25 oktober 2009

Mjölksyreputter i vintertid


Mjölksyrade grönsaker ingår i min Waerland-kost. Självklart ska man göra den själv.
Mjölksyrningen alltså. Men har aldrig gjort det förr. Bara skrivit om det.
Tog det enklaste först. Vitkål. Vintervarianten har kommit. I motsats till sommar och höstkål är den tät och fast. Tog modern teknik till hjälp (skar allt i en matberedare) och urmoderlig kunskap i form av min mor i tätt sällskap med Schönecks berömda bok om mjölksyrning. Vassle från avrunnen fet fil och salt för att sätta fart på processen.
Som kryddning ville jag ha det enklast tänkbara: några cox orange (ekologiska),kummin och enbär. Inget mer.
Två krukor blev det av 10 kg vitkål (ekologiskt). En stor hos mor, en mindre hos mig.
Väntar med spänning på att den ska börja puttra när jäsningen börjar.
Två tre dagar i rumstemperatur ska räcka.

Inga kommentarer: