23 januari 2010

Kruska till brunch?

Blir det inte tråkigt att äta samma mat jämt, fråga många?
Fil och müsli till frukost, kruska till lunch råkost och rågmackor till middag. Det låter urtrist, medger jag, för oss alla som skolats att VARIATION är honnörsordet.
Jag är väl en enkel själ, men nej det bli inte tråkigt.
Det förenklar mitt liv. Jag slipper komma med nya kreativa beslut om dagens lunch eller middag. Förnyelse får jag av den frukt jag äter till kruskan: päron eller kiwi, eller rårörda lingon, eller blåbär och hallon.... vanlig mjölk eller sojamjölk.
Are Waerlands idé var att följa i friska folkslags spår: De åt ofta samma enkla basföda dag efter dag (mycket rotsaker, grönsallad, rågbröd bakat på surdeg, frukt och de drack inte läskeblask utan vatten) och var dunderfriska tills de dog.
Vi är biologiska varelser som mår bra av naturlig mat. Inte mat som är tillverkade eller preparerade i fabrik, eller dekorerats med en massa E-tillsatser för att smaka, lukta och se bra ut.
Simplicity.
Men, problemet är den sociala aspekten.
Vem vill bli hembjuden på en brunch med kruska?
Arbetskamraten Erik åt kruskan en dag, som alternativ när han glömt ta med matlåda och han tyckte den var förvånansvärt god. Men annars har jag inte provat bjuda någon.
Jag och min kropp mår bra av denna mat. Fantastiskt bra. Bara jag tänker på att min lunchkruska väntar vattnas det i munnen. Vet hur gott det är, hur mätt och nöjd jag blir och hur länge mättnaden håller mitt blodsocker på jämn nivå.
Nästa gång ska jag svara:
Nej, jag tycker inte det är trist att äta nästan samma dag efter dag.
Jag gillar att sova i samma säng natt efter natt också.

22 januari 2010

Transformation till frukost, någon?


På resa, men frukosten blir den vanliga. Fast i nya vackrare kärl.
Först en kopp (kolla in vackra koppen Åsa Lo valde till mig!) citron te. Citron som pressas i kokt vatten+kallt vatten för att det ska bli ljummet. Hjälper njurarnas reningsarbete om morgonen.
2,5 dl filmjölk, ett äpple i klyftor och en deciliter vetekli (lätt och käckt att ha med på resa).
Lätt frukost är bra, menade Are Waerland, då kroppen rensar ut om morgonen. Att morgonen är kroppens utrensningstid menar de ayurvediska läkarna. Vad anser skolmedicinarna? Har kroppen dygnscykler? Måste kolla det.
Clas Nilsson, vegetarian och råkostare ringde. En av anledningarna till att inspirerades av Waerland var att han uttryckte sig så poetiskt: Väd sägs om denna hyllning till den hälsorörelsen han skapat?
"Livet är icke - det bygges.
Livet är en ständigt fortlöpande skapelse, ett tidsbundet drama, i vars olika akter vi är de medskapande. Livet dör evigt och förnyar evigt sig självt. I livsförnyelsen har vi lösenordet.
".
Gammaldags. Javisst.
Högtravande? Javisst.
Men ändå, en tanke som kanske lockar till transformation: Livet är icke det bygges. Varje morgon finns en ny chans till bygge. Hälsans.

21 januari 2010

Motion färskvara

Inspirerad av min egen längtan och Petra Månströms bildinslag i sin marathontränings-blogg i SVD stack jag ut på en 8:a kilometersrunda igår i skymmningen.
Tungt underlag. Som blöt sand i snömodden. Har inte sprungit på veckor. Promenerat och åkt skidor, ja men inte sprungit.
Uppåt fem kilometer i backarna vid västra långvattnets trappor var jag uppvärmd och munter. Prövade till och med lite spurter, för att kolla min pulsklockas kapacitet. Som tur bar det neråt sedan. Hörde själv hur tunga stegen blev. Kände i hela kroppen:
motion är färskvara.
Känns som om jag hela tiden är nybörjare. Det är stimulerande, utmanande. Men också frustrerande.
Vore så himla skönt vara en hind med vingar på löpningarna i skogen.
Kanske om några månader, med mer färskvara i benen. Alltså minst tre gånger per vecka och cykling till jobbet.
Då borde inte steget var tungt så att det frestar på knän och höfter utan rulla mjukt som på en elegant dansares, steg för steg. Jag drömmer om det.

