligare"står i det i senaste numret av Modern Psykologi.
Om det är de djupa samtalen som skapar lycka. Eller om det är lyckokänslan som gör människor pratglada vågar forskarna inte slå fast.
Dosen fem djupa samtal i veckan tror jag på.
Men funderar på vad som menas med djupt? Anar att det handlar om samtal om något som gör mig känslomässigt berörd och som handlar om livets mening.
Inget småkrafs alltså.
Vill ha en dos om dagen, minst.

03 oktober 2010

Stavgång, sa Betty Björk


Ombytta före start på Lidingöloppet.
Träffade Betty Björk på Löpartåget upp till Lidingöloppet. Och hem i oktobernatten mot Göteborg.
Hon var lika strålande nöjd som jag efter sin prestation.
Betty hade dessutom fullföljt en Klassiker med Lidingöloppet.
Vilket sport gillar hon bäst frågade jag. Skidåkningen i Vasaloppet, cyklingen i Vättern, simningen i Vansbro eller löpningen i Lidingö.
- Skidåkningen, sa Betty utan att tveka.
Men hur kan man träna inför skidåkning i Göteborg?
Stavgång, sa Betty.
Hon går i mörkret om kvällarna ute på vägarna där hon bor på Hisingen. Raskt så att hon får upp tempot och flåset. Så åker hon med IK Stern för en helgträning på Långberget, och en ytterligare skidvecka med en av sönerna.
Sen kör hon bara, nio mil.
Imponerande.
Rotade fram mina stavar, som gömts bakom alla sommarkläderna i hallen, och stegade ut på 8:an på lördagseftermiddagen, inspirerade av Betty. Men hu vad de skramlade i gruset. Kanske behöver jag lära mig en bättre teknik?