23 oktober 2009

Nationalencyklopedin om kruska

KRUSKA

kruska, hälsorätt bestående av vetekli, korn- eller havregryn samt fikon eller russin som blandats med vatten till en gröt, lanserad av frisksportsrörelsen på 1920–30-talen.
Detta är den korta versionen.
I Nordisk Familjebok från 1966 står det att Kruskagröt består av: 1 d. russin, 2 d. vetekli och 5 d. vatten. Allt kokas 3 min, och får dra c:a 1/2 tim. Mjölk och äppelmos serveras till gröten. Utmärkt medel mot trög mage.

I Wikipedia:
Kruska är gröt av vetekli, havregryn, russin eller fikon och vatten som används som hälsokost.
En legendarisk ivrare för kruskans nyttighet var Are Waerland, och kruskan introducerades i samband med frisksportsrörelsen på 1930-talet.

Min version:
Kruska - sätter fart på magen.
Gör en glad hela långa dagen.

Inga kommentarer: