04 juni 2010

Fler dagliga råd

Dagen började bra, med solsken och en löptur på 8:an.
Räddade grodynglen i dammen genom att hälla på mer vatten. Vi behöver mångfalden. Grodor är jag särskilt förtjust i.
Nu till Ares fjärde råd för en bra dag:
4)"Färsk frukt hör i särskilt hög grad morgonen till och sammangår bäst med filmjölk och kärnmjölk, men icke gärna med annan mat, varför den ej bör förtäras tillsammans med bröd och rätter gjorda av sädesslag, som kruska, potatis, rotfrukter och grönsaker."
Alltså inte smart äta frukt till efterrätt? hellre satsa på dagens fina ekoäpplen som mellanmål på dagens tågresa till Öland.
5) "Drick aldrig till maten! Vätska till maten utspäder onödigtvis magsafterna och pålägger magen ett extra arbete med vätskans sterilisering. Kroppen bör tillföras sitt vätskeförråd genast vid uppvaknandet med morgondrycken, då den är i största behov därav, samt efter slutfört matsmältningsarbete ett par timmar efter intagen måltid."
Jag följer hans råd och tycker att eftermiddagens testund blivit extra trevlig, eftersom jag är rejält törstig då, när kruskan smälts.
Fler råd följer.
Men först Öland - here I come. Månne de ha några trevliga ekokafeer att uppsöka?

03 juni 2010

Arefynd i antikvariat


Hur bör jag äta? är den uppfordrande titeln på ett litet häfte, som Are Waerland gav ut 1949. I den finns allt en nybliven waerlandist behöver veta. Sju enkla råd att följa för att ta steget mot en fulländad hälsa.
Min snälla granne Kjell klev igenom häcken mellan våra trädgårdar och räckte mig fyndet igår. Han hade funnit den och ett lika litet häfte med titeln Det sura rågbrödet, på ett antikvariat i Stockholm. Vilken gåva!
Jag blev så lycklig. Äger bara en Waerlandbok tidigare, de andra har jag lånat. Läste dem genast och fick en ny dos inspiration att följa hans råd.
Reglerna är med Ares egna ord:
1)"Börja varje morgon med en verklig hälsodryck. Enklast att tillreda är en sådan på saften av en citron i en halv liter lätt uppvärmt vatten. Tag med allt från citronpressen, fruktkött och kärnor och lägg därtill även saften av en apelsin."
2)Kall avrivning eller kall dusch, torrborstning av huden och lite morgongymnastik följer som den andra givna punkten på morgonprogrammet.Och så en ordentlig morgonpromenad under rask gång, gärna omväxlande med små löpningar. Intet grundlägger dagen på ett bättre sätt, motverkar nervositet, skänker bättre aptit, arbetslust, livsglädje och därtill en härligare nattsömn."
3) Frukosten bör aldrig göras till ett stort tyngande mål, utan bör vara så lätt som möjligt. Bästa hem-frukosten utgöres av filbunke med inblandad rå lök, och beströdd med det bästa socker som finnes, nämligen mjölksocker (Till min stora förvåning tycker han vi ska äta socker!) ett par matskedar linfrö, en tesked pulveriserade nässlor och en tesked pulveriserade nypon. Efter detta mål bör man äta saftig, färsk frukt, äpplen, apelsiner, päron, bananer bär med mera, allt efter råd och tillgång.

Övriga råd följer...

02 juni 2010

Bästa morsdagspresenten? Hantlar


De visste vad jag behövde, barnen.
Hantlar.
Nu ligger deras present, två enkilos hantlar, här på skrivbordet, som en daglig påminnelse. Träna armarna. Träna överkroppen. Bålen.
Det är som om de hört tränaren Lenas röst under intervallträningen hos Solvikingarna i måndags:
Håll ut, håll igång. Det här är vad ni behöver för att bli bra löpare.
Förutom intervallträningen, behövs armhävningar, situps och Plankan (att stå på tårna med armbågarna i marken och hålla kroppen rak). Härligt påfrestande för en kontorsråtta.
Utan stark överkropp orkar man inte hålla kroppen upprätt och få den syresättning som krävs i löpningen.
Utan Lenas uppmuntrande ord finns inte orken att ens försöka springa snabbare än sin vanliga lunk.
Men hon stod där och hojtade i varje krök på 300 meters intervallen, på 6+0 metersintervallen; Ta i nu. Ni klarar det. Lite till.
Så då gjorde jag det. Tog i lite till.
Nästa gång kanske jag vågar ta i ännu lite till.
Men jag behöver de uppmuntrande orden. För inuti mig, sitter en dyster typ, som säger: Ha, ha det klarar du aldrig.
Jag ska visa dystergöken.
Jag ska överraska dystergöken.
Jag kan springa snabbare än jag tror.

01 juni 2010

Friskare - utan att bli asket


Motion, minst en timma varje dag är rena hälsokicken. Dessutom blir, åtminstone mitt humör på toppen, som här direkt efter Göteborgsvarvet 2010. Två timmar och en kvarts löpning är rena koffeinet, för en som inte dricker kaffe längre.

Vi behöver inte bli asketer för att undvika risken för cancer eller hjärt-kärlsjukdomar. Om vi bara följde fem råd, till exempel äta mer frukt och fullkorn och mindre vitt bröd och mjölkprodukter, skulle våra chanser att klara oss öka betydligt, visar svensk och internationell forskning, berättar bland annat Svd.
De fem råden är:
1)Ät grönt och grovt (cancerrisken minskar med 50%)
2)Motionera minst en timma varje dag (cancerrisken minskar med 42 %, 30 min har effekt mot infarkt)
3) Rök inte (cancerrisken minskar med 14%)
4) Håll vikten låg (cancerrisken minskar med 34 % om du ej är fet )
5) Drick max ett glas alkohol om dagen (minskar risken med 21 %)
Råden kommer bland annat från en stor studie som följt 25 000 kvinnor i Mälardalen under elva år.
Riktigt illa är det att äta dåliga kolhydrater, som socker och vitt mjöl i form av wienerbröd.
Själv äter jag gärna en hemmagjord frukt/müslibar när jag är sugen. Eller varför inte torkad frukt som fikon och aprikoser. Ekologiskt odlade såklart. Resten av familjen har hakat på.

30 maj 2010

Tandborstning till rave och bröllopsvisor

Fick musik till tandborstningen. På ena hållet hördes rytmiskt dunkande ravemusik och skratt från bröllopsfest på Saltholmen på andra. Kändes tryggt att vara omgiven av glada lyckliga människor där jag förberedde mig för en ensam natt i båten.
Med tänderna nypetade kände jag mig nöjd med mig själv och kröp ner i sovsäcken.
Säger som Nicke på jobbet, "allt försent har jag upptäckt nyttan och nöjet med tandpetare".
Önskar jag fått insikten tidigare.
Nu är forskningen övertygande: Det finns ett starkt samband mellan tandhälsan och risken att få hjärtkärlsjukdom. Friskare tänder minskar risken.
"En patient med omfattande tandlossning och generell nedbrytning av tandbenet har omkring 20 procents överrisk att drabbas av hjärt/kärlsjukdom och hela 70 procents överrisk för stroke.
Orsaken förmodas vara att en lokal inflammation i tandköttet frisätter bland annat proinflammatoriska cytokiner, något som orsakar, alternativt påskyndar en åderförkalkningsprocess genom att öka mängden blodfetter." läser jag på Karolinska institutets hemsida.
Även demens är förknippat med tandlossning. Ju färre egna tänder i munnen, desto större risk för demens. Orsaken tros vara att tuggningen stimulerar hjärnan.
Med dessa skräckscenarier (åderförkalkningen och demens) använder jag gärna tandstickor efter måltiderna, och vid dagens två tandborstningar.
Får jag lite rave beat och bröllopsfestskratt till ackompanjemang är det rasande trevligt.