13 november 2010

Årets hedersomnämnandeJag fick Årets Hedersomnämnande vid Svensk Egenvårds prisutdelning på Hälsomässan 2010.
Under högtidliga former delades priset ut av Blossom Taiton och Annika Hjerpe. Motiveringen löd: Pia Vingros har tilldelats Årets Hedersomnämnande 2010... "för en blogg som entusiastiskt skildrar livet med en uthållig diet som skulle tråka ut de flesta, som andas äkta interaktivitet kring den udda och konsekventa idén, och som är genomförd av en skribent som inte är ett blåbär."
Jag är självklart mycket stolt.
Ärets hälsoreportage, gick välförtjänt till Eva Olsson på tidningen Hälsa.

11 november 2010

Har magen skött sig?

Eva berättar att när hon och hennes syskon klagade för sin mamma att de mådde dåligt var hennes första fråga:
Har magen skött sig?
Oftast var löste sig problemet när kroppen gjort sitt.
Hörde att veterinärers första fråga till djurägare är ungefär densamma: Vad har han/hon ätit, underförstått: Har djuret fått i sig något olämpligt?=
Svårare är det inte för oss.
har vi fått i oss något vi inte tål, påverkar det oss. Ibland snabbt, då kan vi vara glada eftersom vi snabbt kan ändra vår matstil, ibland tar det lång tid och vi har svårt att veta vad som orsakat besvären.
Nu laddar jag för en lång tågresa. Termosen är påfylld med ingefärate+citron och nejlikor och kanel. Mums.

09 november 2010

Galen morgonlöpare

Du är galen, sa sonen i morse.
Klockan var halv sju och jag stod med löparkläderna på för en morgontur. Tillsammans tittade vi ut på landskapet som var täckt av ett fint lager pudersnö.
Han gjorde trött sitt kaffe före bussturen till Hisingen och skolan.
Jag drog mössan över öronen, satte på mig en ryggsäck och stack ut. Tanken var att köpa ekologiskt vetemjöl till mitt bak av broder Maximilian-brödet. Upptäckte igår, när jag skulle göra iordning degen att jag saknade ett halvt kilo mjöl. Ville såklart ha ekologiskt och det har inte grannarna som jag annars kan låna mycket av när kvällen blivit för sen för tur till affären.
Så, varför inte en morgontur till ICA affären några kilometer bort som numer öppnar sju?
Underlaget var torrt och fint trots snön och löpningen gick raskt nerför. Blev förvånad över hur många som var ute och gick och sprang och cyklade denna mörka morgonstund. I affären fanns mitt Kravmärkta mjöl. Jag lade det i ryggsäcken och tog de långa stegen upp till berget där jag bor.
Varm och glad med ett kilo mjöl i bagaget kom jag hem. Stretching, dusch och frukost.
Blandade degen med mjölet. Tog fram de tre formarna, som degen ska jäsa i. Satte in dem i kylskåpet för långsam jäsning under dagen. Även med surdegsgrund kan jäsningen bli för intensiv i rumstemperatur under en hel dag. När jag kommer hem ikväll blir det gräddning.
Förhoppningsvis blir det finfina bröd att ge vännerna i present, när jag gästar dem i Stockholm i slutet av veckan.
--------------------
Min Jakten på den fulländade hälsan-blogg är nominerad till Årets hälsoreportage. På fredag den 12, på Hälsomässan gäller det: Blir det pris?

08 november 2010

Bra mage - gott humör

Vad kommer först: en bra mage eller ett bra humör?
Jag är övertygad om att de hör ihop.
En väl fungerande mage är en förutsättning för ett gott humör.
Jag har inget vetenskapligt underlag för mitt påstående, bara mina egna iakttagelser. Men du kan lätt undersöka sanningshalten genom att själv kolla ditt humör och magens välmående för att bekräfta min test. Hur glad är du om magen är kass, eller om du har ont i den? Inget vidare, eller hur? Du blir grinig och känslig och vill inget annat än att må bra igen.
Om inte din egen kropp räcker som bevis kan du spana in din omgivning: Tänk på den gladaste person du känner, alltså en som oftast är glad och gärna jämn i humöret: Fråga honom eller henne hur deras mage är. Den är i finfin form tror jag. Och jag tror att de sällan är sjuka. Deras magbakterier förmår bekämpa de onda bakterierna.
Jag tillhör dem som tyvärr är lite känslig, vars magbakterier inte fick så god start i början av livet (det är då vår individuella bakterieflora skapas). Inte blev det bättre av alla penicillinkurer jag åt för de halsflusser jag ideligen fick. Medicinerna slog ut både onda och goda bakterier.
Tänker på det idag, när magen är kymig. Försöker lista ut vad som är orsaken till ondan? Var det mina försök att vara "som all andra" på helgens 50-årskalas, då jag drack bubbliga drycker och åt sötsaker. Eller var det söndagens mjölksyrade morötterna som passerat bäst före datum? Eller grytan från frysen som inte var bra. Något är det. Ont har jag.
Som vanligt i sådana lägen hänger håret slappt och ledset. Det är en annan av mina teorier: kolla in håret. De med glansigt, friskt hår har fungerande magar.
Vi andra hoppas på bättre dagar.