06 november 2009

Självplågeri eller njutning?

Ligger i sängen länge, denna novembermorgon. Förmår inte gå upp i kylan och mörkret. Klockan har ringt, men allt jag vill är att ligga här hela dagen. Måste jag verkligen gå upp?
Ligger under täcket och tänker på kalla avrivningar. Urgh.
Så gör jag ett ryck, kastar av mig täcket, svänger benen över sängkanten och vips är jag på fötterna - ut mot dusch och kalla avrivningar. Vad får mig att göra det? Läste i Ares bok I sjukdomars häxkittel innan jag somnade igår; att kalla avrivningar är bästa sättet att slippa förkylningar. Huden och lungorna är länkade. Genom att öka blodcirkulationen i huden, ökar förnyelsen av hudens cellbildning.
Are skriver: Mellan huden och lungorna existerar nämligen ett nära samband, en omständighet, som läkare och sjuksköterskor mycket väl känner till. Vid svimningsanfall te x brukar man använda kallt vatten för att stimulera andningen./../ Frånsett detta har jag genom livslång personlig erfarenhet lärt mig inse. att en varje morgon återkommande, upprepad hudvård med tillhjälp av kallt vatten /...( är det bästa medlet att förebygga förkylningar."
Varm av morgonskrubbningen dricker jag ett stort glas nyponte, kokt av sommarens nyponskal med 1 matsked linfrö i. Duggregn och mörker ute, men nu känns inte min plan omöjlig längre. Har inte sprungit på flera dagar, så lusten finns där. Tar på mig bra och sticker ut. 40 minuter senare är jag tillbaka. Ångande varm. Pigg. Redo för Kruska.

2 kommentarer:

Mikael Carlsson sa...

Hårda bud med Ares livsstilsrekommendationer

Helahälsan sa...

Inte då. Eller: Man vänjer sig. Och så är det faktiskt spännande. Jakten på den fulländade hälsan är ett äventyr. Ungefär som jakten på den försvunna skatten.
Kommer jag att må som Are utlovat: helt fantastiskt med sprudlande livsglädje och outtömlig kreativitetet?