25 december 2009

Tillåter mig julgott

Insåg när jag läste igenom flera av mina blogginlägg att jag tycks ha tappat greppet.
Jag tillåter mig än det ena än det andra.
Saltade popcorn, helgens söta saker, alkohol.
Är det inte så vi gör? När allt går så bra, släpper man på staketet? Det är som om jag inte minns hur jag mådde förr. Dendär tröttheten, tyngden i kroppen (magen), förkylningar.
Det är med matordningen som med yoga.
Just när jag har chans att gå vidare in i en högre division är det risk att jag lägger av. Mår jag bra, så sviktar motivationen att vara uthållig och envis, om det är mer lockande att äta som alla andra.
Minns att Leela, yogaläraren pratade om sviktande uthållighet på ettårskursen som skulle förbereda oss för yogalärarutbildning. Att när lusten, motivationen sviktar, när vi börjar gena, förkorta våra pass och till sist hoppa över dem måste vi bara göra detta: inte tveka, utan bara varje morgon rulla ut yogamattan.
Så tror jag det är med maten också.
Visst är det okey att tillåta sig dagar utan träning/eller att äta rätt. Men de ska inte vara för många och det ska vara medvetna val.
Typ idag tillåter jag mig avsteg.
Vet ju att jag mår bäst av att leva i mina rutiner.
Trist? Ibland.
Då tar jag en paus. Som nu över jul.
Var det inte så folk gjorde förr? De levde med samma typ av enkla mat i vardagarna och såg fram emot frosseriet på julen. Belöningen. Nu belönar vi oss hela tiden: Cause you are worth it!

24 december 2009

Morgonbrasan...


… det bästa med julaftonsmorgonen är den tända granen och en stund vid morgonbrasan.
En kopp te eller kaffe i handen.
Att se lågorna flamma i den öppna brasans björkved. En tillfredsställelse nedärvd generna, tror jag. Kallt ute, men här sitter jag trygg i värmen.
Värmen ger lite lindring för mitt julskott.
Skulle flytta stora vinkelsoffan igår för att jättegranen jag köpt skulle få plats. Tillsammans tog vi i. Men jag stod trångt och aj, vad det sved till i ländryggen. Vek mig av smärta. De andra fick klara vridningen själva. Resten av dagen var jag justerad. Vaknade stel.
Försökte mjuka upp mig med yoga. Lite bättre. Tänker att om jag yogat varje dag hade detta inte hänt.
Promenaden runt Härlanda tjärn får gå i lugn mak. Stel och värdig, med ryggen rak.

23 december 2009

Dofterna förför - och stör

Fascinerande hur hjärnan fungerar. Jag har inte ätit fisk sedan jag började med experimentet att äta som vegetariska rörelsens skapare Are för ett halvår sedan.
Nu tycker jag, som många år av mitt vuxna liv ätit fisk, att det inte luktar någe vidare från fiskbilen eller fiskaffären jag passerar till jobbet.
Minns att det var likadant förra gången jag skippade fisk. Lukten stör mig när jag inte äter fisk längre.
Å andra sidan har jag öppnat på alkoholdörren. Erkänner det.
Ville verkligen dricka bubbel när Annica firade att hon (och demokratiprojektet) fått 3,5 miljoner.
Bubblet ledde till mer ja till alkohol. Öl en kväll när jag var trött.
Och nu glögg - för att det är en av alla de dofter jag gillar på julen.
I ugnen rostar jag lyxmüsli till helgmornarna - ännu en helg-ledighets-doft som gör mig lugn och lycklig.
Har varit uthållig. Är uthållig i mitt projekt. Nu tar jag fyra juldagar då jag äter som jag har lust med. Vegetariskt såklart. Men tänker njuta min hemmagjorda müsli med ekorörsocker och mannens underbara bondkakor och egna pepparkakor. (Socker är något att undvika enligt Are)
Och säkert tar jag fler små glas med glögg.
För att jag gillar det.

21 december 2009

Salt - det vita giftet, sa Are

Glufsade i mig massor av hemmapoppade (i gryta med rapsolja) popcorn till de tre filmerna jag njöt av igår eftermiddag hemma i soffan. Idag svider det i munnen av saltet. Smaknerverna i munnen känns avtrubbade, liksom bedövade.
Borde lyssnat på Ares förmaningar om de vita gifterna (salt är ett dem) och önskat en skål utan salt.
Läser om ny forskning från Sahlgrenska att unga män äter alamerande mycket salt. Grabbarna äter dubbelt så mycket som rekommenderas. Enligt WHO bör man äta max sex gram per dag. Det mesta unga får i sig kommer inte från deras egna saltkar, utan från färdigmaten de äter; pizza djupfryst oxpytt pålägg och bröd.
Ur pressmeddelandet från Sahlgrenska:
FAKTA SALT I MATEN
Den som äter mycket salt har ökad risk för att utveckla högt blodtryck, som i sin tur är en av de viktigaste orsakerna bakom hjärtproblem och stroke. Livsmedelsverket har som mål är att svenska kvinnor ska äta max sex gram salt om dagen, och svenska män max sju gram, men allra helst skulle myndigheten vilja se att vi åt mellan fem och sex gram salt per dag.

På ännu en punkt har Are rätt i de varningar han skrev för 70 år sedan!