06 maj 2011

Springa ensam eller tillsammans?

Ska jag springa själv eller tillsammans? Orkar jag ens springa? Är jag inte lite förkyld? Igår velade jag och fram och tillbaka i tankarna hela dagen.
Har sprungit mest själv hela våren. Det har passat mina tider bäst och är helt okey.
Ändå är jag medlem i bästa löparklubben Solvikingarna.
Igår valde jag sällskap och infann mig till klockan 18.00 vid stugan i Skatås. Hängde med i Bengt-Åkes 6 minutersgrupp (6 minuter per kilometer på platt bana). Han ledde mig och ytterligare tre kvinnor. Rena rama personliga träningen, kan man säga. Resten av gänget (mest män) ryckte loss i de snabbare grupperna.
Bengt-Åke tog oss på en fin, omväxlande terrängbana genom ett fantastiskt vackert vårlandskap, med vitsippebackar under bokträd, smala stigar som stimulerade hjärnan och benen och tillbaka. Sista biten spurtade vi. Vilken kraft vi hade kvar i benen!
Stretchade lycklig vid stugan och undrade:
Varför velade jag så. Tillsammans är ju jättekul. Och jag sprang absolut snabbare än jag brukar på egen hand.
-------------
Hämta salladen, säger jag till yngsta dottern.
Det betyder: ut och leta efter maskrosblad. I Frankrike och Italien är det vårens delikatesser, finare än odlade ruccolablad. Varför skulle vi då köpa imnporterade blad. Våra maskrosblad är ju dessutom gratis.
Där vi bor finns två sorters (I Norden finns över 900 småarter). De ena är de smalare, så kallade ogräsmaskrosorna, de andra ängsmaskrosor. Jag föredrar de breda, mer salladslika ängsmaskrosorna som jag tycker är mildare i smaken. Sköljer dem noga minst tre gånger. Smakar lite. Är de beska lägger jag dem i kallt vatten medan jag förbereder dressingen och hyvlar den ekologiska vitkålen. När det är klart häller jag av vattnet, skär dem i fina remsor och Voila! En sallad laddad med C-vitamin. Maskrosor räknas till en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation, enligt arméns överlevnads handbok.
Letar efter bra källor om näringsvärdet, utöver god C-vitaminkälla. Hittar en amerikansk sajt, där de skriver: Att en halv kopp blad har mer kalcium än ett glas mjölk. De är också en utmärkt källa av järn, vitamin A, kalium och vitamin C. När man räknar totala näringsvärde, sätter det amerikanska Jordbruksverket maskros framför broccoli och spenat.

05 maj 2011

Vilka sjukdomar kan botas med grön mat?

Klas Nilsson har skickat en länk med ett You Tube -inslag som kan inspirera alla som vill införa en vegetarisk dag i veckan i sitt liv.
Det är Dr Brian Clements på Hippocrates institutet i USA som berättar om vilka sjukdomar som kan förbättras om patienterna går från en köttrik kost till en vegetarisk.
- Diabetes, men också hjärt- och kärlsjukdomar. Med mindre mättat fett och mer grönsaker mår blodkärlen bättre, svarar Brian Clements.
Han berättar om hur de testat vad som händer i blodet på den som äter kött och fisk. Det mättade fettet orsakar en snöstorm bland blodcellerna.
- Våra inre organ är helt enkelt inte anpassade för köttkonsumtion, hävdar han.
Koll in klippet och fundera över hur du vill ha det.

03 maj 2011

Snöfall - morgonlöparens delight


Snön föll i morse och jag tvekade där jag stod i köket med löparkläderna på i morse. Backträning i detta väder?
Tänkte på alla gånger jag lämnat värmen och givit mig ut i kylan. Hur lycklig jag känt mig efteråt. En känsla som hängt med hela dagen! Tänk att jag gjorde det. Tänk att jag övervann mig själv.
Lätt för mig. Pratade med Steinar, som har en reumatisk sjukdom som gör varje morgon smärtsam tills han får igång sin kropp. Då tvingar han sig upp och ut att hugga ved.
- Med endorfinerna jag får av ansträngningen mår jag bättre, berättade Steinar.
Jag mår också bättre av endorfinerna i kroppen.
Det är dem jag jagar på morgonturen, även när snön faller över vårblommorna en majdag.

02 maj 2011

Lycklig över tiden

Kallt ute igår. Tvekade hur jag skulle springa. Skönheten avgjorde.
Maria har sagt att turen runt Stora och lilla Delsjön är så vacker i krispig grönelegant vårskrud. Har märkt att jag lätt fokuserar på kroppen, ömmande tår och brist på ork när banan är flack och trist. Om landskapet är vackert däremot, om banan är omväxlande och kuperad, hinner jag inte grubbla eller känna efter. Jag bara är. Så turen runt sjöarna blev perfekt.
Blev själv förvånad över att 14,85 kilometer gick på 1,31, fast jag sprang ensam. Eller kanske just därför?

01 maj 2011

Långlöpning i maklig takt

Vaknade vid halv fem av vindens sus i björken ovanför mig. Morgon!
Tung och trött i kroppen efter hårt fysiskt arbete med att göra båten i ordning för sommarens segling.
Bävar inför dagens planerade löpning.
Tänker göra som Erik Östbye, följa Ernst Van Aakens metod att springa långsamt, mina planerade 15 kilometer. Kör träningsschema efter S:t Eriks modellen i Paul Gustrins bok Pulsträna. Det innebär långlöpning söndag, fartlek på måndag (6-8n km), lätt löpning onsdag (7-9 km) och återhämtningspass på fredag (3-5 km). Det hjälpte mig till fin form inför förra årets Göteborgs-varv.
Minns inte om det kändes lika tungt då, som det gör nu.
Nu är det bara 20 dagar kvar. Önskar att jag hade känt mig i bättre form. Tån är nästan läkt. Men är mig tung i huvudet. Kanske påverkar kemikalierna som virvlade i luften vid båtjobbet igår?
Ska jag fasta för att komma i bättre form?
Funderar på saken medan jag byter och och laddar flaskorna med grönt te och vatten.