24 december 2011

Kärlek till dig själv i julklapp

Strålande julaftonsmorgon. Kring 8 grader varmt och klart väder. Solen är blyg och kommer knappt över skogskanten. Men den skiner med imponerande kraft. Piggar upp mig och alla andra som tagit sig ut på en löparrunda på julaftonsmorgonen. Tänker på dagarna jag nyss tillbringat hos min syster, som bor vid foten av norra Bohusläns branta berg. Vi talade om självförtroende vid brasan på kvällen efter bastun. Hon brukar säga till sina konststudenter att de måste skapa en jämbördig kämpe till sitt kritiska jag som sitter på ena axeln. Sätt en som stödjer dig, som älskar dig och som säger att du visst kan, att du visst duger på andra axeln. Bra råd tycker jag, som brottas med en självkritisk typ periodvis. Ska ge mig själv en kärleksfull röst i julklapp. Du duger som du är! Så mycket lättare löpsteget går om jag är okey precis som jag är. Jag behöver inte springa snabbare, med annorlunda steg eller i mer kuperad terräng. Såhär på platta raka 8:an i Delsjöterrängen i den takt jag har lust med duger bra. Kärlek till dig själv, precis som du är, vill jag ge dig i julklapp också.

22 december 2011

Vad ska jag äta när jag tränat på lunchen?

En energikaka att ta till när kraften tryter. Den är otroligt smaskig och höjer garanterat energin i kroppen. Anica, en av mina underbara körvänner har fått en ny passion. Hon tränar på lunchen. Hennes arbetsplats ligger alldeles nära ett gym där hon kan välja på olika träningar, som Zumba, Pilates, Yoga och mycket mer. Efter träningen på 45 minuter är det dusch och tillbaka till jobbet. Då är hon hungrig! Men har ingen tid att äta. Vad ska hon göra? Kanske en energybar, föreslår jag, som haft det som reserv ibland. Gör egna efter recept jag hittade i tidningen iForm för några år sedan. En av dem är en återhämtningskaka, precis en sådan Anica kan behöva för att klara sig. ”Kakan är skräddarsydd för minuterna efter styrketräning och intensiv konditionsträning. Här ger den kroppen allt som den behöver för att bygga upp musklerna igen. Ät kakan senast 30 minuter efter att du är färdig med träningen. Därför fungerar den. Proteinerna verkar som byggstenar för den slitna muskelvävnaden, medan kolhydraterna fyller reserverna med energi och förenklar upptagningen av proteiner. Flavonoiderna (kraftiga antioxidanter) bekämpar inflammation i de skadade musklerna så att du blir mindre öm. Recept (ca 15 kakor) 100 g cashewnötter 200 dadlar 160 g grova havregryn 40 g kokosmjöl 3 msk amino-complex vassleproteinpulver 2 msk kakaopulver 2 äggvitor 4 msk solroskärnor 100 g torkade russin Marinad 1 dl akaciahonung 1 dl creamy jordnötssmör 0,5 dl kokhett vatten Såhär gör du: Hacka cashewnötter och dadlar i små bitar. Knåda ihop alla ingredienserna (utom dem till marinaden) till en mjuk massa. Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna, häll ner det kokheta vattnet och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt och ta av pannan. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä en ugnsfast form (34x20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Använd en bit av bakplåtspappret till att göra ytan helt platt. Grädda massan på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i cirka 15 kakor på var och en 67-75 gram och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem ytterligare 20 minuter i 150 grader. Näringsinnehåll per kaka (70 gr) Energi: 298 kcal Fett: 12,8 gram Protein: 9,8 gram Kolhydrater: 38,8 gram Kostfibrer: 4, 6 gram. (hämtat från tidningen IFORM nr 5 2009, skapat av matskribent Anne Larsen och näringsexpert Martin Kreutzer.)

19 december 2011

Vad är det för fel på socker?

Vad är det för fel med att äta socker, undrade arbetskamraten Anders. Han dricker inget kaffe, inget te, men en flaska Coca cola varje dag. Det är hans njutning. Klart han kan fortsätta att göra det. Men kan han inte få kicken av något annat, undrar jag? Färsk frukt ger honom också socker, men ett nyttigare socker, fruktsocker i perfekt förpackning med mineraler, vitaminer och nyttiga safter. Vitt raffinerat socker ger oss ingen näring. Det är inget vi behöver för att leva. – Men är det farligt? envisas Anders som gärna vill fortsätta njuta av sin dagliga Cola. Argument mot socker: Det är beroendeframkallande. Du blir tolerant mot smaken, vilket innebär att du vill ha mer och mer för att bli nöjd. Begäret innebär att du riskerar att förlora kontrollen över ditt sockersug. Om du inte tror att du är beroende: sluta då med socker under en vecka och se vad som händer. Märker du ingen skillnad: Lucky you. Då kanske du tillhör de mindre känsliga. Men blir du orolig, överdrivet trött, grinig och kitslig – då tillhör du de många som är extra känsliga för sockerstimulansen och då är det ännu viktigare att du drar ner på dosen. För en alltför sockerrik kost minskar vår känslighet för socker i blodet. När känsligheten minskar ökar kroppens insulinproduktion. Efter en tid riskerar insulinet tappa sin fulla effekt och blodsockernivåerna stiger. Insulinet, som är vårt mest fettbildande hormon, leder i stora mängder till fetma. Så kanske är det dags för nya tag efter julhelgerna: Sockerfasta?