30 september 2009

Tacksamhet i somrigt varmt underbart Aten


Ännu en fantastisk dag i Aten med meditation i morgonljuset på takterassen.
Molnfri himmel, värmen växer för varje timma. Redan klockan
9.00 är det 21 grader i skuggan. Idag blir det säkert lika varmt som igår, uppåt 27 grader. Äter frukost i den stigande solens sken på den blå takterassen. Kikar utöver de vita husen i dalen nedanför. Gör mig alls inget att trafiken bullrar och bråkar på vägen nedanför. Känns underligt nog bara trivsamt med den stigande pulsen i 2,5 miljoners staden. Gillar att vara mitt i hjärtat.
Lever ett lyxliv. Uppskattar och njuter av det, men bidrar tyvärr inte alls till de försäljare som kantar gatorna i Gamla staden, Plaka. Handlar inga väskor, eller klockor, eller småprylar i plast av killarna som bjuder ut sina varor på små bord eller vita plastskynken direkt på marken. Plastskynkena är praktiska. Bara att samla ihop grejerna när larmet om polisen går och de får sticka snabbt, innan de blir haffade.
De har lämnat sina hemländer för drömmen om ett bättre liv. En drivkraft ingen kan klandra dem för. Imponeras av att de ser så snygga och propra ut, välklädda. Var sover de om natten?
Vad får de att äta? Hur ser deras framtid ut? De jagar ett liv.
Jag jagar den fulländade hälsan.
I skenet av deras tuffa livskamp känns min jakt – futtig.
Men vad kan jag göra? Jag kan bara leva mitt liv.
Och åtminstone njuta av det. När jag har ett fint ställe att bo på, bra mat att äta, en bred säng att sova i, snälla människor i min omgivning, värme och solsken. Det jag känner är tacksamhet, eller med ett engelskt, vackrare ord: Gratitude.

Inga kommentarer: