28 juni 2009

Dags för ny enklare matstil

Läser vidare i Are Waerlands bok, allt mer fascinerad. Han har gjort ett 13 årigt experiment med en mycket förenklad kost. I princip gäller samma helt vegetariska innehåll i måltiderna frukost, lunch och middag dag efter dag.
"Härunder har mitt hälsotillstånd oavbrutet förbättrats; den fysiska och psykiska energin blivit nästan outtömlig, alla trötthets och olustkänslor försvunnit, samt livslusten, optimismen, tankeförmågan, minnet , intuitionen, vilje- och tankekraften stegrats."
Jodu, det skulle passa mig, som numer ofta gäspar på cykeln till jobbet och hem. Och som alldeles för ofta (särskilt om jag ätit "som alla andra" d v s fisk, kyckling, ägg) har problem med magen.
Han menar att fullvärdig enahanda föda passar oss bäst. Den får sprutt på magen och ger oss alla näringsämnen vi behöver, inte minst de viktiga järn och kalk.
Hans skäl är att kroppens krav på näringsämnen är desamma och körtlarnas arbete förenklas ju mer enahanda och fullvärdigt ett födoämne är. Låter logiskt.
Friska naturfolk brukar äta enkelt. Samma, samma dag efter dag. Kolla massaierna eller de ryska steppfolk som lever på det naturen ger.
Enkelhet tilltalar mig.
Kanske är det dags för ett experiment?
Simplicity.

Inga kommentarer: