26 juni 2009

Har Are Waerland rätt?

När jag reser brukar jag få några följeslagare. Stopp i magen, svullenhet och på det huvudvärk, illamående, nedstämdhet och trötthet. Så också nu. Efter sex dagar utan mina vanliga matvanor och rutiner mår jag inget vidare. Är det blodbrist? Eller helt enkelt bara vanligt stopp? När jag vankade runt i det lånade huset faller blicken på Are Waerlands bok Den stora kraftcentralen. Faktiskt utgiven här i Stockholm 1937. Klart att Irene har den i hyllan, ett av våra gemensamma intressen är just kost.
Läser hur han fördömer vitt bröd, vitt socker, kokt mat som näringsfattigt och förödande för magen.
För stopp finns bara ett råd: Fasta. Och mycket vätska. Han skriver i versaler och fetstil och är både inspirerande och saklig när han dissikerar hur de vetenskapliga skolmedicinska studierna är gjorda som hävdar att vitt bröd är nyttigare, mer lättsmälta för människan, NÄR DET ÄR PRECIS TVÄRTOM.
Jag, som läste honom när jag först blev vegetarian för 35 år sedan påverkas nu igen. Jag vill må bra. Alltså bara två koppar grönt te före min löparrunda. Få se om kraften återvänder.

3 kommentarer:

Britt sa...

Hej, hoppas att det blir många följare. (är inte are waerland kontroversiell?)

Helahälsan sa...

Tackar. ja det hoppas jag med.
Vad tänker du på? På vilket sätt?

Eric sa...

Så kul att Waerland inte här helt bortglömd idag! Googlar för att se om jag kan hitta några gamla Waerland recept. Lycka till!