20 oktober 2010

Ät alger

Ingår alger i din mat?
Den som äter sushi får såklart i sig alger, men alla vi andra? Efter Torbjörns tips om att äta alger en gång i veckan för att få i sig den viktiga joden har jag intresserat mig för algerna. Fick ett häfte av Eva "Ätliga alger" författat av Ulla Gustavsson, från avdelningen för marin botanik vid Göteborgs universitet. Visserligen från 1984, men de vetenskapliga beläggen för algernas nyttighet borde stämma än idag. Dagen efter läser jag i tidningen att det ska startas algodling! Lustigt sammanträffande.
Människor och djur längs kusterna har i alla tider ätit alger. I Norge kunde man ännu på 1980-talet få se kor äta av tången i tidvattensbältet, skriver Ulla.
Varför ska vi äta alger då, förutom joden? Proteininnehållet är genomsnittligt högt hos algerna. Men det kan vara svårt att tillgodogöra sig proteinet om man äter algerna råa. Bättre då att koka, steka, rosta eller torka dem först. Algerna är energifattiga, men rika på järn. I tarmtång finns det 106 mg järn/100 g att jämföra med sojabönors 7, spenatens 3,3 och biffens 3,6 enligt Ullas siffror.
Havets alger innehåller samtliga för oss nödvändiga mineraler och de är rika på vitaminer.
Jag får nog ta stövlarna på och ge mig ut i kustbandet och skörda lite nyttigheter. men det gäller förstås att välja alger och tång i vatten där det strömmar friskt och inga utsläpp finns.
Innan dess lägger jag mina Arame alger i blöt och äter ovanpå salladen.

4 kommentarer:

PJ sa...

Ja, alger är ett bra komplement till kosten. Förutom det nämnda så är det en rik källa på kostfibrer. Det finns också en folkgrupp som fick i sig växtnäring och kostfibrer via alger...inuiter! Om det står att läsa i ett gammalt Waerlands Månadsmagasin där Ebba Waerland beskriver inuitkosten.

Caroline sa...

"Alger sägs ha följande medicinska effekter: de innehåller naturliga antibiotiska ämnen,de stärker vår kropps motståndskraft, gröna alger har en kolesterolsänkande verkan(speciellt spirulina),brunalger rensar oss på tungmetaller och gifter. I brunalger finns ett ämne, alginat, som har en förmåga att ta upp och anrika tungmetaller och radioaktivitet både i havsvattnet och i våra kroppar.Vi kan själva inte smälta detta ämne.Alginatet släpper inte ifrån sig några gifter utan går rakt igenom kroppen"Detta fann jag att läsa i boken "Groddar,alger & tofu"av Per Frisk

Pia Vingros (född Carlson) sa...

Tack för era kommentarer och lästips. Förr använde jag gärna Spirulina, men efter larm om gifter har jag inte vågat köpa. Gör ni?

Caroline sa...

Nej,jag köper inte spriulina,men det var bra att jag fick reda på larmet om gifter.Det hade jag ingen aning om.