26 juni 2009

Har Are Waerland rätt?

När jag reser brukar jag få några följeslagare. Stopp i magen, svullenhet och på det huvudvärk, illamående, nedstämdhet och trötthet. Så också nu. Efter sex dagar utan mina vanliga matvanor och rutiner mår jag inget vidare. Är det blodbrist? Eller helt enkelt bara vanligt stopp? När jag vankade runt i det lånade huset faller blicken på Are Waerlands bok Den stora kraftcentralen. Faktiskt utgiven här i Stockholm 1937. Klart att Irene har den i hyllan, ett av våra gemensamma intressen är just kost.
Läser hur han fördömer vitt bröd, vitt socker, kokt mat som näringsfattigt och förödande för magen.
För stopp finns bara ett råd: Fasta. Och mycket vätska. Han skriver i versaler och fetstil och är både inspirerande och saklig när han dissikerar hur de vetenskapliga skolmedicinska studierna är gjorda som hävdar att vitt bröd är nyttigare, mer lättsmälta för människan, NÄR DET ÄR PRECIS TVÄRTOM.
Jag, som läste honom när jag först blev vegetarian för 35 år sedan påverkas nu igen. Jag vill må bra. Alltså bara två koppar grönt te före min löparrunda. Få se om kraften återvänder.

25 juni 2009

Jakten på den fulländade hälsan

Presentation. Jakten på den den fulländade hälsan driver mig.
Som barn var jag klen.
Halsfluss, scharlakansfeber, körtelfeber. Sedan reumatism.
Det som skrämde mig mest med sjukdomarna var tröttheten och ofriheten som sjuk. Beroendet.
Lade om kosten till vegetarisk. Fann att det hjälpte. Sedan dess har jag fortsatt söka Den fulländade hälsan.
Via kosten. Med yoga och meditation. Löpning och cykling. Genom att tänka positiva tankar och via litteraturen. De senaste åren i jobbet som journalist har jag hämtat mycket uppslag i forskningen. Och under alla år genom att lyssna på andras berättelser.
Den som är frisk är fri.
Men vem ska man lita på? Vilka har rätt? Fettfrikost eller massor av fett? Kolhydrater eller inga alls? Är det viktigaste att äta mat med massor av vätska, som nya rön visar?
Jag smyger ut i morgondaggen, en solig juninmorgon för att påbörja en årslång jakt på
den fulländade hälsan...