18 november 2009

Specialiserad föda bra eller inte?

Blir inte klok på hur jag ska förhålla mig till Are Waerlands idé om att specialisering är bäst.
Han menar att det underlättar för kroppens hormoner att fånga upp näringsämnena och utnyttja dem på bästa sätt om vi håller oss till några enkla matvaror, istället för att variera oss. Variation bara krånglar till det och tvingar hormonsystemet att jobba extra.
Men hittar forskningsrapport Du blir vad du äter -ju mer föda desto bättre inlärningsförmåga
där det står att den som kan tänkas äta vad som bjuds får bättre inlärningsförmåga och minne än en kräsen gourmet som specialiserat sig på en enda slags föda.
Å andra sidan bygger de slutsatsen på studier av flugor.
Tillbaka i ruta 1. Vem ska man lita på?
Försöker förenkla och specialisera kosten.
Filfrukost, kruskagröt, grönsaksmiddag.
Svar gives längre fram. Surr, surr.

4 kommentarer:

Ragnhild sa...

Om inte annat blir ju ensidig föda lite trist.
Jag tror på mer lust och njutning än vad den gode Are kan erbjuda.
Han verkar så sträng och kontrollerad.
Det finns ju många med olika idéer om vad vi ska äta.
Hur kom det sig att du fastnade just för Are?

Helahälsan sa...

Främsta skälet är hans tankar om att det är vad du äter och gör som påverkar din hälsa. Att sjukdomar beror på livsföringsfel. Gener är en sak, livsföringsfelen förvärrar dem. I hans fall blev det halsinfektioner och magproblem. med ändrad kost försvann de liksom hans migrän och ständiga förkylningar. Kände igen mig i hans sjukdomsbeskrivning: Hade halsinfektioner hela uppväxten, liksom krångel med magen. Nu är det annorlunda. Känns som om hans argument för mycket fibrer för att få bra fart på magen är det viktigaste.

Bosse sa...

Rössner sa förra hösten tror jag det var att en miljard flugor inte kan ha fel: Ät skit! Det var i samband med den turbulenta kostdebatten.
Bästa hälsningar
Bosse

Helahälsan sa...

Menar du, oh hemska tanke, att grönsaker är skit?
Pratade med en av LCHF förespråkarna, då de fick kritik för de fick i sig för lite antioxidanter om de bara åt kött och fett, att grönsaker var viktiga. Ralf Sundberg var det.
Emperi är det som gäller. Testa i den egna kroppen: Vad passar mig? Hur mår jag? Kanske är det olika för olika personer, beroende på genetik, konstitution och livsstil? det trodde Ralf var sannolikt. I agree. Och tänker att vi har något högre intelligens än flugor!
Ha det gott.Pia