23 juli 2010

Yoga på Ängö brygga

En inbjudan till yoga på Ängö brygga är svår att stå emot. Gick de sex kilometrarna dit i den tidiga morgonen.
Yoga på bryggan med 24 andra, medan linfärjan brötade strax bredvid och båtarna sladdade förbi i det strömmande vattnet förvånade över synen kanske? Mötte vänner i gänget som jag åkte på dans med till Lysekil för länge sedan. Vi sträckte oss i solhälsningen och många fler välkända övningar och avrundade med avslappning i Savasana en timma senare.
- Förr tränade vi aerobics, nu är det yoga, sa de som bor heltid på ön.
Kändes konstigt att yoga blivit en träningstyp för var man. Minns hur hånad jag blev i början på 70-talet, jag kallades en ”navelskådare”. Det var inget bra i vare sig politiska eller progg kretsar kan jag lova.

Tog kuststigen tillbaka.
Belönades med smultronbacke i första kröken, senare bron mellan Ängön och Flatön, hemåt.
Sammanlagt över tretton kilometers vandring och jag somnade i hängmattan till Sommar med OS-mästarinnan i curling Anette Norling. Hon berättade att de fyra i laget valde fyra ledord för sitt samarbete:
Glädje
Positivism
Trygghet
Fokus
Smakar på dem.
Känns som de lyser av ljus och luft. Laddade med energi för vinst.
Något för mig att anamma för kommande året? För motto måste man ha för att vinna.

22 juli 2010

Kick av löparkaka

Ibland behövs något uppiggande innan träningspasset. Ett recept ur tidningen iForm har givit mig ett recept på energybar som jag gillar.
Kakan är perfekt som förberedelse inför löparrundan om du äter den 15-30 minuter innan. Jag brukar ta en direkt när jag kommer hem efter jobbet och ska ut på ett träningspass. Du kan också ta den som energikälla under tiden. Men ska du äta den under ett längre löparpass, behövs vätska. Det vet jag som prövat. Utan massor av vatten är det svårt få i sig denna kolhydratrika bar. Den landar fint i magen och ger inga problem med matsmältningen.
Kakan är hämtad ur tidningen iForm. Såhär skrev de i iForm:
”Kakan är fylld med kolhydrater av hög kvalitet, som levererar bränsle till hjärna och muskler. Vi har också tillsatt proteiner och en smula fett som säkrar att energin upptas lite i taget, så att ditt blodsocker håller sig stabilt när du springer. Proteinerna skärper din koncentrationsförmåga så att du kan hålla fokus hela vägen.
Med de orden i tankarna har jag tagit med mig dessa hemgjorda bars på turer över 15 kilometer, vare sig det handlar om löpning, eller som i vintras skidåkning. De ger mig perfekt tillskott efter halva sträckan och jag får ny energi att fullfölja det jag planerat.
Jag har till och med bjudit på kakorna som fika på vårt torsdagsfika på jobbet. Succé kan jag lova.
Recept (ca 30 kakor)
50 pekannötter
150 g soltorkade fikon
125 g soltorkade aprikoser
80 g speltflingor
40 g kokosmjöl (har tagit flingor, eftersom jag inte hittat mjöl)
50 g pumpakärnor
80 g fiberhavregryn
3 tsk nyponpulver
3 tsk finriven ingefära
60 g torkade tranbär
2 msk ljusa sesamfrön
Marinad
1,5 dl fast honung
1 dl creamy jordnötssmör
0,5 dl kokhett vatten

Gör såhär:
Hacka pekannötter, fikon och aprikoser i små bitar. Knåda alla ingredienser, utom de som är till marinaden. Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna och häll vattnet över och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och bred ut massan. Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i 30 kakor och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem i 20minuter i 150 grader.


Kommentar:
Jag har hoppat över eftergräddningen på högkant och det har blivit ännu bättre tycker jag. De höll ihop fint ändå. När jag är klar lägger jag några i frysen. Andra sparar jag i skafferiet eller ger bort. Min bror, som gillar att springa fick några som present.

21 juli 2010

Skörda i rättan tid

Nu är det dags att skörda bär. Blåbärskörden beräknas enligt SLU, Statens lantbruksuniversitet bli högre än normalt i mina trakter i Götaland. Tack vare snötäcket blev fjolårsskotten på blåbärsbuskarna skyddade från frostangrepp och mot betande vilda djur.
Men när ska man plocka bären? Än är många av blåbären mer rödlila än blåa och skulle behöva några soldagar till för att bli perfekta i smaken.
Skördetiden är betydelsefull för att vi ska få den högsta halten näringsämnen. det visar mognadsstudier som SLU gjort av havtorn. Halten c-vitaminer var 25 procent lägre hos bär som skördades nitton dagar en senare än i den första skörden. En flavonid quersitin minskade med hela femtio procent vid senare skörd.
Det gäller alltså att plocka bären när de är på toppen av sin mognad för att få ut bästa näringsvärdet. Tidigt på säsongen är att föredra, tolkar jag fynden från SLU. Att plocka tidigt på förmiddagen, soliga dagar gäller kryddväxter, så varför inte bär? Plockar du själv kan du ha större koll på skördeplatsen, att den är långt från vägar och andra skadligheter och kan välja att plocka dem precis när de är mogna.
En annan faktor att ha med i beräkningen är att antioxidativa ämnen (innehållet av antioxidanter) som vi behöver för att hantera de skadliga fri radikalerna, och total antooxidativ kapacitet (uppmätt vid olika typer av experiment) inte behöver vara parallella.
Enkelt uttryckt: Ett bär behöver inte vara nyttigt bara för att det innehåller nyttiga ämnen. För många av superbären, från andra länder finns inga studier gjorda av vårt upptag av de nyttiga ämnena. Att de innehåller nyttigheter behöver alltså inte betyda att vi kan tillgodogöra oss ämnena i dem.
Tills vi vet mer håller jag mig till svenska blåbär.
De tillhör släktet skogsbär som har 450 arter, varav fem växer vild i Sverige. Kusinerna är lingon, (Vaccinium vitis-idaea), tranbär (Vaccinium oxycoccos), odon (Vaccinium uliginosum) och dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum) (från www.nyfikenvital.org).
Odon finns också i massor här på kusten och de ska också ges plats i mina plockburkar. Lärde mig som liten att de var farliga, men det stämmer inte alls. Däremot är de inte lika smaskiga som vanliga blåbär.

