09 september 2009

Hyllning till magens bakterier


Läser vidare i Are Waerlands bok Den stora kraftcentralen, (alltså magen).
Hans slogan för sin livshållning är:
För friska, som ej vill bli sjuka.
Hittar hans hyllning till magens "jäsningsbaciller".
Bacillerna är särskilt intressanta då jag just skrivit om de probiotiska bakterier vi behöver i magen för att stötta vårt immunförsvar. Artikeln handlar om den senaste forskningen inom funktional foods. Studierna har ännu inte lyckats klarlägga exakt hur dedär jäsningsbakterierna i mjölksyrade grönsaker och surdeg fungerar, men de visar att de fungerar och att de stöttar vårt immunförsvar.

Såhär skrev Are 1937:
"De (jäsningsbacillerna) är människans bästa vänner och största medhjälpare i hennes strävan att ur växternas rika mineralgruva hämta organiskt järn och stål för att därmed smycka hennes andes tempel."
Visserligen högtravande, men ändå säger han det forskningen på Chalmers just konstaterat:
Mjölksyrejästa grönsaker underlättar upptaget av järn ur maten.
På vilka grunder hävdade Waerland detta på 30-talet?

08 september 2009

Glad att kroppen fungerar

Är förkyld.
Ingen fara, men är i stadiet där ögonen plötsligt tåras och halsen kittlas.
Är så glad att resten av kroppen fungerar.
Hjärtat. Magen. Armarna. Huvudet och benen till exempel.
Att knäna håller för promenader, löpning och cykling, trots över femtio år i farten.
Vaknade i Mälarhöjden, Stockholm. Promenerade med Irene från Slussen till T-Centralen. Efter tågresa till Göteborg promenerade jag från centralen hem till Björkekärr, närmare 6 kilometer. Båda promenaderna med ryggsäck med dator på ryggen.
Tung efter några kilometer.
Vägde den på vågen hemma. 7 kilo.
Lika mycket mer vägde jag för drygt ett år sedan när jag började löpträna igen.
Ikväll får benen ligga högt på kuddar, medan jag sörplar honungsvatten och fantiserar
om att jag är frisk.
Kanske blir det lite musik i örat som extra tröst och lindring.

07 september 2009

Kloka förmödrar mjölksyrade

Mjölksyrade grönsaker ska definitivt ha en självklar plats på mitt matbord i fortsättningen. Har redan bunkrat upp och ska testa mjölksyrade morötter, syrad vitkål, syrade rödbetor.
Sedan väntar mors mjölksyrade egenodlade gurka och så är det dags för höstens stora äventyr: jag ska också mjölksyra.
Våra förmödrar gjorde det redan på stenåldern. Mjölksyrade alltså. I lerkärl, visar fynd från då. Och de fortsatte ända in på femtiotalet. Sedan kom industrin med modern mat och gamla traditioner försvann.
Så synd. Ny forskning på Chalmers visar att syrningen inte bara gör grönsakerna hållbara. De förädlar dem också. De blir mer näringsrika (vitaminer, mineraler), proppfulla av antioxidanter och probiotika som stärker mage och tarm.
Gör som mormor: Mjölksyra. Och sätt de färdiga, syrade, finsmakande dunderladdade antioxidantrika grönsakerna på matbordet. Varje dag.
Kanske slipper du på köpet höstens förkylningar? (Vågar inte skriva influensor även om jag såklart hoppas att mjölksyran, som stärker immunförsvaret, också kan ge Nya influensan lite motstånd.)