03 juli 2009

Experimentera med sig själv

Vilka kostråd ska man följa? Vem kan man lita på? Kan jag lita på Are Waerlands idéer om vegetarisk kost?
Visst håller hans idéer för en kritisk granskning, tyckte läkarkollegorna vid 100-årsminnet av hans födelse 1976. De kollade hans råd mot vad modern vetenskaplig forskning visat/belagt. De fann inga fel.
Han hade rätt med att det är viktigt att ha fart på magen. Vegetarisk kost gör det lättare. I mage och tarm finns vårt immunförsvar. Är magen i fin form, är kroppen det.
Så hur farligt kan det bli att följa hans råd? Hade såklart varit enklare om det funnit stora studier som bekräftade hans kost. Men hur vet jag om det passar mig och mina behov?
Varje individ är unik. Men det enda som intresserar mig är ju att jag mår bra. Inte att 2 500 andra gjorde det.
Så jag ger hans idéer en chans.
Första steget är kruskagröt på morgonen.
Läser hans recept:
1 dl russin (helst sådana med kärnor i) blötläggs i 4 dl vatten kvällen innan. Koka upp 1 dl havregryn (ekologiska icke ångpreparerade) och 2 dl kruskakli i blötläggningsvattnet( Hittade hemma i min livsmedelsaffär). Koka 1-2 minuter, dra av från plattan. Låt svälla invirad i handduk 30 minuter till en timma. Ät med mjölk och färsk frukt/eller sylt.
Får se vad jag tycker om smaken i morgon.

02 juli 2009

Hur mår jag?

Hur skulle jag beskriva mitt mående i vardagslivet? Utgångsläget?
Ofta trött, trots att jag är noga med att sova från 10.00 – 6.00.
Även om jag äter bra på jämna tider känner jag mig ofta kraftlös. Uppsvullen i magen. Efter en måltid inte ovanligt med illamående och huvudvärk. Särskilt fet tung mat. Sug efter nåt annat. Sött? Gäspar till jobbet på morgonen. Gäspar på hemväg. Vill gärna ta en tupplur mitt på dagen.
Svårt med minnet, pinsamt svårt. Korttidsminnet är uselt. Be mig inte räkna i huvudet - blir det ens rätt? Okoncentrerad – svårt fokusera och koncentrera mig i jobbet. Svårt att tänka bra helt enkelt.
Tappar lätt modet och orken.
Något måste göras.
Are Waerland menar att genom att äta allt och mångsidigt skapas känslor av olust, kraftlöshet och matthet en kort en tid efter intagen måltid.
Precis så känner jag det.
Lyxproblem i en värld av överflöd?
Javisst.
Men där är jag.

28 juni 2009

Dags för ny enklare matstil

Läser vidare i Are Waerlands bok, allt mer fascinerad. Han har gjort ett 13 årigt experiment med en mycket förenklad kost. I princip gäller samma helt vegetariska innehåll i måltiderna frukost, lunch och middag dag efter dag.
"Härunder har mitt hälsotillstånd oavbrutet förbättrats; den fysiska och psykiska energin blivit nästan outtömlig, alla trötthets och olustkänslor försvunnit, samt livslusten, optimismen, tankeförmågan, minnet , intuitionen, vilje- och tankekraften stegrats."
Jodu, det skulle passa mig, som numer ofta gäspar på cykeln till jobbet och hem. Och som alldeles för ofta (särskilt om jag ätit "som alla andra" d v s fisk, kyckling, ägg) har problem med magen.
Han menar att fullvärdig enahanda föda passar oss bäst. Den får sprutt på magen och ger oss alla näringsämnen vi behöver, inte minst de viktiga järn och kalk.
Hans skäl är att kroppens krav på näringsämnen är desamma och körtlarnas arbete förenklas ju mer enahanda och fullvärdigt ett födoämne är. Låter logiskt.
Friska naturfolk brukar äta enkelt. Samma, samma dag efter dag. Kolla massaierna eller de ryska steppfolk som lever på det naturen ger.
Enkelhet tilltalar mig.
Kanske är det dags för ett experiment?
Simplicity.