19 juli 2010

Vita tänder av Are-kost?


Vilka vita tänder du har!
Sade en vän som jag inte sett på länge.
Ja, instämde en annan, det tänkte jag också på.
Kanske hör det ihop med att jag är brun nu på sommaren. Kontrasten blir bättre mot ett brunare ansikte? föreslog jag.
Eller har de rätt, att tänderna faktiskt är vitare, kanske beror det på Are-dieten? slog det mig jag senare.
Några av de värsta färgande bovarna är kaffe, te och vin. Dem har jag uteslutit ur min kost. Vet att jag är en ”easy stainer” som en tandläkare, jag mötte en gång, sa. Det räcker att jag dricker ett glas rött vin (eller druvsaft) så blir mina tänder mörkare. Likadant med kaffe: för varje kopp blir det en liten hinna att borsta bort. Med de många koppar jag drack förr hade tänderna inte en chans förbli ljusa och vita.
Eftersom jag lätt blev trött och hängig och infektionskänslig och trodde jag hade järnbrist drack jag emellanåt Blutsaft vintertid. Den ger också lätt mörknande beläggning, visste min tandhygienist Terese.
Blutsaft behöver jag inte numer, tycker jag.
Förutom att utesluta matvaror som färgar tänderna kan man äta det som stärker dem. En holistisk tandläkare jag träffade i USA för många år sedan lärde mig vad som är bra att äta för att stärka tänderna och minska färgande beläggningar. Bland annat sa hon att det är bra att göra som fransmännen. Numer gör jag gärna som dem: tar en bit ost efter middagen. Ostens kalk gör att syreangreppet på tänderna avstannar och kalket kan repareras.
Bra tandstödjare är också sesamfrön (oskalade) som är laddade med kalk. En näve efter måltiden rekommenderas. De är smaskiga som pålägg också.
Letar efter fler tips och samband.
Kan det vara grönsakskosten i sig också?

Precis som med viktnedgången är det med de vitare tänderna.
Det är trevliga bieffekter, som jag inte ens räknat med när jag ändrat kost.

18 juli 2010

Rena rama ortorexin?


Plockar blåbär och väger dem för att se hur mycket 70 gram blir. Det är den mängd antioxidanter vi behöver per dag, enligt professor Charlotte Erlanson Albertsson. Varför inte ta in de 70 grammen som knappt 1 dl blåbär på yoghurten till frukost?


Nu är jag mätt. En tidning av det slaget räcker för mig, säger Marit som lånat en av mina hälsotidningar.
Själv blir jag lätt mätt på inredningstidningar eller modetidningar. Ett nummer av flärd så är min kvot fylld, så jag förstår hennes känsla.
Hälso- och träningstidningar däremot kan jag läsa massor i bara farten. Prenumererar på flera, men har nu varit på biblioteket och lånat tio nummer av iForm.
Jag får inte nog. Mer notiser om vad senaste forskningen visat, eller bästa sättet att träna inför ett långlopp, eller tips om proteinladdade smothies triggar min fantasi. Det är oavlåtligt spännande. Kanske är jag knäpp, som har denna dragning åt sunt leverne?
Lider jag av ortorexi?
Kollar begreppets betydelse: Fixering vid hälsosam livsstil, präglad av överdriven träning och lågt näringsintag, enligt Wikipedia.
Absolut upptagen av hälsosam livsstil, men fixering? Nej fixerad är jag inte, bara intresserad, enligt min egen analys. Det har jag varit sedan jag var sjuk som liten: Hur håller man sig frisk är en högst aktuell fråga för den som lätt blir sjuk.
”Livsstil präglad av överdriven träning”, nej det tycker jag inte. Åtminstone inte jämfört dem dem jag omger mig med. Men tränar gör jag gärna och ofta, även om det inte alla gånger behöver vara så prestationsinriktat. Har lagt pulsbandet och pulsklockan hemma de senaste gångerna, eftersom jag är vill att springandet ska ha en känsla av lek och lust, särskilt på semestern. Springa är roligt, eftersom jag kan få se nya ställen och samtidigt få träning.

”Lågt näringsintag”, tja de som ser mina tallrikar till frukost, lunch och middag skulle knappast tycka att det var särskilt lite. Aptit har jag alltid haft. Kalorier har jag aldrig räknat, vet bara att löpning kräver mat, bra mat.
Min egendiagnos ger mig själv beskedet: Du lider inte av ortorexi. Eftersom jag skriver om hälsa och medicin är mitt intresse för hälsa ett sätt att empirisk undersöka hur hälsosamma påståenden påverkar mig själv. Så enkelt är det.
För den som är oroad över om man drabbats av ortorexi finns ett test att göra:
Testet visade att jag inte behöver tvivla. Åtminstone den diagnosen stämmer inte på mig....