18 mars 2011

Huttrar i Stockholm, som är kyligare än Göteborg. Istället för löpning på 8:an hemma i skogarna som i går morse blir det vandring på skogskyrkogården i Enskede, innan t- bana till Slussen. Det blir en vilodag från löpning. Kanske bara bra, men mina lungor saknar de djupa härliga andetagen jag drar efter 3-4 kilometers löpning. De vederkvicker kroppen. Läser ljuvlig bok om Sören Kirkegaard, Konsten att leva livet innerligt. Löpningen i kombination med grön mat och yoga gör det lättare leva livet innerligt!

16 mars 2011

Ares svenska kruska


Ät inte blåbären okokta, påpekade Annica, när jag plockade fram påsen med sommarens blåbär ut frysen. Dvärgbandmasken, som hittats i en räv på västkusten kan ju ha fler smittade kusiner.
Alltså värmde jag blåbären till min kruska. Hällde på mjölk och rev som vanligt citronskal (från ekologisk citron) över min lunch. Vips fick jag en verkligt blågul måltid.
Men efteråt, slog det mig. Nog räcker djupfrysningen för att ta död på dvärgbandmaskens ägg, om någon räv kontaminerat mina blåbär? Olustigt att vara rädd för en sjukdom som kan komma om tjugo år eller så.
Ändå inget mot den oro som växer i Japan.

15 mars 2011

Sufisk dans och Japan

Igår sufisk dans på meditationskursen. En fot och en hand i de olika vädersträcken, till tonerna av rytmisk musik. Ett andetag ut för varje rörelse utåt och in för rörelse tillbaka, som i yogan. Norrut, västerut, österut och syd. Om igen. Varm blev jag och alla andra. Luften tog nästan slut i rummet och hyperventilationen låg lurande nära. Men en behaglig känsla spred sig i kroppen av de lugna rörelserna. Avslutning med tibetansk klangmeditation, jag känner igen från Yasuragi. Men jag hade svårt att vara här och nu där jag satt på en meditationskudde. Fötterna värkte under mig. Smärtan var allt jag tänkte på och hoppades för varje nu ton att det skulle vara den sista.
Kände mig som en urusel meditatör. När det var dags för tyst meditation bytte jag till en meditationspall. Mycket bättre och jag lyckades stilla mina galopperande tankar i huvudet. Bäst var avslappningen i slutet, liggande raklång på golvet. Kanske för att det är en ställning min kropp känner igen?
---------

Följer nyhetssändningarna från Japan. Går knappt att ta in omfattningen av tsunamin. Bävar som dem om risken för härdsmälta på kärnkraftverken som brunnit. Måtte de klara det. Och måtte Sverige ompröva planera på nya kärnkraftverk, även om vi inte har någon risk för jordbävning här.

14 mars 2011

Lycklig löpare


Lycklig börjar jag dagen med löpning, som här vid Sunna på Tjörn i helgen.
Lycklig över att jag har förmånen att bestämma över min egen tid börjar jag morgonen med träning, även när jag är hemma och det är vardag.
Medan det ännu är mörkt springer jag ut, efter att först ha druckit ett glas vatten (eller vatten som en skivad morot legat i över natten). Tar det lugnt i början, tills kroppen värmt upp sig.
Glad över att snön börjar smälta bort på mina löparvägar känner jag att steget blir lite lättare.
Hemma igen efter drygt fem kilometer gör jag yoga. Sedan frukost och cykeltur till arbetet.
På strålande humör anländer jag till arbetet. Vilket priviligierat liv jag lever!
Ikväll väntar rörelsemeditation! Däremellan: full fart på jobbet!