09 mars 2011

Meditation minskar cellernas åldrande

Att sjunga mantra en stund på dagen är inget för mig. Inte idag i alla fall. Kanske senare i livet, vem vet vad man får lust med?
Men att ta en stund i tystnad varje dag vare sig det blir en tupplur, tjugo minuters meditation eller att jag lyssnar på instrumentell musik är bra.

Läser i SvD idag att 2009 års nobelpristagare i medicin Elizabeth Blackburn var nyfiken på hur meditation och mindfulness påverkar oss på cellnivå.
"Hon undersöker om meditation kan minska takten på cellernas åldrande genom att minska genomslagskraften av negativa emotioner som rädsla och nedstämdhet. Resultaten tyder på att det är så".

För mig räcker Carolines och andra vana meditatörers berättelse långt.
De känner sig mer tillfreds när de mediterar än annars. Det låter bra.

08 mars 2011

Gayatrimantrat

Underbart att komma till en meditativ avslutning på en hektiskt arbetsdag igår.
Landade på Göteborgs Kundalinicentrum för att prova nya former av meditation. Lugne ledaren Per lärde oss Gayatrimantrat, som ska öppna hjärtchakrat.

Tyvärr hade jag satt på larmet på min telefon för att inte missa tiden, så mitt i sångstunden av mantrat hörde jag klocktonerna klinga från mitt larm.
Telefonen var såklart avstängd, men larm går ju igenom. Generat fick jag ta mig upp från meditationsstolen och galoppera iväg för att stänga av klocktonerna. Visserligen harmonierade de väl med musiken vi sjöng efter, men sedan fortsatte mitt hjärta dunka. Stängde jag av mobilens ljud i all hast, eller satte jag på den igen. Tänk om någon ringer?
Nästa gång ska jag komma larmlös.
--------------
För övrigt springer jag en kort sväng varje morgon, avrundar med armhävningar i vardagsrummet och yoga. Ljuvlig start på dagen att pumpa lungorna fulla med frisk luft.

06 mars 2011

Kaffe det nya köttet?


Nässeljakt med saxen i högsta hugg.

Kaffe har blivit det nya köttet för mig.
Det luktar gott. Mycket gott och väcker trevliga minnen.
Men där är det stopp.
Kött äter jag inte längre.
Och inte dricker jag kaffe.
Beskan lockar mig inte.
Är så glad över att jag plockade blad i somras. Älggräs, svartavinbärsblad, citronmeliss nässlor och ängsmynta. Nu finns de i påsar och kan blandas efter behag.