11 juli 2012

Alkohol mot reumatism

Ny svensk studie om att alkohol kan skydda mot reumatism. De kvinnor som drack måttliga mängder alkohol (ex vis några glas vin i veckan i veckan) hade mindre risk att utveckla kronisk ledgångsreumatism. Spännande. Förklaringen skulle vara att alkohol minskar kroppens produktion av inflammatoriska ämnen.
Men än har forskarna för lite kunskap för att rekommendera alkohol i förebyggande syfte.
Färgglada grönsaker innehåller också antiinflammatoriska ämnen.

08 juli 2012

Frossa i bär


Nu är det perfekt tid att njuta av bär. Hittade jordgubbar från Röds gubben för 10 kr lådan utanför Ikea. Köpte flera lådor såklart. Några av dem njöt jag av genast, istället för en lunch där. De hade bara pasta för vegetarianer, precis som förra gången jag var där. Var det bara otur, eller är menyn densamma för vegetarianer varje vecka? Struntade i hungern såg fram emot min kruska med jordgubbar när jag kom hem. Tänk att efter tre års kruskaätande tycker jag fortfarande att det är en fantastisk lunch. God och mättande.
Med jordgubbar på blev det en bra tillsats av antioxidanter.
Jordgubbar innehåller folat, precis som nypon. Folat är ett B-vitamin som vi behöver mer av enligt årliga undersökningen Riksmaten. Det leverar byggstenar till arvsmassan och är nödvändigt vil all typ av celldelning.
Men för att vi ska ha nytta av jordgubbarnas folat gäller det att ha de små röda sötnosarna kallt. I rumstemperatur sjunker halten snabbt, enligt SLU undersökningen.