23 oktober 2010

Bättre minne med kokosolja?

Är kokos räddningen för dem som är på väg in i demensdimman? Läser med intresse om amerikanska läkaren Mary Newport, som berättar om sin erfarenhet på www.coconutketones.com. Hennes make fick demens för fem år sedan. I sin förtvivlan letade hon efter medel för att hjälpa honom och läste all forskningslitteratur hon fann. En av dem handlade om ketonerna i kokosolja, som en lösning på demenssjukdomen. Hon testade på sin make och fann att han blev mer närvarande, gladare och till och med kunde minnas namn på vänner och släktingar som han tidigare inte känt igen.
Läs mer på Eskils Svenssons www.ny-halsa.se.
Jag har numer alltid kokosflingor i min müsli, eller annan morgonmat. Gott är det och kanske kan det förebygga minnessjukdom?

22 oktober 2010

Dansar in på jobbet med Nina i örat

Storm i natt. Åska på morgonen. Idag behövdes ingen väckarklocka.
Laddar för turen till jobbet med överdrag från fötterna till huvudet. Stoppar in hörlurarna i öronen och sätter fart i vintermörkret.
När jag kommer till jobbet är det dags för Nina Simones mörka röst i lurarna. Medan hon rockigt sjunger "I am going back home" märker jag att jag dansar den tomma korridoren fram. Jag är definitivt inte på väg hem, mig väntar en dag framför datorn.
Det känns så bra att leva och uppleva ännu en dag. Så gott. Så härligt. Känslan är kvar - även när Nina Simone sjungit klart och jag låter tystnaden göra mig sällskap.
Har jag blivit knäpp, som känner mig pigg, glad och klar i huvudet en stormig oktoberdag?

20 oktober 2010

Ät alger

Ingår alger i din mat?
Den som äter sushi får såklart i sig alger, men alla vi andra? Efter Torbjörns tips om att äta alger en gång i veckan för att få i sig den viktiga joden har jag intresserat mig för algerna. Fick ett häfte av Eva "Ätliga alger" författat av Ulla Gustavsson, från avdelningen för marin botanik vid Göteborgs universitet. Visserligen från 1984, men de vetenskapliga beläggen för algernas nyttighet borde stämma än idag. Dagen efter läser jag i tidningen att det ska startas algodling! Lustigt sammanträffande.
Människor och djur längs kusterna har i alla tider ätit alger. I Norge kunde man ännu på 1980-talet få se kor äta av tången i tidvattensbältet, skriver Ulla.
Varför ska vi äta alger då, förutom joden? Proteininnehållet är genomsnittligt högt hos algerna. Men det kan vara svårt att tillgodogöra sig proteinet om man äter algerna råa. Bättre då att koka, steka, rosta eller torka dem först. Algerna är energifattiga, men rika på järn. I tarmtång finns det 106 mg järn/100 g att jämföra med sojabönors 7, spenatens 3,3 och biffens 3,6 enligt Ullas siffror.
Havets alger innehåller samtliga för oss nödvändiga mineraler och de är rika på vitaminer.
Jag får nog ta stövlarna på och ge mig ut i kustbandet och skörda lite nyttigheter. men det gäller förstås att välja alger och tång i vatten där det strömmar friskt och inga utsläpp finns.
Innan dess lägger jag mina Arame alger i blöt och äter ovanpå salladen.

17 oktober 2010

Stavgång som morgonmotion


Ibland är en vandring med stavar en stilla höstmorgon allt man önskar av livet.
Klar doft av fuktiga löv och solblänk i vattnet.
Kan det bli bättre?
Ja, en himla kul är att gröten tycks vara på frammarsch. I helgen avgjordes världsmästerskapen i grötkokning i Skottland. Ingredienserna är havregryn, salt och vatten. Inget annat.