02 september 2011

Anmäld till Göteborgs Maraton


Nu. Har. Jag. Gjort. Det.
Anmält mig till ett MARATHON.
Betalade in anmälningavgiften igår.
Det känns stort. Minst lika stort som när jag anmälde mig till Göteborgsvarvet första gången.
Valde Solvikingarnas Göteborgs Marathon, som är den 8 oktober.
- Åh den tråkiga banan, stönade min kusin Tobbe när jag berättade om mina planer för honom. Den är så platt och fy för att springa två varv på samma bana.
Själv skulle han till Berlin Marathon den 24 september.
Men jag står fast vid mitt beslut.
Det är perfekt att välja hemmaplan för ett första försök.
Dessutom är det klimatsmart: inga flygresor eller dyra övernattningar krävs.
OM jag skulle tröttna (för att banan är för trist?) får jag väl se det som ett bra träningspass, hur långt jag än sprang.

----------
Kom gärna till Bok & Bibliotek den 24 september klockan 15.00 och lyssna när jag berättar om kommande boken Jakten på den fulländade hälsan.

30 augusti 2011

Vågar man träna för hjärtat?


Lugn löpning på en strand vid St Malo i Bretagne.

Ny studie visar att hård träning är farlig - för män. Det kan skada hjärtat och ge hjärtflimmer. Hur hård träning påverkar kvinnor vet man inte eftersom inga sådana studier gjorts.
Pratar med Tomas på jobbet om rönen. Han har just börjat springa igen enligt ett schema på Jogg.se. Målet är att ta milen på femtio minuter inom åtta veckor. Låter inspirerande. Båda tycker att forskningen väcker frågor. Vi tänker inte sluta springa på grund av den. Vilken slags träning handlar det om? Vad är hård träning? Vilade de emellan sina pass? Hur levde de sitt övriga liv?

Själv tränade jag intervaller med Solvikingarna igår. Blev genomvåt av hällregn redan på vägen dit. Skulle det bli träning av, undrade jag. Självklart, sa Emma som ledde träningen i lugna gruppen.
Intervaller är verkligen hård träning. Pulsen taggar snabbt upp. Men vi börjar och avslutar med två lugna kilometer. Efteråt sprider lycksaligheten ut sig i kroppen och soffan hemma med sen middag i knäet är ljuvligt.
Tror inte att hård träning är så farlig om man lyssnar på kroppen. Och tar vilodagar. Men ska för säkerhetsskull läsa på om Maffetons metod. Denne man menar att lågintensiv träning är bästa metoden.
Träna efter pulsen. Utgå från 180, dra bort din ålder och du har den puls du ska springa efter.För min del skulle det bli 180-55=125. Det låter som gång, men ska försöka. Bara för skoj skull.

29 augusti 2011

Jag är här nu!


Franska druvor.
Känn underlaget du sitter på! Upplev Hur din kropp möter golvet.
Jag blev arg, när en av ledarna på yogakursen i Ängsbacka sa så. Det var vid samlingen då vi skulle hedra och sörja offren vid Utöya, dagen efter den 22 juli.
Jag tyckte det var onödigt att fundera över oss själva, och underlaget vi satt på när vi bara ville gråta.
Sedan dess har jag ofta tänkt på hennes ord.
Och då, sedan jag lugnat ner mig tyckte jag det var skönt i vår förtvivlan att landa i något så enkelt som att fokusera på hur underlaget kändes. Att förankra sig.
Nu, tillbaka från en turbulent vecka som cykelcoach i Paris återkommer hennes ord till mig.
Känn underlaget! Behöver uppleva i hela mig att jag landat igen. Hemma. Här.
Nu.
När hemmalivet, vardagsbestyren, allt som ska göras faller över mig igen, försöker jag finna ro in detta enkla: Känn underlaget.
Så jag tog på mig mina fivefingers och stack ut i skogen och kände.
Steg för steg erövrade jag mitt nu. Jag är här nu.