23 oktober 2009

Nationalencyklopedin om kruska

KRUSKA

kruska, hälsorätt bestående av vetekli, korn- eller havregryn samt fikon eller russin som blandats med vatten till en gröt, lanserad av frisksportsrörelsen på 1920–30-talen.
Detta är den korta versionen.
I Nordisk Familjebok från 1966 står det att Kruskagröt består av: 1 d. russin, 2 d. vetekli och 5 d. vatten. Allt kokas 3 min, och får dra c:a 1/2 tim. Mjölk och äppelmos serveras till gröten. Utmärkt medel mot trög mage.

I Wikipedia:
Kruska är gröt av vetekli, havregryn, russin eller fikon och vatten som används som hälsokost.
En legendarisk ivrare för kruskans nyttighet var Are Waerland, och kruskan introducerades i samband med frisksportsrörelsen på 1930-talet.

Min version:
Kruska - sätter fart på magen.
Gör en glad hela långa dagen.

22 oktober 2009

Växla till intercity-fart


Äter Yvonnes goda ayurvediska middag från igår till lunch på Intercity tåg hem från Västerås till Göteborg. Åker ofta x2000 mellan Götet och Stockholm. Plötsligt sitter jag på ett lååångsamt tåg. Tyst och stilla. Verkar vara andra människor som reser här. Stämningen är vilsam.
Känner att det kryper i kroppen efter 3,5 timmar då brukar turen vara slut och jag är knappt i Falköping! Andra sidan - jag mår inte illa, som ofta på snabba X2000.
Jag blir inte ens dåsig, som alltid på X2000.
Tänker att det är bra med en annan dos av tideräkning, en annan tidrytm, särskilt när "att-göra-listan" är förskräckligt lång. Allt ska dessutom göras via datorn, som jag inte kan koppla upp här. För här är både strömlöst för datorer och internet saknas.
Så jag bli fri i en tidsficka. Onåbar.
Bryr mig inte om att koppla upp mig via telefonen.
Tillåter mig ett mellanrum, en vilolucka i tidsresan.
Den låångsamma resan går i 160 km max, medan den snabba går i 200 km/h.
Fram kommer jag i vilket fall. Till slut.

18 oktober 2009

Årstidsväxlingar utmaning för hälsan

Alltid tufft för hälsan när årstiderna växlar. Det anser både kinesiska medicinare och auyrvediska. Minns att den auyrvediska läkare som undersökte mig på Rajah Islands hälsohem i Kerala, Indien manade till uppmärksamhet vid årstidsväxlingar.
De är tuffare för kroppen och hälsan än vi anar. Ta det lugnt. Vila mer. Ät bra.
Nu när det är växling mellan höst och vinter tänker jag på det.
Kyla, hårda vindar, nederbörd, mörker tar på oss. På mig.
Likadant är det varje år.
Det som annars går snabbt och elegant, tar mer energi nu, kräver mer koncentration och ansträngning. Jobbet, relationer, livet.

Upplever en ökad känslighet, som om ett filter försvunnit.
Beror känsligheten på maten jag äter? Eller den jag inte äter längre?
Minskar köttprotein (åt fisk och fågel tills 1 juli 2009) känsligheten?
Funderar och känner efter.