20 januari 2010

Yoga med öppet fönster

Klurigt att få till utomhusträning i vintervädret.
Underlaget är för halt och moddigt att cykla i.
För blött att åka skidor på. Farligt halt att löpträna på. Går knappt att promenera.
Satsade på långpass yoga hemma i morse istället. Öppnade balkongdörren ut mot trädgården och lät morgonluften från skogen fylla mina lungor medan jag gjorda mina vanliga Iyengarövningar.
Inspirerande att lyssna på Kropp&själ på radion om hur kundaliniyogas andningsövningar används för hjärtpatienter. Med djupandningen kan de kanske till och med slippa medicinering. Heja Göran Boll på Medicinsk Yoga som tar kunskapen om yoga in i hjärtrehabiliteringen.
Tänker att jag avslutar dagen med några djupandningsövningar efter kören ikväll.
Då blir man såååååååå lugn.

19 januari 2010

Årlig kroppsbesiktning?

Nyss varit på bilbesiktningen. Mannen var noggrann, lyste, knackade, knappade, tutade, bromsade. Kollade underredet, bromsarna, utsläppet, allt ni vet.
- Som hos tandläkaren, kommenterade jag.
- Fast det gör inte lika ont, sa han.
För mig brukar det inte göra ont hos tandvården. Tycker de årliga kontrollerna där jag går hos Frisktandvården är strålande. Studsar ut på stan igen med gnistrande tänder efter finputsningen hos hygienisten. De kallar sig tand-vård. Vård av tänder.
För kroppen heter det sjukvård. Tänk på namnet sjuk-vård. Vård av sjuka. Inte vård av friska, eller friskvård.
Varför kallas inte vi människor till årlig besiktning av kroppen?
Bilarna tar vi hand om och tvingas ta hand om, för att de inte ska bli farliga för oss och omgivningen. Smart för med kontrollerna kan små skavanker upptäckas i tid, innan de blir farliga.
Skulle gilla om det fanns ett bra statligt subventionerade avtal att göra med en friskvårds-mottagning för årlig kontroll.
Då skulle små skavanker inte behöva bli stora innan vi kommer på dem.
Skönt för oss själva och för samhället.

17 januari 2010

Skidtur och vetegrässhot

Du är så spänstig, sa Marit, när jag berättade om morgonens skidtur i solskenet.
Enkelt att vara spänstig när man har ett uppdrag, tycker jag. Visserligen självpåtaget: nämligen att kolla om Waerlands levnadsråd är något att ha och om de leder till fulländad hälsa. Men ändå!
I min utforskning är daglig motion ett måste.
Att sticka ut är lätt, för jag bor i skogsbrynet. Nära löparbanor, skog med stigar och sjöar. Att behöva ta mig genom en stor stad hade gjort steget större.
Skogsturer är rena påfyllningen för kroppen, men lika mycket för det inre välmåendet. Gnäll och självkritik upphör efter en tur i skogen, vare sig det är per promenad, löpning eller skidor. Vad spelar allt det där för roll?
Igår blev det sex varv med skidor på islagd tjärn. Visst är det härligt, sa en kvinna med lysande ögon, när våra vägar löpte parallellt. JO!
Hemma blev det vetegrässhot.
Klippte av halva odlingen som står i fönstret. La i mixern med knapp deciliter vatten. Silade härligheten genom sil.
En mörkgrön shot. Den satt fint innan maten.
Funderar på att skaffa en vetegräskvarn. Priset avskräcker dock. Blir nyttan så mycket sämre i mixern?
22:a dagen utan kaffe
Fördel: Uppskattar de fina nyanserna i min morgondryck: te på egenplockade svartavinbärsblad.