18 december 2010

Hutlöst halt - promenera!


Vad gör man när det är hutlöst halt varje dag? Det går inte att springa, än mindre att åka skidor eftersom snöytan är glashal.
Då gör jag en Annica.
Jag promenerar.

Annica går en timma varje morgon. Året om. Varje dag. Det är ingen tvekan. Klockan sex går hon ut. Sju är hon tillbaka och äter frukost, sedan bär det av till jobbet.
Inte gick jag ut sex denna lördagsmorgon, men åtta. På med mina Jämtkängor, anno 1982. Dem köpte jag för att vandra i Ladakh i norra Indien, landet som ligger norr om Kashmir vid Himalayas fot. Än är de mitt bästa stöd när vinterkylan och halkan kommit. Rustade med häldubbar går morgonpromenaden stabilt. När jag är hemma igen är kinderna rosiga och inneluften i lungorna effektivt utbytt mot frisk uteluft.
Jag är redo för julstök. Men först en drink med nypressad blodgrape och en tesked Spirulina, en kopp grönt te och en skiva broder Maximilians rågbröd och min egen bönröra.
Den goda bönröran, ett proteinrikt alternativ till ost, finns i vårt kylskåp varje vecka. Passar lika bra på smörgåsen som på middagstallriken. Du gör den supersnabbt: Använd: 1 paket blandade ekologiska bönor/eller stora vita i tetrapack, 1 grovt riven morot, 1 fint hackad gul lök, 2 klyftor vitlök pressad, 1 kryddmått curry, 1 kryddmått garam masala , 1 tesked sambal olek, 2 msk pressad citron och ca 0,5 dl fin olivolja . Mixa allt mer stavmixer. Tillsätt olivolja tills röran får en fin bredvänlig konsistens. Smaka av med fint havssalt och grovt mald svartpeppar.

15 december 2010

Skidträning under stjärnhimmel

Inspirerad av Betty, som jag mötte på löpartåget till Lidingöloppet i september, kom jag till IK Sterns skidträning på tisdagskvällen.
Inte hade jag frivilligt gått ut i kalla vinternatten (start 18.30 Skatås) om jag inte sagt att jag skulle komma.
Turen från hemmet till Skatås gick på skidspåret längs med Härlanda tjärn. Men där hade gruset skvätt från gångbanan och turen blev hackig, då skidorna fick tvärstopp gång på gång i gruset. Illa.
Väl framme piggades jag upp att det var så många som ville lära sig skidteknik, säkert över femtio personer, de flesta unga. Ledarna var desto mer erfarna och fick oss att värma upp, sedan testa åkning utan stavar, stakning, parallellåkning och skidåkning med frånskjut. Betty, som åkt flera Vasalopp fanns ändå där för att lära sig mer.
— Jag lär mig hela tiden och dessutom är det roligt, sa hon.
Utmaningen för mig blev skidåkning med frånskjut. Hur svårt kan det vara, tänkte jag och försökte om och om igen få fart, i den svarta natten under den stjärnklara himlen. Efter två varv fick jag upp rytmen och blev så himla stolt. Vilken fart. Det blev skillnad mot mitt självlärda paralellåkande. Tyckte den växande månskärvan blinkade uppmuntrande till mig.
Hemma njöt jag av middag klockan 20.30 och sov som en baby tills jag vaknade med värmande överarmar.

14 december 2010

Ät ph-rätt - gå ner i vikt


I min jakt på kunskap om syra-bas-balansens betydelse för vår hälsa tipsade Katarina om Dr Robert O Young, författare till boken Ph Miraklet.
Han titulerar sig doktor, men är inte läkare, utan nutritionist och naprapat. Enligt hans teori är människan i grunden basisk, men vi får ett syraöverskott genom vår livsstil. Syraöverskottet kommer av vår stressiga livsstil och när vi äter "syrabildande" mat som socker, rött kött, ägg, mjölkprodukter, processad, industribehandlad och industritillagad mat, sötningsmedel, alkohol, kaffe. Får vi ett syraöverskott i kroppen går vi upp i vikt och sjukdomar som cancer, fetma, benskörhet, hudsjukdomar, influensa... och så vidare följer, menar han. För att hålla oss friska bör vi leva stressfritt, dricka mycket vatten och äta mat baserad på gröna blad och grönsaker.
Det låter helt likt Ares påståenden redan på 30-talet.
Men det finns ingen forskning på att vare sig Young eller Are är rätt ute. Ändå har så mycket annat av det Are sagt visat sig stämma, att jag inte kan låta bli att prova själv.
I Ares böcker finns rådet att lägga rotsaker i blöt på kvällen och dricka på morgonen.
Känner jag mig trött, sliten och stressad av arbete och sömnbrist lägger jag en morot i ett glas vatten på kvällen (eller som idag på morgonen när jag kommer till jobbet). Sedan dricker jag vattnet, men slänger morötterna.
Hittills har metoden varit en del av insatserna i höst när förkylningen hotat i kroppen. Om jag nu tror att det har betydelse kanske även placeboeffekten har visst inflytande i processen.

13 december 2010

Följ själen

Dit själen går måste kroppen följa.
Så sa Gandhi, Indiens frihetskämpe.
Tänker på det ibland när jag inte vet vad jag ska välja.
Oftast blir valet lätt. Och känns rätt.